İstanbul'da adalar taçlandı

13.12.2020 16:49

İstanbul’un nazar boncuğu adaların üzerine toplanan yağmur bulutları, doğanın ‘bebeklerini besleyen anneler misali’ ormanlara suyunu vermek için harekete geçtiğini gösteriyor. Peki yağmur bulutlarını oraya çeken yağmurlar mı, yoksa bulutlar oraya yağmur yağdırdığı için ormanlar mı oluşuyor? Bu ikilemle ilgili görüşler ise haberimizde. 

İstanbul'da adalar taçlandı

İstanbul, hem Avrupa hem de Asya kıtasında yer alan coğrafyası ve denizlerindeki adalarıyla dünyanın en güzel şehirleri arasında bulunuyor. Bu adalar yerleşim yerlerinin yanı sıra nemli ormanlık alanlara da sahip olması nedeniyle yağmur bulutlarının toplandığı bölgeler olarak göze çarpıyor.  

Doğanın muhteşem sisteminin eseri

Büyük Ada, Burgaz Ada, Kınalı Ada, Sedef Adası, Kaşık Adası, Tavşan Adası, Yassı Ada ve Sivri Ada, birbirlerine yakınlıklarıyla da İstanbul’a ayrı bir güzellik katıyorlar.

Her yıl yağmur mevsimleri geldiğinde nemli ormanlık alanlara da sahip bu adaların üzerinde yağmur bulutları toplanıyor ve doğa bir kez daha o muhteşem sistemini gözler önüne seriyor. İstanbullu fotoğraf tutkunu Bilgehan Maraş da, adaları taçlandıran o bulutları görüntüleyerek sosyal medya hesabından paylaşıyor. 

Bulutlar ormana mı geliyor, neme mi?

“Bulutlar ormana mı geliyor, neme mi?” sorusunun cevabı tam olarak ortaya konulabilmiş değil. Ancak bilim adamları, yağışı çok aldığı için ormanlık alanların orada oluştuğunu belirtiyor ancak ormanlık alanlar da az da olsa yağışı arttırıyor.

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu'nun, Bilim Teknik dergisinde yayınlanan bir röportajında konuyla ilgili görüşleri şöyle:

''Ormanlar yağmur yağdıramazlar. Ormanlar genellikle yağışlı yerlerde gelişir. Örneğin, dağların rüzgar altına (örneğin, Torosların kuzeye bakan yamaçlarına) veya havanın çökerek sürekli yüksek basınç kuşakları oluşturduğu alanlara (30 derece enlemlerindeki çöllere) ağaç dikerek buralara yağmur yağdıramayız. Ormanlar buharlaşma artı terleme ile hava daha fazla nem sağlarlar. Buluttan kar olarak düşmeye başlayan yağış, kuru bir hava tabakası içinden geçerken buharlaşma ile yok olabilir (virga). Nemli bir hava tabakası içinden düşen yağış ise fazla bir buharlaşmaya maruz kalmadan yere ulaşabilir. Diğer bir deyişle ormanlık alanlar nemli olduğu için, bu bölgelerdeki yağışlar daha verimlidir. ''

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto