Antalya’nın ana cadde ve kavşakları adeta trafik işaret levhaları ile ışıklarının işgali altında. Kimi önemli kavşaklardaki bu trafik uyarı levhalarının sayısı 30’u bulurken, Işıklar Caddesi’nde 30 metrelik bir güzergah içinde birbiri ardına 8 tane trafik işaret levhası görmek mümkün.
Antalya kent merkezindeki hemen her büyük kavşakta çok sayıda trafik uyarı levhası bulunuyor. Bu levhalara trafik ışıkları, yönlendirme levhaları ve ilan panoları da eklenince turizmin başkenti Antalya’nın caddeleri ‘Sürücü kurs güzergahına’ benzemeye başladı. Hatta kimi cadde ve kavşaklardaki levha sayını sürücü kursu güzergahlarındaki uyarı levhalarının kat kat üzerinde bir orana ulaştı.
Bisiklet güzergahıyla ilgili uyarıda bulunan ve birkaç metre arayla ardı ardına konulan trafik levhaları kaldırımda yürüyenler için sorun yaratmasının yanında caddenin ve semtin silüetine ve doğal görüntüsüne de olumsuz etki yapıyor.
Bisikletler için iki uyarı göze çarpıyor.
Bisiklet sürücüsü, aralıklarla konulan levhalarda ilk uyarıda “Mecburi bisiklet güzergahı” levhasıyla karşılaşıyor, birkaç metre sonra ise, “Mecburi bisiklet güzergahı sonu” levhasını görüyor, bir süre sonra ise tekrar aynı levhalarla karşılaşıyor.
Bunun nedeni ise 2 levha arasındaki birkaç metrelik güzergahta küçük sarı geçitler olması… Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Yönetmeliğe göre yapılan bisiklet uyarıları, birbiri ardına geldiği için sürücülerin bu emirlere uyması için gerekli zamanı da sağlamıyor.
Trafik uyarı levhalarının ve ışıklarının bu denli yoğun olması vatandaşlar tarafından, “UKOME herhalde Antalyalı sürücülerin sıcaktan dikkatlerinin dağınık olduğunu düşünüyor.
Bu nedenle de her tarafa uyarı levhaları koyuyor” şeklinde ironik bir görüş belirtiyorlar.
Çok sayıda uyarı levhası, ışık, yönlendirme tabelası ve ilan panolarıyla dolu kavşaklardan geçişin bir de sıkça yapılan değişiklikler nedeniyle riskler taşıdığı ve kazalara yol açabildiği dile getiriliyor.
– Düzensizlik sonucu dikkat dağılması, gözlerde yorgunluk, isteksizlik, verimsizlik.
– Biteviyelik sebebiyle uyarılmada azalma, duygusal dönüşüm ve düşünce çeşitliliğinde azalma,
– Karmaşa sebebiyle adaptasyon güçlüğü, sinirlilik, öfke, davranış bozukluğu,
– Sürekli nahoş manzaralarla karşı karşıya kalma sonucu kötümserlik, yaşama sevincinde azalma ve psikosomatik hastalıklarda artış,
– İstenmeyen görüntüler sonucu ruhi travma, bulantı, baş dönmesi görülebilir.

Bisiklet sürücülerine, “Dur-yürü-dur-yürü” talimatı!
Trafik levhalarının yarattığı görüntü kirliliği yalnızca cadde ve kavşaklarda değil. Kent merkezindeki çoğu kaldırım da bu levhaların işgali altında. Kaldırımlarda birkaç kişinin birlikte yürüdüğü gruplar, levhaların arasında adeta slalom yapıyor. Kent merkezine yapılan bisiklet yolunun kaldırımlara dikilen aşırı sayıdaki levhaları da görenleri şaşırtıyor.

Atatürk Caddesi giderek daralıyor
Özellikle Atatürk Caddesi’nden nostalji tramvayının geçmesiyle daralan yol, bisiklet yolu için eninden 3’te birini daha kaybedince motorlu araçların geçişleri daha da zorlaştı. Üstüne üstlük kaldırımlar trafik levhalarıyla donatılınca Atatürk Caddesi’nde görüntü kirliliği ve yaya geçişleri sorunu ortaya çıktı. Bölge esnafı kaldırımlardaki trafik levhası yoğunluğu için pratik çözümler bulunabileceğini belirterek, “UKOME yetkilileri, bu trafik levhası kalabalığını çözebilir kanaatindeyiz. 2-3 levhayı bir direğe koymak, küçük, yazılı levha veya ışıklarla uyarmak gibi çözümler üretilebilir. 5 dakikada bir bisiklet ancak geçiyor” diye konuşuyorlar.
Yola mı bakalım, 20 tane tabelaya mı bakalım?
Ana arterlerde ve bu arterlerdeki kavşaklarda trafik işareti yoğunluğu ve kirliliği, aynı emri veren tabelaların bir sağa bir de sola konulmasıyla da artıyor. Yine trafik ışıkları hem sağda hem solda, hem de üstte sağda ve solda yer alırken, trafik işaretlerine yaklaşıp ulaşıldığında yoğunlaşan onlarca trafik levhalarırına bakması için sürücülerin zamanlarının olmayacağı belirtiliyor. Bir kavşakta 25-30 trafik uyarı levhası olunca sürücüler, “Yola mı bakalım, yoksa levhaları inceleyerek uyarıları mı dikkate alalım?” şeklinde bir açmazın içine düşüyorlar. Öte yandan kimi kavşaklarda yapılan değişiklikler güzergahlarda uzamaya ve sürücüleri şaşırtmaya neden olduğu için tepkiyle karşılanıyor.

Yoğunluk, oransızlık, biçim ve renk değişiklikleri
Elbette kent trafiğinde yaşanan bu tabela yoğunluğu ve görsel kirliliğin oluşturacağı riskler arasında sürücü ve yayaların psikolojik travmalar yaşaması da bulunuyor. Uzmanlar, levha ve tabelalardaki oransızlık, renk ve biçim uyumsuzlukları, ışık kirliliği ve yoğunluk nedeniyle hem sürücü hem de yayaların sinir sistemine olumsuz etkiler yüklediği görüşünde. Bu tabelaların belirli düzen çercevesinde ve metrekareye uygun düşecek şekilde yerleştirilmesinin kargaşayı biraz olsun önleyebileceği belirtilerek, önlem alınması gerekliliğin altı çiziliyor.
İşte görüntü kirliliğinin ve kargaşanın psikiyatrik etkileri
Trafikte seyreden sürücülerin zaten araç yoğunluğu ve park yeri sorunu gibi nedenlerde stres altında olduğunu vurgulayan uzmanlar, üzerine bir de kavşak ve caddelerde çok sayıdaki trafik işaretinin eklenmesiyle huzursuzluğun had safhaya varabileceğini belirtiyorlar. Trafikte yaşanan kavga ve hatta cinayetlerin bu stresle yakından ilişkili olduğu dile getiriliyor.


