Beş yüz değil de, neden dört yüz on sekiz!

04.02.2023 19:09

Bir muhalefet lideri, iktidara geldiklerinde 20 yılda yurt dışına kaçırılan 418 Milyar Doları son kuruşuna kadar geri getireceğini söyledi.
Yani yirmi yıldır, birçok insan ülkemizden çaldıkları paraları yurt dışına götürmüşler.
Bunu söylüyor.
Götürmüşler de bu hesaplamayı nasıl ve ne zaman yapmış acaba?

İki yıl öncesinden;

Yaptığım bir çalışma sonucu hazırladığım vergi reformu önerisinde, hazineye ait olması gereken kaynakların, çarpık vergi sisteminin boşluklarından ve ülkemize faydası olsun diye yapılan bazı yasal düzenlemeleri de kullanarak bir çok insanın yurt dışına aktardıklarını, bir kısmını yine aynı kolaylıklardan yararlanarak geri getirip akladıklarını, tüm yöntemleri de belirtmek, ayrıca bu işlemlerin nasıl önleneceğine ilişkin açıklamalarında yer aldığı raporumu iktidar dahil tüm ilgili yerlere iletmek için uğraşıyorum.

Sayın lider 418 Milyar Dolar dediğinde hemen aklıma geldi ve raporumda hesapladığım miktar ile karşılaştırmak istedim.

Raporumda;

Bir yılda çalınan ve yurt dışına götürülen tutarı, Gelir ve Kurumlar vergisinde, [gayrimenkul sermaye iradı, finansal kurumlar ve tekel müesseselerinin dışında diğer tüm mükelleflerin beyan dışında bırakıldığı], yani muafiyet tanındığı durumda;

Tüm yöntemleri ve uygulanması gereken sistemi de açıkladıktan ve tüm resmi veriler üzerinden yaptığım hesaplama sonucu 400-439 Milyar Türk Lirası olduğu sonucuna ulaşmıştım.

Sayın lider son 20 yılda yurt dışına kaçırılan kaynaklarımızı 418 Milyar Dolar hesapladığına göre bunu Türk Lirasına çevirdiğimizde; [418 x 19=] Yaklaşık 8 Trilyon Türk Lirası yapıyor.

Peki benim tüm resmi verileri kullanarak hesapladığım yıllık tutarı 20 yıl ile çarptığımızda ne yapıyor.

[400 x 20=] 8 Trilyon Türk Lirası.

Sayın lider bu söylediğini belki farklı bir amaçla söylüyor ama, benim iki yıldır bağıra bağıra söylemeye çalıştığım hususu doğruluyor.

Raporum duruyor buyursunlar.

Çok garip.

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları