Antalya Diplomasinin de başkenti oldu

13.03.2022 09:31

Türkiye'nin misafir odası, turizmin başkenti Antalya yine müthiş bir organizasyona ev sahipliği yaparak diplomasinin de başkenti olmayı başardı.

Antalya Diplomasi Forumu'ndan bahsediyorum.

17 devlet başkanı, 80 bakan, 35 uluslararası kurum temsilcisi ve çok sayıda ülkeden 3 bine yakın katılımcının hazır bulunduğu Türkiye'nin itibarını arttıran Antalya'nın tanıtımına ciddi manada destek sağlayan, son yıllarda ülkemizde düzenlemelerin en iyisi diyebileceğimiz uluslararası bir organizasyonu geride bıraktık.

Devlet başkanları, ülkeleri temsil eden bakanlar, başbakanlar, parti liderleri, diplomatlar, bilim insanları ve çok sayıdaki gazeteci meslektaşım Antalya'da dünya siyasetini, yeni dünya düzeni ve geleceğini tartıştı. Ayrıca aynı anda farklı katlarda farklı odalarda ikili görüşmeler, paneller ve bilimsel toplantılar çok verimli buluşmalar gerçekleşti.

Yurt içinde ve dışında sayısız toplantılara katılan bir gazeteci gözüyle söyleyebilirim ki Antalya Diplomasi Formu ikinci yılında Davos'un pabucunu dama atmıştır.

Antalyalı hemşehrim adaşım Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu uzun yıllardır hayalini kurduğu bu formun çıtasını bu sene bir basamak yukarı çekerek Türkiye'ye içi dolu ülkemize fayda sağlayacak uluslararası bir forum kazandırmıştır.

Bu forumun ilki geçen sene tam da pandemi krizinin ortasına denk gelmesine karşın katılım yüksekti ufak tefek ilk olması nedeniyle hataları da vardı. Görünen o ki bu sene organizasyon hatalarından ders almış neredeyse sıfır hata ve yüksek katılım ve ilgiyle tamamlandı.

Forumun bu sene hiç kuşku yok ki kendi gündemi bir yana Rusya ve Ukrayna savaşı nedeniyle iki ülkenin Dışişleri Bakanlarının yine ev sahibi Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu arabuluculuğunda forumda ilk kez biraraya Antalya'da kurulan barış masasında gelmesi tüm dünyanın gözlerini Antalya'ya çevirmesine neden oldu.

Barış masasının oturma düzeni şekli hatta arabulucu Mevlüt Çavuşoğlu'nun kravat rengine kadar çalışılmış özenle hazırlanmış bir buluşmaya ev sahipliği yapıldı.

En nihayetinde bu buluşmada herkesin beklediği barış sağlanamamış olsa da 14 gündür devam eden savaş süresince bu düzeyde ilk buluşma olması, masadan tekrar görüşelim diyerek diyalog kapısının açık bırakılması da barışa giden yolda umutları arttırmış oldu.

Kim bilir bugün dışişleri yarın yine Türkiye'nin ev sahipliğinde liderler buluşur.

Sonuçta hiç bir dünya devletinin yapamadığını Mevlüt Çavuşoğlu Antalya'da yaptı mı yaptı.

Türkiye'nin yeni dünya düzenindeki jeopolitik öneminin ve coğrafyamızda ki stratejik ülke konumunun değerinin yeniden ilgi odağı olmaya başladığını görüyoruz.

Yıllar sonra İsrail devlet başkanının beyaz bayrak açarak üstelik bizim mavi vatan üzerinden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hava sahasını kullanarak ülkemize gelmesi, Mısır ve Ermenistan Birleşik Arap Emirlikleri gibi bize kafa tutan ülkelerin bir bir kapımızı çalıyor olması koşa koşa Antalya Diploması Formu'na gelmesi tesadüf değildir.

Gelişen olaylara bize doğru esen pozitif rüzgarlara baktığımızda Türkiye'siz yeni bir dünyanın asla kurulamayacağı anlaşılmaktadır.

Ülkemiz son yıllarda dış politikada ciddi atılımlar gerçekleştirmiş bugün ortaya çıkan bazılarının hiç görmek istemediği pozitif gelişmeler akşamdan sabaha ortaya çıkan şeyler değil uzun zamandır yapılan çalışmaların ürünüdür.

İşte Antalya Diplomasi formunun başarısı da dış politikada uzun zamandır ekilen büyük Türkiye tohumunun yeşermesi neticesinde ortaya çıkan bir üründür.

Alkışı ve övgüyü hak ediyorsa bir organizasyon alkışlamak taktir etmek erdemdir.

Ortada büyük bir emek ve başarı var. Gece gündüz demeden bu organizasyonun başarı ile neticelenmesine katkı koyan başta orkestranın şefi bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu olmak üzere her bir vatan evladına Antalya ve ülkem adına teşekkür ediyorum..

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları