Ben o Yenikapı'mı çok özledim

21.12.2020 12:05

Covit 19 bizleri evlere hapis etmeden önce, haftada bir gün de olsa YENİKAPI’ya iner, hiç kimseyi göremezsem de, eski günleri hayal eder, sanki o günlerin havasını teneffüs edercesine mutlu olurdum.

YENİKAPI eskiden içerisinde Atatürk Stadı'nın, Kapalı Spor Salonu'nun, Vatan Kahvesi gibi mekanların yer alması ile etkinliği olması yanında,  içinde yaşayan insanının vefası, duygusu, samimiyeti, içtenliği, espri yeteneği ile tüm dostlukları, sporcuları, kendisine çekmiş bir coğrafyadır.

Bugün ATATÜRK Stadını, özlüyor, Kapalı Spor Salonu'muz geri gelsin, Vatan Kahvemiz keşke yıkılmasa idi diyorsak, bu mekanları dolduran, bu mekanlarda hizmet eden ve de hayatımızın büyük bir bölümünde beraber olduğumuz o güzel insanlar içindir.

YAŞAMLARINA SAYGI DUYDUĞUM, YOLLARIMIZA IŞIK OLAN BÜYÜKLERİM…

Ben hala ATATÜRK Stadı'nın önünden geçerken, 1968 yılında bizler on üç yaşında iken hocamız olan, hizmetleri ile Antalya Amatör Sporu'na adını altın harflerle yazdıran ALDEMİR DİNDAR’ın, elinde dosyalarla kapalı tribünün altındaki lokalden çıkacağını düşünürüm.

Ellerimizde “Futbol Kulübü Antalya” yazılı mavi çantalarımızla, o lokale gidişimiz, Antalya Lisesi futbol takımının forma rengini, Lise takımının kaptanı olduğu yıllarda belirlemiş, ilk Işıkspor'da futbol oynamış, Antalya bölgesi futbol hakemlerinden olan ALDEMİR HOCAMIZIN düzler çamına antrenmana gitmek için bizleri bekleyişi gelir gözümün önüne…

Düzler çamına giden otobüs içerisinde diğer hocamız bir futbol beyefendisi, bizlere ve bizden önceki jenerasyona da BABA olmuş, Beşiktaş takımının eski kalecisi, iri yarı cüssesi ile FEVZİ BÜYÜKYILDIRIM ( BABA ) insanın içine güven veren duruşu ile karşılardı bizi.

Haftanın iki günü, adeta koşarak gelirdik ATATÜRK Stadı'na. Teorik derslerimiz ALDEMİR Hocam verirdi, Kondisyon ve Teknik derslerimiz FEYZİ BABA’ dan alırdık.

O YILLARDA DÖRT ADET MİNİKLER FUTBOL TAKIMI VARDI…

Akdenizspor ( Mavi- Beyaz ), Torosspor ( Kırmızı- Beyaz ), Yıldırımspor ( Sarı- Kırmızı ), Güllükspor ( Yeşil- Beyaz ), her takım on altı futbolcu, iki kaleci, iki de yöneticiden oluşuyordu….

O kadar büyük heyecandı ki bizler için, ANTALYASPOR maçları öncesi minikler futbol takımı olarak seyircinin karşısına çıkardık.

Maç bitiminde tünelde ANTALYASPOR’ a efsane olmuş, abilerimiz ile aynı havayı teneffüs etmek bile bizlere ayrı bir mutluluk verirdi.

Duşlarımızı aldıktan sonra, ANTALYASPOR maçı başlamamış ise, tünelden sonra da sahanın içinden elimizde çantalarımızla tribüne geçer, takımımıza tezahürat yapardık.

Eğer ANTALYASPOR maçı için takımlar sahaya çıkmış ise, soyunma odalarından çıkıp, parkın içerisinden hep birlikte stadın turnikelerine gelirdik.

