Eylül artık yaz ayı

10.10.2017 09:52

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, Türkiye'nin yarı kurak bir iklime doğru gittiğini açıkladı. Buna göre, ilkbahar ve sonbahar ayları ortadan kalkabilir.

Prof. Dr. Şen, Türkiye'de son dönemde sıcaklık rekorlarının çok sık görüldüğünü hatırlatarak, "Söz konusu sürede temmuz, haziran, ağustos ve eylül aylarında sıcaklıklar normal değerlere yaklaşmadı bile. Sıcaklıklar bu tarihlerde sürekli normal değerlerin üzerinde gerçekleşti. Mesela bu eylülün 17'sinde 39 derece sıcaklık vardı. Bu sıcaklıklar artık yavaş yavaş yerleşiyor. Sıcak olunca sağanakların, doluların oranı da artıyor." diye konuştu. 

 "Eylül artık bir yaz ayı" 

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, eskiden beri alışık olunan mevsimlerin de bir anlamı kalmadığını belirterek, şöyle devam etti: "Çünkü görüyorsunuz eylül ayı artık yaz mevsimine dahil oldu. Bundan sonra ekimin bir bölümü ve kasımda görülürse sonbahar görülecek. Bu durum ilkbahar için de geçerli olacak. Artık bahar ayları 1,5 aya inecek. Mevsimlerin geçiş dönemleri olan baharlar artık daralıyor. Yıl boyu sıcak ve serin dönem yaşanacak. Bunun arasında geçişler çok yumuşak ve çabuk olacak. O açıdan ilkbahar ve sonbahar ayları 3 değil 1,5 ve daha sonra da bir aya düşecek. Belki de daha sonra ortadan da kalkacak. Onun yanında soğuk bir kış ve sıcak bir yaz olacak. Bu biraz da Akdeniz iklimine benziyor. Türkiye giderek önce yarı kurak sonra da kurak bir iklime gidiyor. Yağışın çok yağdığına bakmayın. Yarı kurak iklimlerde yağışlar böyle şiddetli yağar." 
 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto