Antalyalı Bakan Mehmet Ersoy turizmcinin umudu oldu

09.08.2018 15:41

Turizmciler yılladır sektörün sorunlarını bilen kendi dillerinden anlayan turizmci bir bakan istiyordu.  Nihayet değişen Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile turizmcilerin bu hayali gerçek oldu. Yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aynı zamanda otelci ve  acente sahibi Antalyalı turizmci Mehmet Ersoy’u Kültür ve Turizm Bakanı olarak atadı. 

Ersoy bakan olduktan sonra ilk resmi ziyaret ve turizmin sektör buluşmasını ise geçtiğimiz günlerde Antalya’da yaptı. Geniş katılımlı bu buluşmaya bende davetliydim ve sayın bakanın konuşmasını satır satır dikkatlice dinledim. Turizmcilerin bakana ilettiği sorunlardan tutun, bakanın turizmcilerden isteklerine kadar her biri bugüne kadar izlediğim en samimi ve içten reel olan toplantıydı diyebilirim.

Neden bugüne kadar dedim? Çünkü hiç biri bana gücenmesin ama bugüne kadar turizm bakanı olarak atanan politika kökenli isimlerin büyük çoğunluğu turizmden anlamadığı için sektör ayrı, bakanlık ayrı telden çalıyordu. Yani tamamen politik içerikli buluşmalar oluyordu.

Mehmet Ersoy sektörün kılcal damarlarına kadar iyi bilen bu sektörün bir çok alanına yatırım yapmış bir turizmci. Sektör gemisinde yüzen Ahmet, Mehmet kimdir iyi bilir. Taleplerin yerinde olup olmadığını en iyi sektörün içinden gelen biri bilir. Nitekim Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un Antalya sektör buluşması da bu manada oldukça organik boş laflardan uzak reel bir buluşmaydı.

Toplantıya ayrım yapmaksızın davet edilen sektör temsilcileri ve turizm paydaşlarının katılım profiline bakınca bile buluşmanın ne kadar organik olduğunu anladık. Elbette bu tür toplantıların sağlıklı yapılması ve davetli listelerinde adil davranılması için Ankara’nın iradesi kadar yerel bürokrat ve ilin yöneticilerinin iradesi mühimdir. Antalya’da yapılacak bir toplantıya katılacakların listesi Ankara’dan yapılmamalıdır. İşin ciddiyeti bakımından bu yönüyle bile yeni bakan ve ekibi Antalya buluşmasına katılan davetli sektör temsilcileri ve paydaşlardan tam puan aldı diyebilirim.

Başarı için sektör ve ilgili bakanlığının senkronize olması çok önemliydi. Turizmin başkentinde doğmuş büyümüş bir turizm gazetecisi olarak ilk kez devletin bu atama ile turizme ne kadar önem verdiğini ciddiye aldığını gördüm. Toplantıya katılan herkes Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bu doğru atama nedeniyle teşekkür etti. Bakan bey çok güzel, çok pozitif umut verici açıklamalar yaptı.

Yıllardır turizm sektörünün kanayan yaralarına merhem olmak adına sektör ile el ele birlikte çalışacağını söylerken ‘her şeyi devletten beklemeyeceğiz siz bir adım biz 5 adım bir birimize yaklaşarak sorunları beraber çözeceğiz’ dedi. Paramparça olan turizm sektörünün geleceği açısından bu birlik olun mesajı bile yıllardır benimde yazıp çizdiğim çok mühim bir mesajdı.

Tanıtım ve 2023 turizm stratejileri üzerine bakanlığın yeni dönemde izleyeceği politikaları anlattı bakan bey turizmcilere. Herkesi, hepimizi ikna etti umutlandırdı adeta.

Kapandı kapanacak diye dedikoduları çıkan Kültür ve Turizm Bakanlığının yeni sistem de tam tersi daha da icracı bir bakanlık haline dönüştürülmesi zor günler yaşayan ülkemiz ekonomisi için son derece önemli ve doğru bir karardı diyebilirim.

Sektöre düşen şimdi ellerine geçen bu tarihi fırsatı iyi değerlendirmeleridir. Yani içlerinden biri olan turizmci bakana sahip çıkmalarıdır. Başarı kısa zamanda elde edilmese bile birkaç yıla bu hareketin meyvelerini hem Türkiye hem de turizm sektörü yemeye başlayacaktır.

Zaman biraz sabır ve daha çok çalışma zamanıdır.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları