Aile Koçluğu : Anne-Babalara Profesyonel Destek

06.05.2016 11:51

Aile, toplumun en küçük, ancak “insan yetiştirme” görevini üstlenen en önemli kurumudur.

Eskiden geniş aile yaşantısında, çocuk yetiştirme sorumluluğu, evde yaşayan deneyimli büyüklerin rehberliğinde ve çocukla ilgilenen birçok kişinin (amca, teyze, hala, dayı) katkısıyla olmaktaydı. Herkesin bu sorumluluğu paylaşması doğaldı ve daha geniş insan katılımıyla, ortaklaşa gerçekleştirilen bir işleyiş olarak kabul görmüştü. İşe giden anne-babanın ebeveynlik sorumluluğu evdeki diğer aile büyükleri tarafından paylaşılırken, bugün çekirdek ailelerde çocuğun yetiştirilmesi tamamen anne-babanın sorumluluğundadır.

Son yıllarda aile bireyleri için; kendileri, birbirleri ve diğer insan ilişkilerinde daha etkili olabilmek, bireysel hedefleri ve kariyer beklentilerini gerçekleştirmek, bununla birlikte etkili anne-baba tutumlarını içselleştirmek gibi konular arasında dengenin sağlanması; profesyonel destek alma ihtiyacını ortaya çıkarmıştır.         

Bu konularda yetkinlik geliştirmenin daha fazla bilgi, deneyim ve zaman gerektirdiği  bilinen bir gerçektir. Ancak günümüz insanı için “zaman” eski yıllara göre daha çok ihtiyaç duyduğumuz bir değerdir. Daha kısa zamanda, kendi hedefleri  ve değerlerine uygun bir şekilde yaşam alanları arasında denge sağlamak isteyen aileler için günümüzde profesyonel destek alabilecekleri aile koçluğu bulunmaktadır.

Aile koçluğu; müracaat eden aile bireylerinin bireysel ve ortak hedefler belirlemesi ve bu hedeflerine doğru  birlikte yol alırken yapılan görüşmelerle; bilinçlenme, olumlu davranış gelişimi ve yetkinlik kazanma sürecini kapsayan işbirliği çalışmasıdır.

Her bireyi yetiştiren ailelerin farklı bilgi birikimi, deneyimleri ve değerleri olduğu düşünülürse, eşlerin farklı isteklerinin ve bakış açılarının olması son derece doğaldır. Aile bireylerinin kendini ve birbirini “olduğu haliyle” fark etmeleri, aile koçluğunun çalışma prensipleri arasındadır. Eşlerin içinde bulundukları durumu doğru algılayabilmeleri ve ulaşmak istedikleri hedefleri belirlemeleri, hedeflerine odaklanmaları yönünde motive olmaları, yapılanları fark etmek ve fark ettirmek aile koçunun koçluk becerileriyle ilişkilidir.  

Aile Koçluğu ile ;  aile bireylerinin farkındalık kazanması, bilinçlenmesi, duygusal zekalarının gelişmesi ve aidiyetin hissedilmesi başlıca kazanımlardır.  Böylece kendileri, birbirleri ve çevreleriyle etkili insan ilişkileri kurabilme becerileriyle, kendilerini daha mutlu ve değerli hissetmeleri diğer olumlu katkılarıdır.

Çocuk yetiştirme konusunda bilinçlenme, çocuğunu daha iyi tanıma, ebeveynlikle  ilgili yetkinlik kazanma, özgüven geliştirme, etkili anne-baba tutumları geliştirme, duygusal zeka gelişimi, zaman ve stres yönetimi, okul, öğretmen ve meslek seçimi vb… konularda profesyonel destek almak isteyenler; Aile koçluğu, tam size göre!

Yeni Eğitim ve Öğretim yılının tüm Anne-Baba-Öğretmen ve Öğrencilere hayırlı uğurlu olması dileğiyle…

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları