İzmir’de her yıl tektonik olarak zeminin ortalama 0,5 ile 1 santimetre arasında çökmesi korku ve paniğe neden oldu. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi, İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, buzullar eridikçe dünyada deniz seviyesinin ortalama 2.5 milimetre yükseldiğini ve sahil şeridinin su baskını riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

BİNALARIN TEMELLERİ ÇÜRÜYOR

İzmir depremi sonrasında kentsel dönüşümün önemine değinen Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Kordon'da deniz suyunun bina temellerini korozyona uğrattığına dikkat çekerek yeni bir tartışma konusu yarattı.

YARIM İLE BİR SANTİM ARASINDA ÇÖKÜYOR

Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Deniz suyu seviyesinin yükselmesi çok doğal bir şey ama biz her yıl yarım ile 1 santim arasında çöktüğümüz için İzmir Körfezi'nde deniz suyu seviyesi ortalama 8-10 milimetre yükseliyor. Kordon boyu yapılırken ihale şartnamesinde şöyle bir madde var: 'Maksimum gelgitin en az 1,5 metre üzerinde olacak şekilde inşa edilecektir.' Maksimum gelgitin yani lodos estiği zamanlarda deniz suyu seviyesi 60-70 cm yükselir. Mutlaka pay olması gerekiyor" diye konuştu.

GÜZELYALI VE GÖZTEPE’Yİ SU BASIYOR

Prof. Dr. Doğan, merdivenlerin ölçüm yapılarak 50 cm kadar çöktüğünü söyledi. Yenİ Asır’ın haberine göre, bunun son derece kritik bir durum olduğuna değinen Prof. Dr. Doğan, "Adamlar bunu nereden hesaplıyor? 1870'lerde Kordon'dan aşağı doğru inen merdivenler var. O merdivenlerin su altında kalmasından dolayı ortalama 50 cm kadar çöktüğünü hesaplamışlar. Bu da yılda 1 santimetre. Şimdi Güzelyalı, Göztepe'ye gidin binalar oldukça aşağıda kalmıştır. Güzelyalı Göztepe böyle değildi ama son 5-6 yıldan beri su basmaya başladı. Bunun nedeni çökme" dedi. [caption id="attachment_705056" align="alignnone" width="640"] Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi, İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar[/caption]

KÖTÜ YÜKSELTMEK ZORUNDAYIZ, EN AZ 2 METRE OLMALI

Sorunun çözümü konusunda da açıklama yapan Prof. Dr. Yaşar, "1873 yılında zaten ne yapılacağı söylenmiş. Kotu yükselteceksiniz. Yeni binalarda kotu en az 2 metre yapacaksınız mesela. Yeniden İzmir'in bütün topografik haritasının milimetrik olarak çıkartılması lazım. Kent yenilenirken binaların kotunun sonrasında ne olması gerektiği tekrar belirlenmeli" dedi. Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.