Mustafa Mert KARACA- Murat DELİKLİTAŞ- Cengiz ÇOBAN- İsa ALMAÇAYIR / İSTANBUL, (DHA)- YÜKSEKÖĞRETİM Kurumları Sınavı'nın (YKS) birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) saat 10.15 itibarıyla başladı. 120 sorunun sorulacağı Temel Yeterlilik Testi 165 dakika sürecek. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde sınavın bitmesini bekleyen velilerde çocukları kadar heyecanlıydı, Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesinde ise birçok öğrenci sınava saniyeler kala yetişti.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı tarafından düzenlenen, Türkiye genelinde yaklaşık 3 milyon öğrencinin başvuru yaptığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) saat 10.15'te başladı. Beyoğlu'nda bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Fakültesi'nde sınava girecek olan adaylar yakınlarıyla saatler öncesinden okula geldi. Sınav öncesi görevliler tarafından evrakları kontrol edilen öğrenciler, üst araması yapıldıktan sonra sınava girecekleri salonlara yönlendirildi. Sınav öncesi bahçeye alınan veliler, öğrencilerin okula girmeye başlamasıyla bahçeden çıkarıldı. Veliler bekleyişlerini sürdürürken Beyoğlu Belediyesi personelleri ise kek ve meyve suyu dağıttı. Türkçe, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Temel Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji derslerinden toplam 120 soru sorulan Temel Yeterlilik Testi (TYT) için saatler 10.00'u gösterdiğinde kapılar kapandı.

"ONLARIN KADERİNİ BELİRLEYEN BİR SINAV"

İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi'nde sınava giren oğlunu bekleyen Zehra Devran, "Büyük bir heyecan içerisindeyim. Panikle uyandım, elde değil sonuçta onların kaderini belirleyen bir sınav, aslında olmaması lazım ama sonuçta onlar da daha bilmiyorlar ne yapacaklarını. Oğluma soruyorum 'ne yapacaksın ne istiyorsun' diye, 'anne sıralamama bağlı' diyor. Şu an heyecanla bekliyoruz. İnşallah iyi bir yerlerde olurlar. Çok çok heyecanlıyım, ben bir de özel bir çocuğa sahibim. Down sendromlu 11 yaşında, sonuçta o belli şeyleri yapamayacak. Üniversite sınavına giremeyecek umurumda değil ama sonuçta diyorsunuz ki güçlü bir ağabeyi olsun onun arkasında, sırtında. İnşallah iyi yerlere gelirler, bütün evlatlarımız" dedi.

TRAFİK YOĞUNLUĞUNDAN DOLAYI SINAVA YETİŞMEYE ÇALIŞAN ADAYLAR ARAÇLARDAN İNİP KOŞTU

Kadıköy Fahrettin Kerim Gökay Caddesi'nde bulunan Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesi önü sabahın ilk saatlerinden itibaren öğrenci ve yakınlarıyla doldu. Bir süre yakınlarıyla birlikte okul önünde bekleyen öğrenciler, görevlilerin ikazının ardından içeri girdi. Veliler üniversite önünde ve çevresinde hatalı park ederek trafik yoğunluğuna neden olan sürücülere tepki gösterdi. Sürücüler ile veliler arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Okul önünde öğrencilerini bekleyen vatandaşlar polis ekiplerini arayarak ihbarda bulundu. Trafik yoğunluğundan dolayı sınava yetişmeye çalışan adaylar araçlardan inip koşarak dakikalar kala sınava girdi. Ceza kesilen sürücüler ise otomobillerini okulun önünden kaldırdı.

Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesinde çocuğu sınava girecek olan Zeynep Özmen, "Çocuklar için zorlu bir süreç, bakalım gelecekleri için gerekli bir şey. Bütün çocuklara başarılar diliyorum" dedi. Sınava girecek olan Arzu Özmen, "Çok gerginim, yarınki sınıf daha önemli hatta. Güzel bir seneydi. Veteriner olmak istiyorum "diye konuştu.

Bir veli ise, "Bir tane polis yok, herkes koşarak geliyor, ayıp valla" diyerek hatalı park eden sürücülere tepki gösterdi.

Görüntü Dökümü:

--------------------

(BEYOĞLU)

-Sınav yerinden görüntüler

-Kapıda bekleyen veliler

-Öğrencilere üst araması ve evrak kontrolü

-Genel ve diğer detaylar

==============

(KADIKÖY)

-Üniversite önündeki öğrenci ve velilerden görüntü

-Öğrencilerin sınava girmesi

-Öğrenici ve veliler ile röp

-Caddeye hatalı park eden sürücülerden görüntü

-Okul önünde bekleyen velilerin sürücülere tepki göstermesi

-Yaşanan tartışma

İstanbul-Eyüpsultan'da etkili olan sağanak yağış yolları göle çevirdi İstanbul-Eyüpsultan'da etkili olan sağanak yağış yolları göle çevirdi

-Sınava koşarak yetişmeye çalışanlar

-Son anda sınava yetişenler

-Sınava yetişemeyerek dışarı çıkan öğrenciler

-Polisin okul önüne gelmesi

-Genel ve detay görüntüler

Kaynak: dha