Turizmci ve esnaf isyanda! Mir kart iptali, turistik harcamayı vurdu!

01.10.2022 11:42

Rusya- Ukrayna savaşı nedeniyle Rusların banka kartı ödeme sistemi Mir kart kullanımını Türkiye'deki özel ve kamu bankalarının durdurulmasının ardından Rusya'dan gelen hükûmet yetkilileri ve iş insanları Antalya'da bir araya geldi. Turizmciler, Antalya esnafı ve iş insanları; MİR ödeme sisteminden çıkılmasının kendilerini büyük sıkıntıya düşürdüğünü söyledi

Turizmci ve esnaf isyanda! Mir kart iptali, turistik harcamayı vurdu!

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Türkiye Rusya Ekonomik İş birliği Toplantılarının ikincisi Antalya’da yapıldı. Akra Barut Otel’deki toplantıya Rusya’dan gelen Moskova hükümeti heyeti ve farklı sektörlerden Türk ve Rus temsilciler de katıldı. Basına kapalı yapılan toplantıda, aldığımız bilgilere göre Türk ve Rus dostluğunun ve iki ülke ticaretinin önemi vurgulandı.

Toplantının açılış konuşmasını Rus Bakan Sergey Çeryomin yaptı, Rusya İstanbul Başkonsolosu Andrey Buravov da toplantıda söz aldı. Enerji, gıda, ilaç, moda, tekstil, makine ve elektronik, tarım, turizm alanlarında iş birliği konularını içeren sektörel yuvarlak masa toplantılarında ticari faaliyetlerin sorunları ve çözümler masaya yatırıldı. Turizm sektörü yuvarlak masa toplantısına, Türkiye-Rusya İlişkileri Uzmanı İvan Starodubtsev başkanlık yaptı. Starodubtsev, Vatan Partisi, Ulusal Kanal ve Aydınlık’a iki ülke dostluğunun pekişmesinde yürüttükleri etkili çalışmalar için teşekkür etti. Starodubtsev, iki ülke ilişkilerinin geliştiği süreçte MİR ödeme sisteminin iptalini ve ‘denge siyasetini’ eleştirdi. Bu anlayışla alınan kararların ilişkilere zarar vereceğini belirtti.

MİLLİ PARALARLA TİCARET

Aydınlık Gazetesi'nin haberine göre, toplantıya katılan birçok turizmci, MİR ödeme siteminden çıkılmasının yol açacağı zararın turizm sektörü ile sınırlı kalmayacağı görüşünde birleşti. Sektör temsilcileri uzun vadede zararın katlanarak büyüyeceğini ve turizmin paydaşlarını da zora sokacağını belirtti. Katılımcılar karşılıklı milli paralarla ticaret yapılmasının gereğine işaret etti. Rusya’nın Türkiye için birçok alanda kaynak pazar durumunda olduğu vurgulanan sektör toplantısında, iki ülke arasında siyasi iş birliğinin de sağlam temeller ve güven üzerine kurulması gerektiği savunuldu.

RUSYA’YA TURİZM HATTI

Toplantıda konuşan bir turizmci, Rusya-Türkiye turizm hattında charter uçuşlarının artırılmasının önemli olduğunu belirtti, Türkiye’den Rusya’ya turizm hattı oluşturulması gerektiğini vurguladı. Turizm sektörü yuvarlak masa toplantısında Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Serdar Üsküplü de söz aldı, Türkiye ile Rusya arasındaki her türlü ticaretin önünün açılması çağrısı yaptı. Turizm çalıştayında söz alan bütün konuşmacıların, MİR ödeme sisteminin kaldırılmasının açacağı zararları anlattığını belirten Üsküplü, “Bu zararın sadece turizm sektörüyle sınırlı kalmayacağını uzun vadeli zararlar vereceğini söylediler, bu yanlıştan geri dönülmesi gerektiğini ifade ettiler. Hem Türk tarafından katılan otel sahipleri, turizmciler, tur operatörleri, değerli holdinglerimizin yöneticileri bu ifadeleri kullandılar hem de Rusya’dan katılan değerli misafirlerimiz, oradaki sektör temsilcileri de aynı sıkıntıyı paylaştılar” dedi.

ESNAF DA SANAYİCİ DE ZARAR GÖRÜR

Üsküplü, MİR sisteminden çıkılmasının Antalya’daki esnafın cirolarını yüzde 30-yüzde 40 kimi yerde yüzde 80’e kadar düşüreceğini de belirterek, “Esnafımız satış yapamadığı zaman, esnafımıza ürün üreten sanayi de satış yapamayacak. Antalya’da 7 milyona yaklaşan Rus misafirimiz var. Bu sayının 7 milyonu bulması bekleniyordu. Fakat uçaklardaki soruna ve MİR sisteminin kaldırılması eklendiği zaman bu misafir sayısına ulaşılmasının mümkün olmadığını gösteriyor. Bu toplantıda da ve birebir görüşmelerde öne çıkan unsur MİR sisteminin kaldırılması ile yapılan hata ve bu denge siyasetinin Türkiye’ye zarar verdiği” diye konuştu.

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da bu yolları kullanacaklar dikkat! Bu cadde ve bulvarlar trafiğe kapatılacak!

Antalya'da bu yolları kullanacaklar di..

Antalya'da bu yolları kullanacaklar dikkat! Bu cadde ve bulvarlar trafiğe kapatılacak!
Antalya'da 20 Nisan Cumartesi günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?

Antalya'da 20 Nisan Cumartesi günü ele..

Antalya'da 20 Nisan Cumartesi günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?
Antalya'da hava durumu! Uyarılar peş peşe geliyor! 20.4.2024

Antalya'da hava durumu! Uyarılar peş p..

Antalya'da hava durumu! Uyarılar peş peşe geliyor! 20.4.2024
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'dan Antalyalılara çağrı: Gelin birlikte temizleyelim

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'..

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'dan Antalyalılara çağrı: Gelin birlikte temizleyelim
Antalya'da Valiliği'nden kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Antalya'da Valiliği'nden kuvvetli yağı..

Antalya'da Valiliği'nden kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı
Meteoroloji 45 il için sarı kodlu uyarı! İçlerinde Antalya da var

Meteoroloji 45 il için sarı kodlu uyar..

Meteoroloji 45 il için sarı kodlu uyarı! İçlerinde Antalya da var