Antalya haber... Sulu tarım cenneti olan Korkuteli’nin Dereköy Yaylası Antalyalı çevrecilerin ve sivil toplum kuruluşlarının mücadelesiyle kömür madenine kurban edilmekten kurtarıldı. Korkuteli’nin yeraltı su kaynaklarının da yeraldığı Dereköy Yaylasında yapılan sulu tarımla milyonlarca dolarlık yaş meyve ve sebze yurtdışına ihraç ediliyor ve önemli döviz girdisi elde ediliyordu. Ayrıca antik bölge olan yaylaya kömür ocağı açılabilmesi için aralarında Antalya Tarım İl Müdürlüğü ve Toprak Koruma Kurulu’nun da olduğu kamu kurumları olumlu rapor vermiş, kamuoyunda büyük tepki çeken kurumların bu raporları da mahkeme dosyalarında yer almış, iptal davaları açılmıştı.

TOPRAK KORUMA KURULU FİKİR DEĞİŞTİRİP ONAY VERDİ!

Antalya Kent İzleme Platformu üyeleri, çeşitli çevreci kuruluşlar ve STK’ların yanı sıra muhalefet partilerinin milletvekilleri ile yöre halkının mücadelesi sonucu kazanılan mahkemelerle, kamu kurumlarının madene verdiği izin ve onaylar iptal edildi. Türkiye İşçi Partisi Antalya Milletvekili Adayı Av. Tuncay Koç, sosyal medyadan yaptığı paylaşımla Dereköy’de açılacak kömür madeni ocağının iptal sürecini anlattı. Av. Koç, “Korkuteli Derekoy de 2022 yılında iptal aldığımız kararı Danıştay, şirket lehine bozmuştu. Meyve deposu olan bölgedeToprak Koruma Kurulu'nun kömür ocağına izin veren dayanak kararı iptal edilince mahkeme, bu davada da iptal kararı verdi. Bugün köylülerle açıklama yaptık. Derekoy gibi değerli bir tarım alanının madene kurban edilemeyeceğini ifade ettik ve çözümün siyasette olduğunu da vurguladık” diye yazdı.

TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ MADEN OCAĞINA İZİN VERDİ!

Korkuteli İlçesi'nde bulunan Dereköy Yaylası'na, Turkuaz Marmara Madencilik tarafından kömür madeni açılmak isteniyordu. Tamamı faal tarım toprağı olan arazinin üzerinde antik döneme ait kalıntılar bulunuyordu. Antalya Valiliği'nin bünyesindeki Toprak Koruma Kurulu, 2020 yılında bölgeye maden açılmasına izin vermedi. Ancak dört ay sonra fikrini değiştiren Toprak Koruma Kurulu, bölgeye kömür madeni açılmasında sakınca olmadığını belirterek madene izin verdi. Bu arada Antalya Tarım İl Müdürlüğü’nün de, Dereköy’de kömür ocağı açılmasına izin verdiği ve diğer kamu kurumlarının da onay vermesi için telkinlerde bulunduğu öne sürüldü. Tarım alanlarına sahip çıkması gereken Antalya Tarım İl Müdürlüğü’nün, tam tersi bir adımla Dereköy tarım bölgesini madene açma çabası kamuoyunda büyük tepkiye ve söylentilere neden olmuştu. Ardından başlayan mahkeme süreçleri, tarihi ve doğal zenginliklere sahip olan Dereköy Yaylası’nın madene kurban edilmesinin önüne geçti. Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz. ü