Bilet kulübesinde o yıllarda Geçmiş Dönem Antalya Milletvekilimiz TUNCAY ERCENK abim, son biletleri satmak için oturuyor olurdu.

FEYZİ ABİ ( KANTO ) bizleri yakın gözlüklerinin üzerinden bakarak kapıda karşılar, ona verilen isim listesine göre tribüne alırdı.

SONRA Kİ YILLARDA DA O KADAR GÜZEL İNSANLAR TANIDIM Kİ…

Bir sezon Akseki Turgay Sporun sporcusu oldum… Yöneticimiz sınıf arkadaşım Dr. Tamer Kavasoğlu’ nun babası MUSTAFA KAVASOĞLU, Başkanımız CEMAL ÖNER idi…

Ne büyük emekti sunulan… Formalarımız ve toplarımız maç öncesi MUSTAFA Amca tarafından bisikletinin arkasında soyunma odasına getirilir, maçtan sonra yine toplarla birlikte kirli formalar MUSTAFA Amca tarafından alınır ve kendi evinde yıkatılıp, kurutularak bir sonra ki maç için ütülenmiş bir şekilde hazır edilirdi.

Derisi yıpranmış veya patlamış toplar MUSTAFA Amca tarafından onarılırdı.

Böylesine bir aşk ile amatör spora gönülden bağlı MUSTAFA Amcamız vardı.

TAKIMIM GENÇLİKSPOR…

17 Yaşımda, Ailemizden abim MUSTAFA KOPARANOĞLU’ nun da futbol oynadığı GENÇLİK SPOR’ a transfer oldum…

Üzerimizde büyük emekleri olan Hocamız DEMİR KIROĞLU, yöneticilerimiz REŞAT KIROĞU, HİLMİ ALTINER, FAHRİ EKİZOĞLU, MUSTAFA SARAÇOĞLU, NURETTİN UTKU ve Efsane Başkanımız NECATİ ÜNAL ( Topal ) ve takım arkadaşlarımız ile büyük bir aile olmuştuk…
Lisans çıkar, forma, eşofman, malzeme temin et. Antrenman için saha bul…

Yağmur ve çamur sonrası duş olmadığı için, hamam organizasyonu yap, malzemeleri yıkat…

Bunlar hiçbir gelir olmadan yapılan işler idi…

Amatör kümede oynayan bir takımın her antrenmanında, her maçında başkanımız ve tüm yöneticilerimiz bizlerden daha da heyecanlı hazır olurlardı.

Böylesine özveri ile işini, aşını, yerine göre tüm zamanını YÖNETİCİSİ ya da BAŞKANI olduğu kulüp için harcayan büyüklerimiz vardı.

1980-1981 SEZONUNDA ALANYASPOR’UN FUTBOLCUSU İDİM.

Başkanımız NAZMİ REİSOĞLU, tek başına bir ordu idi.

Antrenmanlarımız, kamplarımız, o yıllarda bir amatör kulüp için bulunması çok zor olan Adidas forma ve eşofmanlarımız ile maddi ve manevi desteğinin yanında abiliği ile ALANYASPOR’ u bir kolej takımı yapmış, ALANYASPOR’ un bugünlere gelmesini sağlamıştır.

HATIRLADIKLARIM…

Yenikapı ve Şarampol, ANTALYA’ mızın futbol ile yatıp, futbol ile kalkan iki güzide semti idi…

Şarampol’den de özverileri ile amatör futbola destek verenlerden hatırladıklarım; HALİM KOLANCI, AHMET YEŞİLYURT, HALİM HORASAN, BULCA TANRIVERDİ ve ismini sayamadığım birçok değerli isim…

Özellikle DEMİRSPOR ve SANAYİ SPOR’a büyük destekler verdiler…

AHMET TEŞİLYURT VE HALİM HORASAN daha sonra ANTALYASPOR’ umuzun da başkanlığını yaptılar…

HALİM ABİ tüm servetini ANTALYASPOR için harcadı…

ANTALYASPOR AMATÖR TAKIMI…

Takımın her oyuncusuna baba olan, büyük fedakarlıklarla öğretmenliğinin yanında yöneticiliği de kusursuz bir şekilde icra eden Unutamadığım NEJAT DOLANAY…

Amatör takımın her deplasmanını minibüsü ile gerçekleştiren, eski bir futbolcu olan BEKİR ( TEK ) ŞERBETÇİOĞLU.

Fedakarlıkları ile hep gönüllerimizde oldular.

KAPALI SPOR SALONU

ANTALYA Lisesinden Beden Eğitimi hocamız SÜLEYMAN EROL, daha sonra BEDEN TERBİYESİ BÖLGE MÜDÜRÜ olmuştu. ATATÜRK KAPALI SPOR SALONU ve Konyaaltı’ndaki SÜLEYMAN EROL YÜZME HAVUZU onun gayretleri ile yapıldı.

Yüzme sporunu çok sevdikleri için, daha sonra Bölge Müdürlüğü yapan, yine ANTALYA Lisesi'nden hocamız ZİYA ÖZDEN ve Yüzme Ajanı AKAY ERGEN ile birlikte önce DELİKTAŞ’ tan, sonra da YÜZME HAVUZU’ ndan TÜRKİYE ŞAMPİYONLARI çıkardılar…

İSMAİL KOÇAK, kelebekte, METİN MENDİKLİ kurbağalamada Türkiye birincisi olmuşlardır…

SÜLEYMAN Hocam disiplini ile, KAPALI SPOR SALONU’nunu içi, dışı ve çevresini bir ARENA haline getirdi…

ATATÜRK SPOR SALONU’ndan, Türkiye Liglerinde oynayan basketbolcu ve voleybolcu önemli sporcular ile Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu güreşçiler çıktı.

Güreşte dünyaya mal olmuş isimlerin çıkmasında Güreş Antrenörü ŞEREF ARIKAN’IN büyük emekleri vardır...

Daha sonraki yıllarda yine değerli Hocalarımız HÜSEYİN TUNCER, MEHMET CANKALP, ABDİ SAPMAZ büyük bir başarı ile BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ görevini sürdürdüler…

ANTALYA minikler futbol okulundan yetişen kardeşimiz NOYAN ŞERBETÇİ, o dönemin çok iyi bir futbolcusu idi.  ANTALYASPOR Amatör takımından sonra, Üniversite yıllarında 2. Lig de ANKARA takımlarında futbol oynadıktan sonra, ANTALYA Beden Terbiyesi İl Müdür Yardımcılığı görevi ile özverili hizmetlerde bulundu.

HAKEMLERİMİZ…

AVNİ SANIVAR, TURGAY KAYLAN,  ALİ GÜLLÜPINAR, YEKTA BAŞEĞMEZ, NUMAN DOLANAY, ERDOĞAN ÇAPAR, AKIN BÖKE, MUSTAFA KUMOĞLU, ERTAN URCU, HASAN ÇOBAN ve ismini sayamadığım daha birçok büyüğümüz hoşgörüleri ve destekleri ile hep gönüllerimizde oldular.

METE TAŞKOPARAN, CELAL İÇELLİ, MUZAFFER PEKKARACA saha komiserlikleri ile anılarımıza yerleştiler.

ANTALYA, ATATÜRK KAPALI SPOR SALONU İLE ADETA BİR BASKETBOL ŞEHRİ OLDU…

TURGAY ERGEN Hocamızın ANTALYA basketboluna çok önemli katkıları oldu.

MUSTAFA SARIKAYA Hocamız, ANTALYA basketboluna YAHYA YILDIRIM, FEYYAZ YILDIRIM, ERDEM ÇINAR gibi önemli basketbolcular kazandırdı.

Tabii bu arada GÜNAY MORALILAR’ ı unutmak mümkün değil…

Önce DEMİRSPOR. Sonra ANT SPOR’ u, hem futbol hem de Basketbol da yıllarca gayreti ve özverisi ile başarılı bir ekip haline getirdi…

ANT SPOR Basket Takımını HÜSEYİN ŞANLI ile birlikte 2. Lige çıkardılar, sonrasında 1. Lige çıkararak ANTBİRLİK SPOR’ un başarılı performansı ile KAPALI SPOR SALONUNU her maçta doldurdular…

Şöyle bir geriye gidiyorum da İSMAİL KAHYAOĞLU, YAHYA YILDIRIM, FEYYAZ YILDIRIM, TEVFİK ÇALIŞKANER, MUSTAFA NALBANTOĞLU, İLHAN KAHYAOĞLU, HAKAN KOK …

İçimizden çıkmış ne güzel bir takımdı.

ANTALYA BASKETBOL TARİHİNDE o kadar değerli insan ve hizmetleri var ki, bu konuyu sadece tek başlıkla başka bir yazımda anlatacağım.

YENİKAPI'DA HEP SPOR VARDI…

ÇİMTUR SPOR, ANTALYASPOR’ umuzunda geçmiş dönem Başkanlığını yapan Değerli Abimiz DÜNDAR ULUĞKAY tarafından kurulmuştur…

Daha sonraki yıllarda ANTALYASPOR Profesyonel Basketbol Takımı ile birleşmesinde DÜNDAR ULUKAY, HASAN SUBAŞI ve HÜSEYİN ŞANLI’nın gayretleri unutulamaz.

BÜYÜK ÖZVERİLER İLE ANTALYA’ YA DEPLASMANA GELİRLERDİ…

KORKUTELİ SPOR’da MUSTAFA KORKUT ELMALIOĞLU, MUTLU KOPARAN fedakarlıkları ile bir ilçe takımını senelerce sırtlarında taşıdılar…

Çok da iyi bir futbolcu olan MUTLU abim, sonraki yıllarda Tertip Komitesi Başkanlığı, Antalya Futbol Ajanlığı, Halter Ajanlığı ve Basketbol İl temsilciği ile de ANTALYA amatör sporuna büyük katkılar sağladı.

FİNİKESPOR denince akla hep fedakarlıkları, maddi ve manevi destekleri ile Başkan İSMET BAYSARI gelirdi…

KIRKGÖZ SPOR, ELMALI SPOR, SERİK SPOR, MANAVGAT SPOR, YOL SPOR ve daha birçok değerli kulübümüzde de özverileri, fedakarlıkları ile hizmetlerde bulunan çok değerli başkan ve yöneticilerimiz vardı…

SONRAKİ YILLARDA TALYASPOR…

ANTALYA futboluna hizmet etmiş çok değerli isimler METİN ÜNAL, ŞEREF TURGAY, ERDAL AKPINAR, AYDIN BERBEROĞLU ile aynı takımda oynama şansını yakalamıştım.

Orada da bir Amatör kulüp olan TALYASPOR’ u profesyonel anlamda yöneten Başkanımız GÜNAÇ GÜRKAYNAK Yöneticilerimiz ADNAN USTA ve ERGÜNER ALTINOK, Sportif Direktörümüz ERDAL AKPINAR ve değerli Hocamız CEYHAN GEZER vardı…

Başkanımız ve Yöneticilerimizin Bayan Basketbol takımımızın 1. Lige çıkmasında da çok büyük gayretleri olmuştu.

BEDEN TERBİYESİ TERTİP KOMİTESİ ÜYELİĞİM…

TALYASPOR'da futbol oynarken, ilk yıl bir sezonda üç defa kırmızı kart görünce, Bölge Tertip Komitesi Başkanı ALDEMİR DİNDAR Hocam beni tertip komitesine aldı. Sanıyorum beni burada eğitmek istemişti.

