Antalya haber...  Özellikle Antalya kent merkezinde ikamet eden ve Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ile ALO 182’den randevu alamayan hastalar artık yakın ilçelere gitmeye ve çeşitli yöntemlere başvurmaya başladılar. Özel hastane muayene ücretlerinin de aşırı yükselmesi nedeniyle tedavi imkanı bulamayan hastalar için en popüler yöntemlerden biri, kent merkezine yakın  ilçelerden randevu almak ve ardından da toplu taşıma araçlarıyla çevre ilçeye muayeneye gitmek yer alıyor.

ŞANSLI OLAN RANDEVUYU KAPAR

Antalya’da vatandaşlar ilaç yazdırmak veya hafif rahatsızlıklar için aile hekimlerini tercih ederken, kronik hastalıkları veya uzmanlık isteyen daha büyük sağlık sorunları için öncelikle Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile AÜ Tıp Fakültesi’ne  başvuruyorlar. Bu hastanelerden randevu alamayan hastalar ise Antalya Atatürk Devlet Hastanesi’ne ya da Kepez Devlet Hastanesi’ne gitmek için randevu almaya çalışıyor. Ancak çoğu branşta özellikle yakın veya uzak tarihe randevu alma imkanı bulunmuyor.

ÖZEL HASTANELERDE BÜTÇEYİ GÖÇERTEN FİYATLAR

Antalya’daki özel hastanelerin de muayene ücretleri, alınan farklarla birlikte asgari 300 lirayı, ortalamada ise 500 lirayı buluyor. Devlet ve üniversite hastanelerinden randevu alamayan, özel hastanelere ödeme yapacak maddi imkana da sahip olmayan vatandaşlar, bu açmazdan kurtulmak için yeni yöntemlere başvuruyor. MY Gazete muhabirlerinin yaptıkları araştırmaya göre, vatandaşlar öncelikle çat kapı istediği branşta doktoru olan sağlık merkezlerine gidiyor. Buralarda da tedavi olabilmeleri için randevu almaları gerekiyor ancak randevu alamadıkları için direk doktorun kapısını çalıp, “randevu alamıyorum. Rica etsem işiniz azaldığında beni muayene edebilir misiniz” şeklinde talepte bulunuyorlar. Ancak doktorların çoğu, işinin yoğunluğu nedeniyle bu hastalara olumlu yanıt vermiyor. Ancak yaşlı ve zor durumdaki hastalar için kimi doktor kapıları açıyor.

VATANDAŞ KORKUDAN SESİNİ ÇIKARTAMIYOR

Akrabaları arasında hastane personeli bulunanlar da şanslı hastalar grubunda yer alıyor. Zaten hastanelerde, personel ile yakınlarının muayenesinin yapılması yönünde bir prensip bulunuyor. Ailesinde veya bir yakınının tanıdığı hastane personeli olanlar, randevu sorununu çözemese de genellikle muayene olmayı başarıyor. Hele bu yakınları hemşire veya doktor ise durum daha da kolaylaşıyor. Yakınlarını kıramayan sağlık personelleri, hastasını alıp doktorun odasına direk dahi götürebiliyor. Vatandaşlar bu görüntülere artık alıştıklarından veya itiraz ettiklerinde kendi muayeneleri riske gireceği korkusundan seslerini çıkarmıyorlar. Sadece torpiliyle gelen hastane imrenerek bakıyorlar.

ANTALYA’NIN 3 ÇEVRE İLÇESİNE İLGİ BÜYÜK

Son zamanlarda hastalar tarafından doktora ulaşmak için uygulanan bir yöntem de yakındaki ilçelere gitmek. Kent merkezindeki hastanelerde doktordan randevuyu bir türlü alamayan hastalar, muayene için randevu veren çevre hastanelere gitmeye başladılar. Randevu alamayan ve özel hastanelere giderek 300-500 lira muayene ücreti ödemek istemeyen hastalar soluğu ikamet ettikleri şehrin yakın çevresindeki ilçe polikliniğinde alıyorlar. MHRS’den veya ALO 182’den yakın ilçelere poliklinik randevusu bulabilen hastalar, toplu taşım araçlarıyla o ilçeye giderek muayene olabiliyor. Örneğin Antalya merkezde ikamet edenlerin tercih ettiği 3 ilçe var. Döşemealtı, Kemer ve Aksu. Vatandaşlar özel hastanelere yüklü paralar ödeyeceklerine 50-60 liraya kıyıp otobüslerle bu ilçelere gidiyorlar. Aracı olanlar için de bu yöntem çok uygun. Vatandaş ilçe polikliniğinden randevusunu aldıktan sonra kontağa basıp, muayenenin yolunu tutuyor. Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.