2024 yılında 51 bin 774 kaskolu ve 37 bin 777 trafik sigortalı aracın perte çıkarıldığı düşünüldüğünde, bu değişikliğin piyasa üzerindeki etkisi büyük olacak. Eskiden düşük bedelli araçlar, yüksek tazminat durumunda ya da sürücünün isteğiyle kolayca perte ayrılabilirken, bu durum artık geçmişte kaldı.
Pert kaydında yeni şartlar
Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu (TÜKONFED) Başkanı Turusan Bağcı, milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada yeni sistemi detaylandırdı: "Daha önceden kaskolu araçlar trafikte hasar gördüğünde, bazen hasar %30-%40 olsa bile sigorta şirketi aracı perte çıkarabiliyordu ya da sigortalı 'bu araç hasarlı ben buna binmem, perte çıkarın' diyordu. Yani sigorta şirketi ile sigortalı anlaştığında araba perte çıkarılabiliyordu." Bağcı, bu pert araçların ihale yoluyla satılıp tekrar piyasaya sürülebildiğini de ekledi. Ancak bu dönem artık kapandı.SEDDK'dan radikal değişiklik! İşte yeni kurallar
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından yapılan yeni düzenlemeyle birlikte, bir aracın perte çıkarılabilmesi için şartlar netleşti:-
%60 Kuralı: Hasar gören aracın onarım masrafı, aracın piyasa değerinin yüzde 60'ının üzerinde değilse onarım görülecek. Yani, aracın piyasa değerinin yüzde 60'ını aşan ağır hasarı varsa, bu araç ağır hasar kayıtlı sayılacak ve o zaman perte çıkarılabilecek.
- Örnek: Piyasa değeri 1 milyon TL olan bir aracın tamir masrafı 600 bin TL'nin üzerindeyse, araç perte çıkarılabilecek.
- İstisnai Durumlar: Bazı kritik hasarlarda bu yüzde 60 kuralı geçerli olmayacak. Aracın şasesi kaydı, takla attı, tavanı arızalandı, hava yastıkları patladı, elektronik parçalar veya kritik parçalar hasar aldıysa, hasar oranı yüzde 60'ın altında olsa dahi yine ağır hasarlı sayılabilecek ve perte çıkarılabilecek.
"Aracı perte çıkarmak zorlaştı"
Turusan Bağcı, bu yeni düzenlemeyle ilgili olarak, "%60'ın altındaki hasarlar sigorta şirketi tarafından perte çıkarılamayacak. Sigortalı da 'ben artık bunu perte çıkarabilirim' diyemeyecek. Bu durum sigortalılarda bir memnuniyetsizlik yaşatabilir. Bu çok suistimal ediliyordu. SEDDK böyle bir düzenleme çıkardı. Artık bundan sonra aracı perte çıkarmak zorlaştı." ifadelerini kullandı.Eksper raporu zorunlu, anlaşma dönemi bitti!
Yeni dönemde, araçların değer tespiti tamamen eksperler tarafından yapılacak. Sigortalı ile sigorta şirketinin eskiden olduğu gibi anlaşarak aracı perte çıkarma dönemi tamamen sona erdi. Peki ödemeler nasıl yapılacak?- Tam hasarlı araçlarda, hurda tescil belgesi sigorta şirketine teslim edilmeden sigorta şirketi hasarı ödeyemeyecek.
- Ağır hasarlı araçta ise trafikten çekilme belgesi şirkete teslim edildikten sonra hasar, sigortalıya ödenecek.