Antalya yeni rekorlara hazır mı?

23.02.2018 21:25

Antalya, binlerce lüks tesisi, her yıl 10 milyonun üzerinde ağırladığı turist sayısı, eşi benzeri olmayan hizmet ve fiyat kalitesiyle turizmde, dünyanın en çok tercih edilen kentlerin ilk sırasında yer alıyor.

Antalya 2016 yılında Rusya ve diğer pazarlarda yaşanan krizler nedeniyle ciddi bir gerileme yaşasa da bu sıkıntıyı çok hızlı bertaraf ederek, hiç bir şey olmamış gibi işine bakıp büyüme yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Ülkemizde sadece Antalya yıl içinde 30 milyon misafiri ağırlayabilecek yatak kapasitesine sahip iken henüz bu rakamın üçte birini ancak gerçekleştirebiliyoruz. Oysa kapasitemiz çok büyük. Konaklama tesis sayımız hız kesmiyor. Yenileri devreye girmeye devam ediyor. Peki, yatak büyümemiz nereye kadar gidecek?

Çok defa yazdık, konuştuk “Antalya tam bir yatak obezi oldu” diye. “Artık yatak yapmayalım, var olan yatağı iyi pazarlayalım. Alt yapı ve alternatif turizm çeşitleri geliştirerek gelirimizi arttırıcı önlemler alalım” diyoruz.

Geçtiğimiz günlerde Antalya Valisi Münir Karaloğlu, bir turizm değerlendirme toplantısı yaptı. Masanın etrafında kamu ve özel sektör olmak üzere (medya hariç) konunun tarafları vardı. Bence isabetli bir toplantı... Yani, sezon öncesi her ay tekrarlanması gereken bir toplantı bu...

Antalya’da 2016-2017 yılları içinde yaşadığımız krizler nedeniyle birçok tesis kapandı. Havalimanı dahil birçok tesis binlerce insanı işten çıkardı. Pasaport polisinden, misafiri otele taşıyacak otobüs firmasına kadar sektörde çalışanların sayısı azaldı. Krizler nedeniyle kent ciddi bir rehavete kapıldı. İşte bu olumsuzluklar bir turizm patlamasına engel mi?

Ayrıca coğrafyamızda yaşanan sınır ötesi sıcak gelişmeler, ülkemizin terör gruplarına karşı verdiği mücadele, acaba tatile gelecek insanların kafasında ciddi bir güvenlik kuşkusu yaratıyor mu?

İşte Sayın Vali Karaloğlu’nun liderliğinde yapılan turizm toplantısında tüm bunların konuşulduğunu, gerekli tedbirlerin de hızla alınacağını düşünüyoruz.

Şimdi önümüzde Mart ayı içinde iki büyük pazar da iki önemli turizm fuarı var. Almanya Berlin ITB ve Rusya Moskova MİTT turizm fuarları... Her iki ülkede yapılacak fuarlar, Antalya ve ülkemiz turizmi için çok büyük önem taşıyor. Tüm dış fuarlara Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde turizmcilerimiz çok sıkı hazırlık yapıyor. Elbette, fuarlarda daha etkili çalışmalar yapmak lazım.

Bu sene içinde Hollanda ve Almanya ziyaretlerim oldu. En çok düşüşlerin yaşandığı her iki ülkede rezervasyonların rekor seviyeye ulaştığını turizmciler söylüyor. Bizde minik de olsa bu konuda bazı araştırmalar yaptık, sokakta karşılaştığımız insanlara bu sene tatile hangi ülkeye gideceklerini sorduk.

Aldığımız cevap ve sebepler sevindirici... Bizdeki servis fiyat ve tesis kalitesinin başka bir ülkede olmadığı güvenlik kaygılarının giderilmesi halinde tatil tercihlerinin Türkiye olacağını çoğunluk olarak duymuş olmak yeni rekorların habercisi gibi...

İşte mesele tüm bu avantajlarımızı iyi kullanmak ve rehavete kapılmadan, şımarmadan iyi bir takım oyunu ile gerekli tedbirleri alıp turizmde hak ettiğimiz neticeye koşmak ve yeni rekorları kucaklamaktır.

Sorunsuz iyi bir sezon olsun…

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları