10 Ocak ve basın

09.01.2023 22:35

Kimine göre “BAYRAM” kimine göre “GÜN”…

Herkes işine geleni söyleyebilir…

Bizim meslekten söz ediyorum..

Bugün “10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ” olarak ülkemizde kutlanıyor.

Bizim bir de “BASIN BAYRAMI”mız var…

24 Temmuz günleri kutlanıyor…

Haaaaa bir de Dünya Gazeteciler günü var…

Hepsinin de birer hikayesi var elbette…

Bana sorarsanız, yazdığı her kelimenin karşılığı “DÜRÜSTLÜK, DOĞRU HABERCİLİK, HALKIN HAKKINI KORUYORSA” ise zaten o gazetecinin her günü bayram…

Toplumun saygınlığını kazanmış, yaşamında mesleğine asla ihanet etmemiş ve başı dik, gördüğünü, bildiğini kimseden korkmadan, yılmadan yazanlar için bundan güzel bayram olabilir mi?..

Elbette bazı yasaların çıkması için büyük mücadeleler verildi..

Hatırlıyorum…

1962 Yılında ilk kez kutlanmıştı..

Biz de o dönem çalıştığım HÜRSES gazetesinin patronu rahmetli Ö.NaciUĞRAL  ile birlikte tüm çalışanlar kutlamalar yapmıştık…

4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarına bazı haklar ve yasal güvence sağlayan 212 sayılı Fikir İşçileri Kanunu’nun Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiği 10 Ocak günü, 1962'den itibaren adeta bir kutlama günü olmuştu…

Herkes gazeteci havasını attığı zamanlarda hep “212 SAYILI KANUN” dan söz edilirdi…

Çok Ayrıcalıklı bir kanundu..

Söz konusu düzenleme, gazetecileri "fikir işçisi" olarak tanımlıyor; iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyordu…

Sözleşmelerimiz ve SARI BASIN KARTI BEYANNAMELERİMİZ Başbakanlık BASIN YAYIN ENFERMASYON  GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE 212 sayılı yasaya göre gönderilirdi..

SARI BASIN KARTINI da ancak böyle alabiliyorduk..

Hoş daha birçok ağır yaptırımlar da vardı… Hala da var… Hatta daha ağır…

Bizim için çok önem taşıyordu SARI BASIN KARTI..

Gazetecilikte heyecan yaratan bir belgeydi..

Değeri vardı..

Her gazetecinin şimdiki Mavi olan SARI BASIN KARTI hayali vardı..

Ben 1970 Yılında başvuruda bulunmuştum…

1972 Yılında SARI BASIN KARTIMI aldım…

1992 Yılında da SÜREKLİ BASIN KARTI SAHİBİ oldum…

Bu bizim için çok önemli..

Gelelim 10 Ocak gününe..

DOKUZ PATRON OLAYI VE BASIN GAZETESİ

212 sayılı yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazetenin patronu (Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah gazeteleri) 212 sayılı yasanın ve Basın İlan Kurumu’nun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapadıklarını duyurdular.

“Dokuz patron olayı” olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, çeşitli protesto eylemleri gerçekleştirdiler ve halkı gazetesiz bırakmamak adına boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımladılar.

Basın gazetesi 11 Ocak günü " Daima Halkın Hizmetindeyiz" manşetiyle yayına başladı ve üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayını sürdürdü. Gazetenin ilk sayısının başyazısında şu ifadeler yer aldı:

“Temel hak ve hürriyetlerimizin gerçekten kısıtlandığı, yalnız basının değil bütün memleketin gerçekten eşi görülmemiş bir tehlikenin içine sokulduğu günlerde bile gazetelerini kapatmayan ve protesto yoluna gitmeyen gazete sahiplerinin, şimdi bir ilan kurumu için yaptıkları bu hareket, basın tarihimizde herhalde şerefli bir yer kaplamayacaktır. Gazete çıkarmak çorap fabrikası işletmeye benzemez. Basın bir kamu hizmetidir.”

İstanbul Gazeteciler Sendikası, bir yıl 10 Ocak'ta basın çalışanlarına bazı haklar ve yasal güvence sağlayan kanunun çıkışı üzerine gerçekleşen medya patronlarının boykotu karşısında basın çalışanlarının elde ettikleri başarıya sahip çıkmak ve üyelerine moral vermek için 10 Ocak 1962'yi Çalışan Gazeteciler Bayramı olarak kutlama kararı aldı ve Park Otel'de bir tören düzenledi.

212 sayılı yasanın uygulamadaki etkinisin azalması, çalışan gazetecilerin sorunlarının ağırlaşmasına paralel olarak zamanla kutlamaların ilk yıllardaki canlılığı azaldı.

Günümüzde de aynen öyle..

Türkiye'de 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı, "10 Ocak Çalışan gazeteciler günü" olarak değiştirildi.

İşte o gün…

Bugün…

Yıllarca kutladık…

Bugün de kutluyoruz..

Nasıl ve hangi hislerle kutladığımızı sormayın…

Ama bir başka gün bunları da yazacağım…

Daima olduğu gibi:

SÖZÜM SÖZ!..

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları