İl Emniyet Müdür Yardımcısı Nurettin Şengül, günlerdir süren EDS tartışmalarına açıklık getirmek amacıyla eski adı TEDES yeni adı EDS olan yeni trafik sistemi hakkında tüm merak edilenleri MYGazete.com okurları için detaylari ile muhabirimiz Bilge Ateş'e anlattı.
EDS sistemi nasıl işleyecek?
İl Emniyet Müdür Yardımcısı Nurettin Şengül, Akıllı Denetleme Sistemi diye bir sistem olduğunu ve bunun dünyanın bütün gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de birçok ilde uygulanan bir sistem olduğunu, hedefin tüm illere yaymak olduğunu söyledi.

EDS’nin Akıllı Denetleme Sistemi içerisinde bir alt başlık olduğuna değinen Müdür Yardımcısı Nurettin Şengül, sistemi şöyle anlattı:
“Günün her saati her dakikası şehirde farklı bir trafik oluşur. Sabah insanların işe veya okula gidiş saatine bağlı olarak çok yoğun bir trafik oluşur. Öğlen saatlerinde o yoğunluk başka bir yola kayar, akşam tekrar değişir. Haftanın günleri de bu trafiği etkiler. Dolayısıyla şu ana kadar yapılan sistem bu standartlara göre işliyordu. Bir tarafa 10 saniye yeşil ışık yanarken, diğer taraf için bu süre 5 saniye oluyordu. Bu akıllı kavşak sisteminde ise ışık süresi günün değişik saatlerine göre ayarlanıp, akımın yoğunluğuna göre otomatik olarak artıp azalacak. Örneğin akıllı sistem ambulanslardaki verici sayesinde ambulansları görecek ve onların olduğu güzargahlarda yeşil ışık yakarak geçmesini sağlayacak.”
EDS Antalya’da nerelerde ve kaç adet olacak?
Merkezde 70 kavşakta, 19 ilçe de dahil olmak üzere toplamda 100 kavşakta akıllı sistem olacağını söyleyen Nurettin Şengün,
“Burada hız koridorları olacak. Oradaki hız limitine bağlı olacak hız koridorları arasındaki mesafe belirlenecek. Hız limitinin belli bir standardı yok. Şehirlerarası yollardaysanız bu 110’a kadar çıkabiliyor. Zaten siz başlangıcında kaçla gitmeniz gerektiğini göreceksiniz. Hız limiti uyarıları olacak. Bunun ışık okuyanları da olacak” diyerek sözlerini sürdürdü.
“Hız koridorları toplam 74 noktada olacak”
Daha önce anlık hız alan koridorların kurulduğunu ve bunların hız koridorlarına dönüştürüldüğünü belirten Müdür Yardımcısı Şengül, hız koridorlarının işleyişiyle ilgili şöyle konuştu:
“Bir yere girdiğiniz andan çıktığınız ana kadar sistem hızınızı hesaplayacak ve ortalamasına bakacak.”
Şengül, hız koridorlarının merkez ve ilçelerde olmak üzere toplam 74 noktada ve öncelikli olarak daha önce ölümlü kazaların meydana geldiği yerlere koyulacağını da sözlerine ekledi.
“Bu sistem turizm açısından da önemli”
Antalya’nın bir turizm kenti olması nedeniyle de Antalya Emniyet Müdürlüğü olarak bu sistemin çok önemli olduğunu düşündüklerini söyleyen Şengül, trafiğin işleyişi ve turizm arasındaki bağlantının önemini şu şekilde anlattı:
“Birçok insanımız hayatını kaybediyor ve Antalya bir turizm şehri olduğu için ‘turizm şehrinde çok kaza oluyor’ algısı oluşuyor. Bu durum ülkemiz adına anti-propaganda oluyor. İlimizde olan bir kazayı başka ülkelerdeki turizm şirketleri bir fırsata çeviriyor. ‘Türkiye’de çok kaza oluyor’, ‘Antalya’ya gitmeyin’ gibi bir algı yaratıyorlar. Bu durum turizm açısından da ülkeye çok büyük zarar veriyor.”
EDS uygulamaya girdikten sonra çok fazla ceza yazılmadan kazaların azaldığının görüleceğini kaydeden Şengül,
“Antalya için hedefimiz çok büyük. Bir mavi bayrak veriyorsunuz, bu sahil şeridinin temiz olduğunu gösteriyor. Trafik anlamında da bu böyle olmalı. Antalya bir turizm kenti ve ‘Antalya’da trafik güvenli’ denmeli” şeklinde konuştu.
“Denetim sürekli olacak”
Bu Akıllı Kavşak Sistemi içerisinde EDS’nin çok küçük bir başlık olduğunu vurgulayan Şengül,
“Bizim manuel olarak araçlarımızda yaptığımız denetimi o otomatik olarak yapacak. Normalde yapıyoruz bunu. Hiç olmayan bir şeyi oraya kurmuyoruz. Personel sayıları araç sayılarının sınırlı olması nedeniyle trafiğin yoğunlaştığı saatlerde yapabiliyorduk. Bu sistem bize şöyle bir avantaj sağlayacak: denetim sürekli olacak.”
EDS şehrin güvenliğini en üst düzeye taşıyacak
“Ayrıca burada çok önemli bir husus var. İl genelinde bütün girişlerde plaka tanıma sistemleri olacak. İlimize gelecek kötü niyetli aranan araç plakalarını sistem otomatik okuyacak. Bu şahıslar ilimize girdiği anda yakalanacak. Dolayısıyla bunun güvenlik anlamında çok faydası olacak” diyerek EDS’nin şehrin güvenliğini en üst düzeye taşıyacağını vurgulayan Şengül, bu sistem her saat ayarlanabilir ve anında müdahale edilebilir şekilde olacağını kaydetti.
Sistem faaliyete geçtiği zaman kamuoyuna duyurulacak
“Yapımı devam ediyor henüz faaliyete geçmedi. Faaliyete geçtiği zaman vatandaşlarımıza duyurulacak. Nerede, kaç hızla gidilmesi gerekiyorsa tamamı bilgilendirme levhalarıyla, ışıklı tabelalarla gösterilecek. Bunu biz zaten yapıyoruz ama bunun 24 saate yayılması, güvenliğin 24 saate çıkması bu noktada önemli” diyerek sistemin faaliyete geçeceği tarihin kesinleşmediğini belirten Nurettin Şengül, aniden bir sistem kurulmasının söz konusu olmadığını sözlerine ekledi.
EDS Antalya’nın trafiğini rahatlatacak
İl Emniyet Müdür Yardımcısı Nurettin Şengül, bu sistemin şehir trafiğini rahatlatacağını söyledi. Vatandaşların EDS sisteminin daha çok ceza yazmak amacıyla kurulduğu düşüncesinin yanlış olduğunun altını çizen Şengül,
“Bunun cezaya bağlanması çok büyük haksızlık olur. Çünkü bunun yanında güvenliği sağlayacağı ve şehir akımını yönetilebilir bir seviyeye getireceği için çok faydası olacak. Burada esas amacımız bu” dedi.
Cezai işlem nasıl uygulanacak?
EDS’nin cezai işlem uygulamasının eski sistemden farkı olmayacağını dile getiren Şengül,
“Ceza sistem üzerinden yazılıp tebligata gönderilecek. Sürücünün tespiti mümkün olmadığından puan düşme olmayacak. Ceza plakaya gelecek. Yeni bir şey değil. Zaten cezalar uygulanıyor” dedi.

Bu sistemin testlerinin kurulduğunu ancak tam olarak faaliyete geçmediğini vurgulayan Şengül sistemdeki cezai işlemler hakkında şunları söyledi :
“Bir merkezden yürütülecek. Bu sistemin testleri kuruldu ama testlerle ilgili ceza uygulanmayacak. Sadece sistemin doğru çalışıp çalışmadığına ilişkin faaliyetler yürütülüyor şu anda. Ama bu oralarda cezanın olmayacağı anlamına gelmiyor. Çünkü biz zaten radar yapıyoruz. Sadece yeni sistemin cezaları devreye girmedi.”
Aşırı hız yapan sürücülere uygulanacak cezai işlemler neler?
İl Emniyet Müdür Yardımcısı Nurettin Şengül aşırı hızın en büyük kaza sebebi olduğunun altını çizdi.
İşte aşırı hız yapan sürücülere uygulanacak cezai işlemler:
Hız sınırlarının % 10’dan % 30’a (otuz dahil) kadar aşılması halinde 2018 ceza tutarı 236,00 TL (Peşin 177,00 TL), ceza puanı ise 10 olarak belirlendi.
“Bu sistemin amacı gelir elde etmek değil”
Vatandaşların cezai işlemlerden nasıl haberdar olacağını da anlatan Nurettin Şengül, e-devlet şifresi alanlara cezaların mesaj olarak gönderileceğini belirtti.
“Bu uygulandığı yerlerde kazaları sıfıra indiren bir uygulama. ‘Biz çok ceza yiyeceğiz’ diye düşünüyorlar. Ceza yemeyeceksiniz, bu sistem sayesinde kurallara uymuş olacaksınız” diyerek sözlerine devam eden Şengün, kazaların bayram gibi önemli ve trafiğin yoğun olduğu günlerde ‘Bayramlarda çok fazla kaza oluyor’ diye yansıtıldığına değinerek,
“Normalde de çok fazla kaza oluyor. Bu sistemi kurmak yüksek maliyet gerektiren bir şey ama hiçbir maliyet bir vatandaşımızın canından daha kıymetli değil. Bu sistemin amacı gelir etmek değil. Böyle bir şey söz konusu olamaz” dedi.
EDS devreye girmeden ceza yazıyor mu?
Geçtiğimiz günlerde gündemde olan “EDS devreye girmeden ceza mı yazıyor?” sorularına da açıklık getiren Müdür Yardımcısı Şengül, “
EDS devreye girmedi hız yapabiliriz gibi bir algı oluşmasın. Biz oralarda zaten radar yapıyoruz. Ceza aldığında da EDS’den zannetmesinler. Biz orada ceza yazıyoruz normalde de” şeklinde konuştu. Şengül, kaza noktalarında zaten denetimin olduğunu belirtirken, Gazi Bulvarı’nın 1. derece kaza noktası olduğunu ve kazaların ağırlıklı olarak hızdan çıktığının da altını çizdi.
Belediye altyapı katılım payı alacak mı?
Emniyet Müdür Yardımcısı Nurettin Şengül, vatandaşların merak ettiği bir diğer konu olan belediyenin bu sistemden gelir sağlayıp sağlamayacağı konusuna şöyle açıklık getirdi:
“O sistem üzerinden yazılacak cezaların %30’unu belediye alacak. Bu daha önce olmayan ve ihtiyaç olan bir şeydi. Çünkü altyapıya yatırım yapacak olan kurumlara böyle bir kaynak aktarılması söz konusu. Altyapıya yatırım yapıyorsunuz, bu cezalardan pay verilmesi altyapıyı da geliştirecek durum. Cezayı belediye yazmayacak yine biz yazacağız.”
Sistemi kim denetleyecek?
Akıllı sistemlerin belediye tarafından yönetilmesi gerekeceğini belirten Nurettin Şengül,
“Güvenlik anlamında görüntülerin paylaşılması konusunda biz devreye gireceğiz. Onlar zaman ayarlamalarını yapacaklar, yönetecekler” diyerek belediyeyle beraber hareket edeceklerini söyledi.
Tehlikeye mahal vermiyorlar
İl Emniyet Müdür Yardımcısı Nurettin Şengül, emniyet kemeri susturucu aparatların tehlikesine de değindi. Emniyet kemeri takmayınca çıkan sesi susturmak amacıyla üretilen emniyet kemeri susturucu aparatın satışının durdurulması için adım attığını söyleyen Şengül,
“İnsanlar bu aparat sebebiyle ölürse satışını yapanların vicdanı nasıl rahat edecek? Bunu esnafımıza anlatacağız. Antalya içerisinde yaptığımız bu tür uygulamaların Türkiye’de örnek uygulama olarak anılmasını istiyoruz. Biz bunu satmazsak insanlar bulamaz ve kemer takmak zorunda kalırlar” diyerek bu tür tehlikeli durumların yaşanmasına göz yummayacaklarının altını çizdi.
Emniyet’ten yeni uygulamalar
Antalya’da hastalığı nedeni ile trafik otoparklarından araçlarını alamayan vatandaşların mağdur olmaması için başlatılan yeni bir uygulamadan da bahseden Şengül, yeni uygulama hakkında şunları söyledi :
“Vatandaşlarımız kaza yaptığında arabası bağlanıyordu. Vatandaş hastanede yattığı için gelip alamıyordu. Valimizle görüştük arabası bağlanan kişinin bir yakını geldiği zaman memurumuzu gönderip hastanede kişiden imzaları alıp arabasını teslim edeceğiz. Zorda kalan vatandaşlarımıza evlerine memur göndererek yardımcı olacağız. Onlar gelemiyorsa biz onların ayağına gideceğiz.”
“Yeni sistemde amaç ceza kesmek değil”
Yeni sistemdeki cezalar hakkındaki polemiklerin bir an önce ortadan kalkması gerektiğini belirten Nurettin Şengül,
“Yeni sistem trafik düzeni açısından olmazsa olmaz bir şey. Burada amaç ceza kesmek değil. Rakamlar ortaya çıktığında bunu da göreceğiz. Ceza sayısı da azalacak. Çünkü 24 saat denetleme sistemi geldiğinde vatandaşlarımız bunun uygulandığı yerleri görecek ve daha dikkatli olacak” şeklinde konuştu.
Bunun ceza için uygulanacak bir sistem olmasının mümkün olmadığının altını çizen Şengül,
“Böyle bir şeye yatırım yaparsanız zaten zarar edersiniz. Kurulduğu yerlerde kural ihlallerini sıfıra indiren bir uygulama. Bizim için önemli olan nokta bu” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Antalya'da 2018 hız limitleri şöyle belirlendi: