Apple'ın anlayışı ve ülkemiz gerçeği

18.12.2018 16:41

Apple'ın  "Siri ve Safari" programlarının güvenlik açığını bulup bildiren lise öğrencisini ödüllendirip onur listesine alması ne kadar güzel ve teşvik edici, ülkemizde örnek olmalı bu davranış.

Bürokrasi, kendileri tarafından üretilemeyen farklı bilgileri projeleri üretenlere aynı yaklaşımı sergilemeli, onları engellememeli.

Ülkemizde, sıra dışı bazı kişiler bir yeni fikir önerse, proje hazırlasa, bürokraside ne ile karşılaşır canlı örneğini yaşıyorum. 

Merkez Bankası'nın 2017 yılı resmi verisine göre ülkemiz özel sektörünün uzun vadeli kredi borcu 221,7 milyar dolar, kısa vadeli kredi borcu (ticari krediler hariç) 19,1 milyar dolar, toplam 240 milyar dolar ($, €, ₺ cinsinden) Türk lirası cinsinden tutarı 1.272 Milyar lira.

Kime sorarsanız sorun, siyasiler, bürokrat, akademisyen, ekonomist vs. bu para ülkemize dışarıdan gelen dış kaynaklı borçtur/sermayedir diyecektir.

Ben farklı bir düşüncedeyim ve çok iddialı olduğunu da biliyorum. Bu para kendi hazinemize girmesi gerek öz kaynağın hazineye aktarılırken, çeşitli yöntemlerle yolda iç edilen kısmının, yurt dışına aktarıldıktan sonra, tatil cennetlerinde taşınmaza dönüştürülen kısmından artan miktarın çeşitli yöntemlerle kreditör bankalara yatırılması sonrası bize borç olarak geri dönmesinden ibarettir desem, bana aklı evvel diyecekler olacak ancak devamını da okuduktan sonra hakkımda fikir yürütün derim.

35 yıl farklı kamu idarelerinde görev yaptım ve çok önemli çalışmaların kıyısına köşesine katkılarım oldu hala da öyleyim.

Çocuklarımın gelecekte yaşayacağı ülkem için başka neler yapabilirim diye düşündüm. Bahsettiğim konulara kafa yordum ve sonuçta proje/reform nitelikli rapor hazırladım. 

Hatırlarsınız,  Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan KDV reformundaki, 100 Milyar liraya yakın devreden KDV’nin iadesi maddesi 3 ay boyunca yazılı ve görsel basında anlatıldıktan sonra, kanun tasarısı olarak meclise sevk edilmişti.

Ülkemizin hiçbir kesimi bunu tenkit dahi etmediği gibi, öyle bir kesim vardı ki sevinçle ellerini ovuşturmaya başlamıştı. 

Maliye Bakanlığı'nca hazırlanarak meclise sunulan reform tasarısının “vergi sistemini çökertecek devreden KDV iadesi maddesi” ile ilgili olarak, Ar-ge sorumlusu milletvekili ile görüşerek gerekçelerimi anlattıktan ve gerçek bir reformun nasıl olması gerektiğini kendisiyle paylaşmam üzerine, bu güne kadar alışılmış olmayan bir şey gerçekleşti, anılan madde meclisten geri çekildi.
Yaptığım çalışmanın devamı da var ve bu ülkenin geleceğinin milli ekonomisinin kurtuluş reçetesi.

1.272 Milyar Lira özel sektör dış borcumuzun hazinemize ait iken çeşitli yöntemlerle yurt dışına aktarılan ve bir kısmı bize borç olarak dönen paralar olduğunu belirtmiştim.

Bunun ispatı KDV Reformu olarak hazırladığım ve raporladığım projemde mevcut. Raporumda tamamen devlete ait verileri kullandım ve hazineye intikal etmesi gerekirken yurt dışına aktarılan paralarımızın hangi yöntemlerle sistem dışına çıkarıldığını açıkça yazdım. Bunu önlemenin yöntemini de belirledim. Hesaplamalarımı test ettim.Raporumu, karar merciine iletebilmek adına ilin en üst yöneticileri ile paylaşmak istedim. Dönüş olmayınca bir sivil toplum örgütüyle görüşmek istedim. 

Maliye Bakanı'na, yardımcılarına ulaşmak istedim elektronik ortamda başvurular yaptım. Sayın Cumhurbaşkanına danışmanları vasıtasıyla ulaşmak istedim, hatta bazılarına kargo ile gönderdim.
Maalesef etraflarındaki çemberi kırmak mümkün olmadığı gibi, bazı kesimlerin emeğimi kişisel çıkarları için kullanmak gibi yanlış davranışlar içine girdiklerini de gördüm.

Şimdi yerel basın aracılığıyla iletmek mümkün olabilir mi düşüncesiyle yazmak ihtiyacı hissettim. Etkili siyasilerin olduğu ilimizde belki dikkatlerini çekebilirim diye düşündüm.

Ben hazineye ait olması gerekirken yurt dışına götürülen öz kaynaklarımızın borç olarak tekrar geldiğini iddia ederken, yılda 70 Milyar lira ilave hazine geliri hesaplamam bu fikrimi net olarak doğruluyor.

Hazırladığım reform önerimde, iç etme yöntemlerini, alınacak tedbirleri ve yapılacakları da yazdım.

Ben, hem halkın üzerindeki yükü hafifletecek, hem de aynı zamanda ilave 70 Milyar liradan, bütçe açığımızı kapatacak ilave hazine gelirinden bahsediyorum.

Ayrıca kadınlar için nafaka sistemini de çözecek proje.

Eğitim, sağlık, iç güvenlik, adalet, hayatı kolaylaştırıcı değişiklikler içeren projeler, sosyal, askerlik, öğrenci yurt sorununun kısa sürede çözümüne ilişkin proje, üniversite hastanelerinin borçlarının geri ödenmesi gibi yöntemler içeren 43 adet proje ve reformdan bahsediyorum.

Hepsi ülkem için, halk için.

Dinlemeye değmez mi?

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları