Türkiye bir süredir dış politikada yeni bir eksene girdi. Ermenistan’dan İsrail’e, Suudi Arabistan’dan Birleşik Arap Emirlikleri’ne kadar arasının iyi olmadığı ülkelerle normalleşme çabaları içinde. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş da Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği ülkeleriyle yeni bir iyileşme fırsatı yarattı.
Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) ile uzun zamandır soğuk bir süreç yaşanıyordu. Rusya- Ukrayna savaşı nedeniyle Türkiye’nin stratejik konumu önem kazanınca iki taraf da yeni adımlar atmaya gönüllü oldu. AB’nin lideri Almanya, Türkiye ekonomisi için çok önemli ülkelerden biri. Türkiye’nin 2021 yılında rekor artışla gerçekleştirdiği ihracat 17.7 milyar dolar. Turizmde ise bir zamanlar birinci sırada yer alan Almanya, siyasi ilişkilerdeki sıkıntıların üzerine pandemi de gelince gerilemiş, buna rağmen 3 milyon ziyaretçi ile ikinci sırada yer almıştı.
Türkiye’yi ve Türkleri yakından tanıyan Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un Türkiye ziyaretine ilişkin Alman basınında yapılan yorumlar biraz mesafeli. “Scholz’un Türkiye ziyareti iki ülke arasında son derece kötüleşmiş olan ilişkilerde bir ara nağme olarak kalacak” dense de stratejik konumun önemi, atılan adımlara yansıyor.
[caption id="attachment_522227" align="alignnone" width="674"]
Geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye gelen Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmüştü[/caption]
Bu ziyaret siyasi olarak ilişkilerin düzelmesinden çok ekonomik iyileşmeyi mümkün kılıyor. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle 5 milyona yakın turisti kaybetme ihtimali yaşayan turizm sektöründe Almanya yeni bir umut olur mu soruları akıllara geliyor.

Yeni ürün ve yaşam tarzı modelleri üzerine yoğun çalışmalar, fikirler, projeler arka arkaya su üstüne çıkmaya başladı. Korona sonrası yeni normalde Almanlar birikimlerini eskiye nazaran çok daha bilinçli ve büyük bütçeli olarak seyahat , zindelik ve lifestyle ürünleri için harcayacaklar. Sağlıklı , doğal ve şirin kasaba ve köylerde yeni yaşam alanlarındaki gayri menkullere ilgilerinin artığı kamu oyu araştırmalarında açıkça görünüyor .
[caption id="attachment_522228" align="alignnone" width="674"]
Turizmci Hüseyin Baraner[/caption]




HEFED 10 MİLYON ALMAN TURİST
Turizmci Hüseyin Baraner Uzun yıllardır iki ülke arasında diyaloğun koptuğunu söylüyor. Baraner yaptığı açıklamada. "Hemen yanı başlarında bir savaş tehlikesi yaşayan Avrupa halkı çok korktu. Türkiye’nin konumunu da böylece yeniden hatırlandı. Alman kamuoyundan aldığı izlenimlere göre Türkiye ve Türklere karşı bakışın değişmekte. Başbakan Scholz’u Hamburg’da belediye meclisinden tanıyorum. Türkiye’yi çok iyi bilen bir isim. Son 30 yılda yanında hep Türkler oldu. Bu bir şans. Ekonomik krize rağmen Alman halkının varlıkları artıyor” dedi.
7,1 TRİLYON EURO
Alman özel hane halklarının finansal varlıkları 2020'de bu rekor seviyeye yükseldi. Tam yedi bin milyar Euro'dan fazla. Almanlar, Korona yılında toplam 393 milyar Euro tasarruf etti. Federal Alman Merkez Bankası’nın verilerine göre Almanlar her 100 Euro’nun 17 Euro’sunu biriktirerek tasarruf ediyor . Durum böyle olunca küresel turizm, life style ve emlak pazarları gözünü Almanların birikmiş servetine dikti.

TÜRKİYE ALMANYA SEFERBERLİĞİ BAŞLIYOR
Türkiye turizmde seferberlik ilan etti. İlk olarak Antalya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’nin (AKTOB) desteği ile 400 büyük Alman tur operatörü ve gazetecileri 28 Nisan-1 Mayıs arasında Antalya’da ağırlamayı planlıyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Hüseyin Baraner, “Almanya’da Türkiye havası estireceğiz. Türkiye ile Almanya arasında sönen dostluğu, halklar arasındaki yakınlığı alevlendireceğiz. Türkiye’nin Almanya’dan 10 milyon turist getirme kapasite ve altyapısı var. Uzun vadede hedef 10 milyon Alman turist. Bu yıl için ise Rusya ve Ukrayna’nın yokluğunu aratmamak için en yüksek Alman turist sayısına ulaşmak .Tabii ki savaşın seyrine bağlı. Tüm umudumuz ise savaşın sona erip insanların acılarının son bulması" ifadelerini kullandı.