O raporun hazırlandığı tarihten günümüze 38 yıl geçmesine rağmen, bu büyük risk konusunda hiçbir girişimde bulunulmaması tepkiyle karşılandı. Raporu MYGazete için yorumlayan Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin eski daire başkanlarından Ali Orhan Kutluer, risklerin büyüklüğüne dikkat çekti. İTÜ Maden Fakültesi tarafından 1985 yılında hazırlanan, ‘Antalya Yat Limanı'nın üst kesimindeki falezlerin durumu’ hakkındaki raporda, ciddi uyarıların yeraldığı ancak aradan geçen 38 yıla rağmen hiçbir önlem alınmadığı ortaya çıktı.Geçtiğimiz aylarda Kadınyarı’nın yanındaki falezlerde yaşanan risklerle ilgili haberlerin çıkmasının kısa bir süre ardından İskele Caddesindeki asfaltta çökme medyada gelmiş. Bu çökme de belediye ekipleri tarafından ziftle kapatılarak, sorunun üzerine adeta sünger çekilmişti. [caption id="attachment_703915" align="alignnone" width="640"] Antalya Büyükşehir Belediyesi Yatırımlar Dairesi Eski Başkanı, İnşaat Mühendisi Ali Orhan Kutluer[/caption]

RAPORU İNŞ MÜH. ALİ ORHAN KUTLUER YORUMLADI

MY Gazete Haber Merkezinin ulaştığı raporu, Yat Limanı’nın üst kesimindeki falezlerle ilgili yıllardır uyarılarda bulunan Antalya Büyükşehir Belediyesi Yatırımlar Dairesi Eski Başkanı, İnşaat Mühendisi Ali Orhan Kutluer yorumladı. Ali Orhan Kutluer 1985 yılında hazırlanan İTÜ raporunda yaptığı incelemenin ardından MYGazete’ye açıklama yaptı. İşte inşaat mühendisi Ali Orhan Kutluer’in İTÜ raporuyla ilgili yaptığı açıklama ve yorumlar;

BÖLGE İTÜ MADEN FAKÜLTESİ TARAFINDAN İNCELENDİ

“Bu rapor, 1985 yılında Jeoloji mühendisleri odasının yayınladığı, İstanbul Teknik üniversitesi Maden Fakültesince hazırlanan. bir rapor olup, falezlerin teknik özellikleri ve yat limanı üzerindeki çatlağın o tarihteki durumunu göstermektedir. Raporun giriş bölümünde traverten özellikleri hakkında şu bilgiler bulunmaktadır: Traverten örtüsünün kalınlığı yer yer 300 metre, kıyı boyunca ise 30 metre dolaylarında olduğu, denizin üzerinde üç kademe, denizin altında bir kademe olmak üzere toplam dört taraçadan oluştuğu belirtilmektedir.”

ÜSTÜNDEKİ YAPILAR VE ATIK SULARIN ETKİSİ

Deniz yüzeyindeki 30 metrelik platformda yapılan yapıların ağırlığı, atık suların etkisi ile falez (yar) boyunca kırılma, kopma ve devrilmeler, kütlesel kaymalar ve çökmeler hızlanarak çevre için çekinceler oluşturmaktadır. Bu çatlakların konum ve boyutlarını belirlemek üzere yer sismik kırılma, yerelektrik ve yeruçlama deney yöntemleri kullanılarak jeofizik çalışmalar yapılmış, jeolojik gözlemler, sondajlar ve kayaç örnekleri üzerinde deney çalışmaları yapılmıştır.”

30 SANTİMLİK ÇATLAKLAR, 30 METREKÜPLÜK BOŞLUKLAR

“Bu çalışmalar sonunda çatlakların genişlikleri 30 santimi bulduğu, bu boşlıkların genellikle boş yada su dolu olduğu, travertenin kendi içinde gözenekli olup bir ila 30 metreküplük boşluklar içerdiği, yat limanına inen iskele caddesi boyunca uzanan ana yer kırığının eğimi 30 ila 80 derece kuzeye doğru olup, bu kırığın yer yer ikincil kırıklarla kesildiği, ikincil kırıklar boyunca yılda 06 ila 1 santimetrelik kaymalar tespit edilmiştir.”

GÜNEYDEN DESTEK OLMADIĞI İÇİN KAYMA DEVAM EDİYOR

“Raporun sonuç bölümünde, 30 metre yükselliğindeki falezin güneyden desteksiz olması kayma ve açılma hareketlerinin devam edeceği anlamını taşımaktadır. İskele caddesi, Tophane çay bahçeleri ile Cumhuriyet meydanı arasında üç çatlak bulunmuştur. Dördüncü çatlak Cumhuriyet alanını kat ederek kale kapısına doğru uzanmaktadır” diye ifadeler yer almaktadır.”

4-5 ŞİDDETİNDEKİ DEPREMDE BİLE YAT LİMANININ ÜZERİNE ÇÖKER

“Ayrıca raporda bu çalışmalarda elde edilen teknik – matematiksel bilgiler de yer alıyor. Bu rapora yetkililerce gerekli önem verilmediğinden çatlaklardaki hareketlenme zaman zaman oluşuyor ve duruyor. 4-5 şiddetindeki bir depremde bile bu çatlakların ne şekilde yat limanının üzerine çökeceğini kimse kestiremez. Çatlağın devam ettiği ve altında mağara bulunan Kadın Yarı Deresinin ucundaki binanın altı boşalınca Akdenize gömülüşünü düşünemiyorum.”

İNSANLAR ÖLÜP DOĞAL TAHRİBAT OLUNCA HESABINI KİM VERECEK?

“Belediyelere bu binanın, kirişinin, kolonun, döşemesinin sağlamlığı ile ilgili rapor yollayıp güçlendirmeye dahi gerek yok diyenler, yarın şans eseri hayatta kalırlarsa onlarca kişinin ölümüne sebep oldunuz diye yetililere davalar açacaktır. Yetililerin kendilerini nasıl savunacaklarını bilemiyorum. Onlarca insan tarihi bir yat limanı bu doğal güzellik yok olduktan sonra onlarca insana hesap sormak gidenleri geri getirmeyecektir.” ü