Türkiye’nin doğal kaynakları tehdit altında

29.01.2022 16:34

WWF Türkiye tarafından yapılan açıklamada, son 50 yılda, global ölçekte omurgalı türlerin popülasyonlarında yüzde 68 azalma meydana gelmesinin nedenleri ortaya konuldu.

Türkiye’nin doğal kaynakları tehdit altında

İnsanoğlu doğadaki yıkımın en büyük sorumluları arasında yer alıyor. Çevre felaketlerinin giderek artmasının perde arkasında yer alan insanoğlu doğal alanların ve canlıların hızla yok olmasına neden oluyor.  Yaşadığımız gezegenin doğasının hızla yok olmasının istatistiklere yansıyan olumsuz sonuçları endişeleri giderek artırıyor.

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) tarafından başlatılan bir imza kampanyasında doğal yıkımların sonuçları ortaya konularak, Türkiye’deki doğal yaşamın nasıl tehdit altında olduğu çarpıcı verilerle ortaya konuldu. Açıklamada şöyle denildi;

OMURGALILAR YÜZDE 68 AZALDI

“Ormanlar, göller, nehirler, kentler, kıyı ve denizler... Gezegenimiz birçok farklı ekosistemi barındırır ve bu ekosistemlerde yaşayan her bir canlının eşsiz bir yeri ve görevi vardır... Bu eşsiz canlıları korumak ancak #BirlikteMümkün. Yaban hayatını ve yaşam alanlarını korumak, yaşamak için ihtiyacımız olan kaynakları ve kendi yaşam alanlarımızı da korumamız anlamına geliyor.
WWF 2020 yılı Yaşayan Gezegen Raporu’na göre son 50 yılda, global ölçekte omurgalı türlerin popülasyonları % 68 azaldı. Biyolojik çeşitlilikte görülen bu düşüşün nedenleri arasında, COVID- 19 benzeri küresel salgınların ortaya çıkışında da etkili olan ormansızlaşma, sürdürülebilir olmayan tarım ve yasadışı yaban hayatı ticareti gibi insan kaynaklı, türlerin yaşam alanlarının yok olmasına neden olan çevre sorunları yer alıyor.

BÜYÜK GÖLLER DAHİ TEHDİT ALTINDA

“Türkiye’de de doğal alanlarımızı hızla kaybederken, tehdit altında olan türlerin sayısı hızla artıyor. Anadolu’daki pek çok göl son 20 yıl içinde kurudu. Acil önlem almadığımız takdirde Tuz Gölü, Beyşehir, Eğirdir, Akşehir, Burdur ve diğerlerini de kaybedebiliriz. Son 30 yıl içinde İstanbul’un ormanları çeşitli nedenlerle %17,5 azaldı.

Eğer bu şekilde devam edersek popülasyonlar azalmaya devam edecek, doğal hayat yok olmaya sürüklenecek ve hepimizin bağlı olduğu ekosistemlerin bütünlüğü tehlikeye girecek. Yeni bir başlangıca her zamankinden daha çok ihtiyacımız olan bu günlerde hem doğanın sağlığını hem de kendi sağlığımızı korumak için yapmamız gereken türleri ve yaşam alanlarını korumaktır.. Doğada hiçbir parça eksik kalmasın! Artık bu gidişata bir son vermeli ve “Doğayla Uyumlu Yeni Bir Düzen” için harekete geçmeliyiz!

Gelecek nesillere yaşayan bir dünya bırakabilmek bizim elimizde. Bu gidişata dur diyebilecek son nesil biziz.”

EĞER HAREKETE GEÇMEZSEK!

Bugün harekete geçmez ve somut adımlar atmazsak her şey için çok geç kalmış olabiliriz. WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) olarak biyolojik çeşitliliğin korunması için onların yaşam alanlarını koruma altına almak istiyoruz. Korunan alanların sayısını ve korunma gücünü artırmak için kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, STK’lar ile birlikte çalışıyoruz. Doğayla uyumlu yeni bir düzen için sen de aramıza katıl, doğanın canlarını birlikte koruyalım.

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Teleferik faciasında kontrol odasının görüntüleri ortaya çıktı! Facia geliyorum demiş!

Teleferik faciasında kontrol odasının ..

Teleferik faciasında kontrol odasının görüntüleri ortaya çıktı! Facia geliyorum demiş!
Antalya'da meyve deposuna çarptı! Alev alan otomobilde hayatını kaybetti

Antalya'da meyve deposuna çarptı! Alev..

Antalya'da meyve deposuna çarptı! Alev alan otomobilde hayatını kaybetti
TCG Çanakkale S-333 isimli denizaltı Antalya'da

TCG Çanakkale S-333 isimli denizaltı A..

TCG Çanakkale S-333 isimli denizaltı Antalya'da
Antalya'nın çocuk valisi bakın ne istedi?

Antalya'nın çocuk valisi bakın ne iste..

Antalya'nın çocuk valisi bakın ne istedi?
Başkan Böcek koltuğunu çocuk başkan Anıl Kılınçkaya'ya devretti

Başkan Böcek koltuğunu çocuk başkan An..

Başkan Böcek koltuğunu çocuk başkan Anıl Kılınçkaya'ya devretti
Antalya Havalimanı'nda 23 Nisan coşkusu

Antalya Havalimanında 23 Nisan coşkusu

Antalya Havalimanı'nda 23 Nisan coşkusu