Yıllar sonra da aynı çatı altında olmanın mutluluğunu yaşamıştım…

DAHA İYİLERİNİ VE FEDAKARLARINI GÖREMEYİNCE BEN HEP YENİKAPIDA KALDIM…

Vatan kahvesi HÜSEYİN ESTİ, HASAN ESTİ, METİN ÜNAL, YARKIN BÖKE, MUSTAFA AKDOĞAN, MUAMMER ( CIMBIZ ) DEMİREL, SÜLEYMAN BİLGİTAY, ERDOĞAN ÇAPAR(DUĞUŞ), AVNİ SANIVAR, YILMAZ GÜLTEKİN (KÜLHANBEY) , GÜRBÜZ ERGÜLER, AYHAN ARMAĞAN, DİŞÇİ RECEP ÖZER, MUSTAFA TEZEL, gibi daha bir çok büyüğümüzün gittiği çok nezih bir mekandı…

Abilerimizin hepsini yazmam mümkün değil, çünkü yollarımıza ışık tutan o kadar çok abilerimiz oldu ki, hatıraları ile ansiklopedi sayfalarına sığdıramazdım…

Bizler, büyüklerimize olan saygımızdan ötürü o yaşlarda, onlarla aynı mekanda olup rahatsızlık vermemek adına NECATİ ÜNAL ( Topal ) Abinin açtığı Tunca Apartmanı altındaki mekana giderdik.

ÖZLEMEK SÖZCÜĞÜ; ÖZLEDİKLERİMİZİ UNUTTURACAK BİRİLERİ ÇIKMADIĞI SÜRECE, BİZİMLE BERABER HASRET YÜKLÜ TRENLERE BİNECEKTİR…

Şimdilerde de mutlaka yine çok değerli, fedakar yöneticiler, büyüklerine fevkalade saygılı sporcular vardır…

Ama o yılların AMATÖR RUHU var mı? SANMIYORUM…

Artık ATATÜRK STATI ve ATATÜRK KAPALI SPOR SALONU da yok…

Şimdi…

Hakem son düdüğü çaldı.

Maç bitti.

STATIN IŞIKLARI SÖNDÜ.

VATAN KAHVESİ dağıldı.

Ve YENİKAPI karanlıkta kaldı.

Ben o YENİKAPI'MI çok ÖZLEDİM…

Yorumlar

  • 1

TUĞRUL ARMAĞAN dedi ki;

2022-12-10 07:57:38

Sadece sismi ? yaz sıcağında Aleman amcanın meşhur soğuk ve lezzetli ayranını bilmeyenmi var ? Eğer orada oturduysanız (ben Yeni Kapı sokakta büyüdüm) Berber Nihat' ta tıraş olmayan varmıdır ? Ya fayton durağından faytona binip Şarampol' a gitmeyen yada faytonun arka dingiline gizlice oturmayan çocuk ? Hele Vatan kıraathanesinin küçük çakıllı mozaik zeminli bahçesi. demir profilli masaları ve iskemlelerine oturup tavla atan veya içeride bilardo oynayan büyükler Ama bir tek şey beni çok üzdü yıllar sonra Vatan kıraathanesindeki ulu çınarın yokolmasına nasıl ? hangi vicdan razı oldu ? FEVZİ BÜYÜKYILDIRIM, babamın İlkışıkta takım arkadaşı teniste de rakibiydi. Avni Sanıvar benim sınıf akadaşım Tamer'in babasıydı. AYHAN ARMAĞAN benim sevgili ağabeyim ve Amcamın oğlu. Sağol ne güzel şeyleri anımsattın. Karakolu bile bir başka şirindi Yeni Kapı' nın. Kaybolan değerlerin arkasından o güzellikleri gözlerimiz nemli anmak kalıyor ne yazıkki bize. Yinede teşekkürler, hala eski Antalya' yı ve Yeni Kapı'yı hatırlayanlar varmış.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Yorum Yap

    Yazarın Diğer Yazıları