2018 umutların yeşerdiği bir yıl olsun

22.01.2018 15:14

2016’yı geride bırakırken 2017 başlarında yazdığım yazıda ‘Defol  Git 2016’ başlığını atmıştım.

 2016 öyle bir yıldı ki adeta kabus gibi çökmüştü üzerimize. Rusya ile yaşadığımız uçak krizi, vatan hainleriyle mücadele, Avrupa ile patlak veren siyasi krizler derken açıkçası karabasan gibi çökmüştü üstümüze olumsuzluklar. Bir çok konu sanki 2016’ya sığmıştı.

2016’dan 2018’e merhaba dediğimiz sürecin üstünden neredeyse 2 koca sene geçti. 2017 ülkemiz için birçok olumsuzluğun tamiri, açılan yaraların iyileştirilmesi olarak tarihimize geçti.  Hastalık iyileşti mi elbette hayır, tedavi devam ediyor.

2017 yılı 2016’ya göre daha iyimser olabileceğimiz bir yıldı diyebilirim. Rusya ile barıştık. Avrupa ile ilişkilerimizi düzeltmeye çalışıyoruz. Komşularımız ile münasebetler 2016’ya göre daha iyiye doğru ilerlerken 2018 yılında çok daha iyi olacağı kanaatini taşıyorum. Türkiye’yi doğrudan etkisi altına alan Suriye’de devam eden iç savaşın artık durma noktasına gelmesi bizim için en olumlu gelişme diyebilirim.

Antalya için olmaz ise olmazımız turizm, tarım ve sanayi sektörünü 2018’de çok daha parlak günler bekliyor desem yanılmış olmam. Tabi ki her şey normal ilerler, yeni olumsuzluklar yaşanmaz ise aydınlık günler kapı da diyebilirim.

Bu olumlu havayı hangi veriye göre söylüyorsunuz diye sorabilirsiniz. En başta turizmdeki toparlanma devam edecek. Örneğin Türkiye ve Antalya için önemli iki büyük turizm pazarı olan Almanya ve Rusya satış pazarlarının çok iyi noktada olduğu, ihracat rakamlarının gerek sanayi, gerekse tarım ürünlerinde bir önceki yıla göre daha iyi olduğu, bilhassa Rusya ve Avrupa’nın tarım ürünlerine getirdiği kısıtlamaların önünün açılmaya başladığı haberlerini almak sevindirici noktada.

Özellikle geçtiğimiz yıl büyük bir kriz yaşadığımız Almanya ile çalışan tur operatörleri ile konuşuyoruz 2018 satışlarının yüzde 30 seviyelerinin üzerine çıktığını söylüyorlar. Yine kriz yaşadığımız ülkelerin en başında gelen Hollanda pazarında son durum nedir onu da 9-1 Ocak tarihlerinde bu ülkede yapılacak turizm fuarında gözlemleyeceğiz.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Almanya Dışişleri Bakanı Gabrial ile Almanya’da yaptığı son görüşmede ilişkilerin düzelmesi için yapılan çalışmaların devam eden olumlu adımlara ciddi katkıda bulunacağını düşünüyorum.

Avrupalılar geçtiğimiz sene Türkiye dışında bir çok tatil ülkesini test etme imkanı buldu. Yapılan araştırma ve yorumlara bakarsak  Avrupalı ve Ruslar hiçbir ülkeden memnun kalmadı.  Şikayet edilen konuların başında pahalı olması, kötü servis ve tesislerin kalitesizliği geliyor. 

Türkiye gerçekten tatil için gerek Avrupa gerekse Rus pazarı için aranan bir ülke. Otellerin kalitesi, yemek, ve çalışanların güler yüzü bizi rakipsiz kılıyor diyebilirim.

2018 yılı Türkiye için turizm, tarım ve sanayi sektörlerinde altın yıl olabilir.

Ama rehavet yok. Hedeflerin tutması için herkesin canla başla her zamankinden daha çok çalışması lazım.

2018 yılının tüm insanlığa, ülkemize, milletimize barış huzur ve güzellikler getirmesini diliyorum...

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları