Antalya-Alanya arasında neden hızlı tren değil de paralı otoyol?

06.04.2022 13:31

Antalya-Alanya arasında hızlı tren yapılması konusu uzun yıllardır çoğumuzun gündemde tuttuğu güzel bir hayal iken, 8 Mart 2022 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmî Gazete'de yayımlanan otoyol projesi ile acaba hayal mi oldu?

Kimse beni yanlış anlamasın Antalya-Alanya arasında otoyol projesine karşı filan değilim. Bilhassa bir Alanyalı olarak benim güzel şehrim için yapılan her hizmeti alkışlar destek veririm. Ancak biri bana otoyol mu hızlı tren mi diye sorarsa elbette ben hızlı tren derim.

Antalya’dan Alanya’ya yapılması planlanan otoyol projesi güzergahı ve yapılacak işlerle ilgili mini bir araştırma yaptım.

Antalya’dan Alanya’ya kadar uzanacak otoyol boyunca 10 Adet 22.400 metre tünel, 25 adet 11.000 metre uzunluğunda viyadük, 46 üst ve 54 alt geçit, 44 adet de köprü inşa edilecek. Otoyolun 84 kilometresi ana yol olmak üzere bağlantı yollarıyla birlikte 122 kilometre uzunluğunda olacak ve maliyeti ise 7 milyar TL’dir.

Antalya - Alanya otoyol proje güzergahı

Antalya-Alanya otoyolu Döşemealtı -Ekşili üzerinden başlayıp Aksu-Serik-Manavgat hattı üzerinden daha çok iç kesimlerden geçecek olması güzergahtaki binlerce tarım ve orman arazisine zarar vereceği endişesi var.  Bu hatta çok sayıda arkeolojik sit alanlarımız da mevcut. Mesela Aspendos civarı Köprüçay, Alara Çayı gibi sit alanlarına otoyol inşaat çalışmaları zarar vermeyecek mi?

Karayolu kazalarında her yıl 6 bine yakın insanımızı kaybediyoruz. Ayrıca bu kazalarda 200 bine yakın insanımız da sakat kalmakta. Kazaların ülkemize maliyeti ise yıllık 5 milyar doları geçiyor.

Antalya bölgesi turizm ve tarımın başkentidir. Vereceğimiz kararlar, yapacağımız projeler mutlaka bu iki önemli lokomotif sektörü korumalı ve adımlarımızı çok dikkatli atmalıyız. Yeterince tartışılmayan kısa vadeli kararlar geleceğimizi yok ettiği gibi hepimizi dönüşü olmayan bir yola sokar.

İnşallah bizim düşündüklerimizi, kaygılarımızı bu işe karar verenler de düşünmüştür ve gerekli önlemleri almıştır. Ancak bölge insanının bu konuda yeterince bilgilendirilmediği gibi herkesin kafasında cevap aradığı deli soruların olduğunun da bilinmesini isterim.

Ayrıca dönemin başbakanı merhum Süleyman Demirel tarafından temeli atılan 40 yıl bitirilemeyen onlarca yerli ve yabancı insana mezar olmuş Alanya-Antalya karayolu bu hükümet döneminde tamamlanmış yeterli görünmese de gayet iyi işleyen bir otoyola sahiptir zaten.

Bana göre Antalya-Alanya arasına otoyol yerine Gazipaşa Havalimanı'ndan başlayıp Antalya Havalimanı'na hatta Antalya Serbest Bölge Deniz Limanı'na kadar hızlı tren ile bağlamak doğru olandı.

Böylesi bir proje hepimizi heyecanlandırır yapanlar da tarihe geçer. Antalya-Alanya arası hızlı tren projesi asrın hizmeti olduğu kadar bölge ekonomisini uçuracak, Antalya'nın marka değerini arttıracak müthiş bir ulaşım projesidir.

Sonuç olarak biz ne dersek diyelim Antalya-Alanya Otoyol projesi yapılacak. Umarım kaygılarımız yersizdir ve düşündüğümüz gibi zararları olmaz.

Biz yine de hızlı tren sevdamızdan kesinlikle vazgeçmediğimizi ve bu konunun takipçisi olmaya devam edeceğimizin bilinmesini isteriz.

Esen kalın…

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları