Turizmci Recep Yavuz, 'Kardeş şehirler öz mü üvey mi?'

01.11.2022 09:52

Turizmci Recep Yavuz  kaleme aldığı 'Kardeş şehirler öz mü üvey mi?' başlıklı makalesinde ilginç tespit ve önerilerde bulundu. Yavuz, kardeş 17 şehrin Nürnberg dışında adeta unutularak ‘Üvey Kardeş Şehir’lere dönüştürüldüğünü yazdı

Turizmci Recep Yavuz, 'Kardeş şehirler öz mü üvey mi?'

Turizmci yazar Recep Yavuz Hürriyet Akdeniz okurları için kaleme aldığı 'Kardeş Şehirler, Öz mü Üvey mi?' başlıklı makalesinde ilginç tespit ve önerilerde bulundu. 'Kardeş şehir olgusunu kâğıt üstünden kaldırıp, somut projelere dönüştürmesi hamlesini gerçekleştirmek için daha fazla beklemeyelim" diyen Yavuz, kardeş şehirler arasında Nürnberg dışındaki 17 şehrin adeta unutularak ‘Üvey Kardeş Şehir’lere dönüştürüldüğünü yazdı.

İşte Recep Yavuz'un kardeş şehirler yazısı;

"Antalya’nın kardeş şehirleri, Rostav-Na-Donu, Bat YamTaldı, Korgan, Austin, Haikou, Kumming, Nürnberg, Yalta, Kazan, Jeonju, Mostar, Gazimağusa, Malmö*, Chicago*, Semerkant*, Split*, Brest*

Büyük bir olasılıkla bu şehirlerin bazılarının adını hayatınızda ilk kez duyuyorsunuz. Ancak onlar bizim ‘Kardeş Şehirlerimiz’. Adını ilk kez duyuyor olmanız da sizden değil, kardeş şehirlerimizle ilgili bağımızın ve ortaklığımızın yaklaşık 30 yıldır kâğıt üstünde kalmasından kaynaklanıyor.

1995 ile 2013 yılları arasında anlaşma imzaladığımız kardeş şehirleri Nürnberg dışında adeta unutarak ‘Üvey Kardeş Şehir’lere dönüştürmüşüz. Elle tutulan, akılda kalan, sürekli olan, -ufak tefek protokol ziyaretleri dışında- bir proje ne duydum, ne gördüm, ne de okudum.

Antalya Valisi Ersin Yazıcı ve Antalyalı gazetecilerin geçtiğimiz ay Nürnberg'e yaptığı ziyaretten bir kare

AGC NÜRNBERG’E SAHİP ÇIKIYOR

Nürnberg ile olan ilişkiler de sağ olsun,  22 yıldır Antalya Gazeteciler Cemiyetinin kurduğu diyalog ile sürüyor. Bugüne kadar karşılıklı 130 gazeteci bu iki şehirde ağırlanmış, haberler, tanıtım yazıları yayınlanmış, programlar yapılmış. Nürnberg Emniyeti ile sürdürülen diyaloglar neticesinde 30 yakın Türk Vatandaşı Polis olarak Nürnberg’te görev yapıyor. Gazeteciler Cemiyeti  önceki başkanı Mevlüt Yeni şu tespiti yapmış: biz kardeş şehir olmadan Nürnberg’ten 15-20 bin turist gelirdi, şimdilerde 300 bini aştı.’ Geçtiğimiz günlerde Antalya Valisi Ersin Yazıcı’nın Gazeteciler Cemiyeti ile Nürnberg ziyaretine katılması sanırım bir ilkti ve çok önemliydi. AGC Başkanı İdris Taş, ‘kardeşlik köprülerini önemsiyoruz, Nürnberg ile kurulan dostluk ilişkisini devam ettireceğiz, yerel kurum ve kuruluşları ve sivil toplum örgütlerini kardeş kentler sürecine dahil ederek sürdürmeyi hedefliyoruz’ diyor.

Benim gençlik yıllarımda Nürnberg’te işe, okula gittiğim ve bugün Antalya’da keyifle bindiğimiz eski nostaljik tramvayların hemen hepsi Nürnberg Belediyesi tarafından Antalya’ya hediye edilmişti.

İlçelerin de kardeş şehirleri var, atlamayalım. Alanya bu konuda oldukça önde.

KARDEŞ ŞEHİRLERİN SORUMLULUKLARI

Kardeş Şehirler, şehirler arasında derin ve uzun vadeli bir ortaklık biçimidir. Bu ortaklık kültürel, ticari, ekonomik gibi pek çok farklı sebebe dayanabilir. Kardeş şehirler, ortak konuların ele alınması ve kültürel zenginliklerin paylaşılması açısından uluslararası etkileşime ve ülkeler arası bağları kuvvetlendirmeye önemli katkı sağlarlar.

Kardeş şehirler ayrıca,

  • Kültür Değişimi: Sanat etkinlikleri (konserler, sergiler, festivaller), yaz kampları, mektup arkadaşlığı projeleri vb.
  • Gençlik ve Eğitim: Lise öğrencileri için değişim programları, öğretmen değişim programları, gençler arasında çeşitli yarışmalar vb.,
  • İş-Ticaret: Şehirlerin ekonomik yapılarına uygun olacak şekilde düzenlenen çeşitli heyet ziyaretleri,
  • Afet Yönetimi: Şehirlerden birinde meydana gelebilecek bir afet durumunda maddi ve insani yardımlarda bulunmak,
  • Çatışma Çözümü: Şehirlerin, bulunduğu bölgelerde maruz kaldıkları çeşitli bölgesel çatışmalara karşı arabuluculuk, diplomatik destek, kamuoyu oluşturmak ve insani yardım gibi yollarla destek olmak,
  • Rekabet: Aynı örgüt bünyesindeki kardeş şehirlerarasında rekabeti teşvik ederek (ödüller, yarışmalar vs) ilişkilerin derinleşmesini sağlamak,
  • Bilgi ve Tecrübe Paylaşımı: Yerel yönetim birimleri arasında çeşitli konularda (ulaşım, su ve atık yönetimi vs) ve farklı düzeylerde (belediye başkanları, uzman personel vs) etkinlikler düzenleme Konularında önemli görev üstlenirler.

Bunların hangilerini gerçekleştirebilmişiz bugüne kadar?

En azından şehirleri tanımamız, kardeşliği sürdürmemiz açışından daha küçük, kolay ve basit projeler hayata geçirilemez miydi?

Nazımız geçtiği için Büyükşehir Belediyesi Turizm Danışmanı Osman Ayık’ı aradım ve anlattım. ‘Mesela 2023 yılı Turizm haftasında 13 Kardeş şehrimiz Cumhuriyet Meydanında stantları ve temsilcileri ile birkaç günlüğüne şehirlerini temsilen Antalya’da olsalar ve Antalyalılar ile diyalog kursalar, şehirlerini anlatsalar, mesela Antalya’da bir sokağın adı ‘Mostar Sokağı ‘olsa, mesela yılın Malmö’den gelen ilk turistini çiçeklerle Havalimanında karşılasak, mesela Nürnberg’ten gelen misafirlere Antalya müzesini ücretsiz gezme imkanı versek vs…‘  sağolsun sabırla uzun uzun dinledi ve ‘yapalım Recep ‘ dedi. Konu ile ilgili Selma Hanım ve Ebru Hanım la irtibat kurmamı sağladı. Her ikisi ile turizm fuarında konuyu kısaca konuştuk. Proje ve bütçe konuları hallolursa belki de uzun yıllar sonra, Antalya bu konuda somut ve kalıcı hamleler atacak ve kardeş şehirler sadece şehir protokolünün değil, iki şehrin halklarının kaynaşmasını sağlayacak.

SİSTER CİTY

Şehirleri seçme kriterleri protokol ile belirlenmiş. Pek sorgulamak istemem ancak, Antalya kardeş şehir seçiminde doğuya daha ağırlık verilmiş sanki.

2013 yılından beri de, neredeyse 10 yıldır yeni kardeş şehrimiz yok. Oysa 10 yılda bir Dünya şehri haline gelen Antalya, her yıl yaklaşık 50 ülkeden milyonlarca misafir ağırlıyor ve hem şehirlerin, hem ülkelerin etkileşimine, kardeşliğine önemli katkı sağlıyor. Antalya’ya akın akın turist gönderen İngiltere’den, Polonya’dan, Hollanda’dan kardeş şehrimiz yok.

Eminim artık Antalya’ya ‘Sister City’ olmak isteyecek çok ama çok şehir vardır. Kardeş şehir olgusunu kâğıt üstünden kaldırıp, somut projelere dönüştürme hamlesini gerçekleştirmek için daha fazla beklemeyelim.

*(henüz kesin onayı alamadığım şehirler)" 

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da 59 yaşındaki kadın ölü bulundu

Antalyada 59 yaşındaki kadın ölü bulundu

Antalya'da 59 yaşındaki kadın ölü bulundu
Muratpaşa Belediye Başkanı Uysal: Ayrışmaları aşmaya gücümüz var

Muratpaşa Belediye Başkanı Uysal Ayrış..

Muratpaşa Belediye Başkanı Uysal: Ayrışmaları aşmaya gücümüz var
Antalya'da ruhsatsız çalıştırılan ambulansı jandarma yakalandı

Antalyada ruhsatsız çalıştırılan ambul..

Antalya'da ruhsatsız çalıştırılan ambulansı jandarma yakalandı
Antalya'da bayramda 20 milyon yolcu! Gelir beklentisi yüz güldürecek

Antalya'da bayramda 20 milyon yolcu! G..

Antalya'da bayramda 20 milyon yolcu! Gelir beklentisi yüz güldürecek
SON DAKİKA: Komşuda 5.7 büyüklüğünde deprem oldu

SON DAKİKA: Komşuda 5.7 büyüklüğünde d..

SON DAKİKA: Komşuda 5.7 büyüklüğünde deprem oldu
Akaryakıt fiyatları üç haneye mi çıkacak? Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

Akaryakıt fiyatları üç haneye mi çıkac..

Akaryakıt fiyatları üç haneye mi çıkacak? Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi