Ayhan ACAR-Murat ÖZELCİ/KARABÜK, (DHA)- Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticareti A.Ş. (KARDEMİR) 29’uncu Olağan Genel Kurul toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantıya KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. Prof. Dr. İsmail Demir, şirketin 2023 yılı faaliyetleri ve geleceğe yönelik planları hakkında bilgi verdi.

’26 BİN TON SATIŞ İLE 29 MİLYON DOLAR İHRACAT GELİRİ ELDE EDİLDİ’

KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir toplantıda yaptığı konuşmada şirketin 2023 yılı faaliyetleri ve geleceğe yönelik planları hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Demir, 2023 yılında dünya ham çelik üretiminin 1 milyar 888 tonda sabit kaldığını belirterek Çin’in üretimini yüzde 0,1 artırırken, Hindistan’ın yüzde 11 artış göstererek en fazla üretim artışı sağlayan ülke olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin ham çelik üretiminin yüzde 4 küçülerek 33,7 milyon ton seviyesine gerilediğini aktaran Prof. Dr. Demir, KARDEMİR’in bu durağanlığa rağmen 2.394.312 ton ham çelik ve 2.319.823 ton net mamul üretimiyle başarı elde ettiğini vurguladı. 2023 yılında ana ürünlerde 2,374 milyon ton satış gerçekleştirildiğini, katma değeri yüksek ürünler arasında yer alan SBQ satışlarının yüzde 94, platina satışlarının yüzde 39, demiryolu tekerleği satışlarının yüzde 29, kangal satışlarının ise yüzde 12 arttığını belirtti.

LİMAN VE TAŞIMACILIKTA YENİ ADIM: KARLİMTAŞ

Lojistik ve taşımacılığın şirket için önemine değinen Prof. Dr. Demir, Kardemir Liman İşletmeciliği ve Taşımacılık Anonim Şirketi'nin (KARLİMTAŞ) kurulduğunu açıkladı. Bu yeni şirket, Zonguldak-Karabük arasında özel demiryolu taşımacılığı yapacak ve gelecekte liman işletmeciliği faaliyetlerine başlayacağının bilgisini verdi.

YEŞİL MUTABAKAT VE SINIRDA KARBON DÜZENLEMESİ

Prof. Dr. İsmail Demir, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile olan ticari ve siyasi ilişkilerinin önemine dikkat çekerek, Yeşil Mutabakat ve Sınırda Karbon Düzenlemesi konusunun KARDEMİR için büyük bir fırsat olduğunu belirtti. Demir, şirketin karbon emisyonlarını, su kullanımını ve biyoçeşitlilik üzerindeki olumsuz etkileri azaltmayı hedeflediğini vurguladı. Yeni yüksek fırın yatırımının, yeşil çelik üretimine uygun teknolojiyle gerçekleştirileceğini söyledi.

DİJİTALLEŞME VE AR-GE ÇALIŞMALARI

KARDEMİR’in dijital dönüşüm projelerine de değinen Prof. Dr. Demir, kurumsal kaynak yönetimi S/4 HANA projesi, Kardemir Arşiv ve İçerik Yönetim Sistemi ve Kardemir Mobil Uygulaması gibi projelerin hayata geçirildiğini belirtti. Ayrıca, şirketin Ar-Ge merkezi ile geleceğin teknolojilerine yönelik araştırmalar yaptığını ve bu kapsamda birçok proje yürüttüklerini ifade etti.

EĞİTİM PROJELERİ

Artık alışverişlerde sürprize yer yok! Yakın zamanda zorunlu olacak Artık alışverişlerde sürprize yer yok! Yakın zamanda zorunlu olacak

Prof. Dr. Demir, mesleki eğitim projelerinin KARDEMİR için önemli olduğunu belirtti. 2023 yılında toplam 301 eğitim faaliyeti gerçekleştirilmiş olup, 126.958 saat eğitim verilmiştir. Ayrıca, 2023-2024 öğretim dönemi için 159 mesleki ve teknik lise öğrencisinin beceri eğitimlerine başladığını dile getirdi.

Toplantının sonunda Prof. Dr. İsmail Demir, KARDEMİR’in çevreye duyarlı ve yenilikçi üretim anlayışı ile sürdürülebilir başarıları hedeflediğini belirterek hissedarlara destekleri için teşekkür etti. (DHA)

Kaynak: dha