Dünya üzerindeki atmosferik hareketleri de yakından takip eden deniz bilimci Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam, dünyanın adeta öbür ucundaki Kanada’da meydana gelen orman yangınlarının toz ve dumanlarının Karanediz ve Karadeniz Bölgesindeki kentlerimizin üzerine kadar geldiğini açıkladı.

‘DOĞAL OLAYLAR BÜYÜK, DÜNYA KÜÇÜK’

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Prof. Saydam, “Desem ki Karadeniz üzerindeki tozlar Kanada orman yangını dumanı kimse inanmaz. Ama öyle. 25 Ağustos yangınlarının oluşturduğu dumanların izlediği yolu Aeresol Optical Depth filtresi kullanarak kırmızı olarak izledim. Gün gün Atlantik Okyanusunu aşması, Avrupaya ulaşması oradan da Akdeniz havzası ve Karadenize çıkışı. Dünya küçük. Doğal olaylar büyük” diye yazdı.

YİNE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Kanada tarihinin en kötü orman yangını mevsimlerinden birini geçiriyor. Aktif yangın sayısı binin üzerinde. Uzmanlara göre bunun bir nedeni, bahar aylarının normalden daha sıcak ve yağışsız geçmiş olması. [caption id="attachment_467818" align="alignnone" width="640"] Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam[/caption]

KENTLERE DE YANIK KOKUSU YAYILDI

Öte yandan Karadeniz Bölgesindeki Rize ve Trabzon gibi kentlerimizde Kanada’dan gelen toz ve duman nedeniyle kesif bir kokunun yayıldığı belirtiliyor. Özellikle astım ve kalp hastası olan vatandaşların toz ve dumanların yoğun olarak hissedildiği saatlerde dışarıya çıkmaması gerektiği belirtildi. Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.