Oteller turizm çalışanı bulmakta zorlanıyor?

15.07.2021 23:15

Manavgat-Side turizm destinasyonunda '' turizm personeli açığı olduğu için oteller canhıraş şekilde eleman arıyor. Kaynak: Oteller turizm çalışanı bulmakta zorlanıyor?

Oteller turizm çalışanı bulmakta zorlanıyor?

Antalya'da Rus, Polonyalı, Ukraynalı, yerli ve Avrupa'da yaşayan gurbetçilerin tatile gelmesi ile birlikte dört ve beş yıldızlı otellerin yüzde 85'i  2021 yılı turizm sezonu için konaklama tesislerini açtı.

Yeni tip Corona Virüsü(Covid19) korunma tedbirleri kapsamında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün pandemi ilan etmesi ile ülkeler arası turizm seyahatı kısıtlaması nedeni ile Antalya bölgesinde 17 aydır istenilen ölçüde turist gelmediği için  otelcilerin konaklama tesislerini kapalı tutması nedeni ile turizm çalışanların yüzde 85'i işsiz geziyordu.

300 bin yatak kapasitesi ile Türkiye'nin en büyük turizm destinasyonu olan Manavgat-Side destinasyonunda Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) verilerine göre pandemi öncesi 120 bin turizm çalışanın bulunduğu belirtiliyor. Pandemi de Manavgat-Side turizm destinasyonunda otellerin kapalı olması nedeni ile 120 bin turizm çalışanının yüzde 20'nin memleketimde başka bir iş bulur diye geri dönerek göç ettiği belirtiliyor.

TURİZMDE TESİSİ YAPIMINDA DOYUMA ULAŞILDI

Antalya Side Apart Otelcileri Derneği Başkanı Mehmet Çelikten,''Pandemi de otelleri çoğunun kapalı olması nedeni ile bacasız sanayi kabul edilen turizm sektöründe Manavgat'a otellerde çalışırız diyerek  15-20 yıl önce göçüp gelenler işsizlik süresince evlerinin kiralarını ödeyemediği için yüzde 20'si memleketlerine geri döndüğü için 2021 turizm sezonunun başlaması ile Manavgat-Side turizm destinasyonunda ''turizm personeli açığı olduğu için oteller canhıraş şekilde eleman arıyor. Otellerin en fazla aradığı turizm elemanı maid (otelin kat görevlisi), meydancı (otelin genel temizliğini yapan) ve çamaşırhanede ve mutfakta  çalışacak  eleman açığı yüksek oranda. Kurumsal kimliğini oturtmuş otellerde bu sıkıntı yok; bu tür konaklama tesisleri yatırımlarını önce  ''turizm çalışanım ''diyerek  elemanlarını zor günlerinde destekleyerek sahip çıktı. Eleman sıkıntısı çeken otellerin çoğu grup oteller ve Antalya'da deniz, kum ve güneş turizmi konseptinde turizm tesisi yapımında doyuma ulaşmasına göre inadına sezonda yeni otel açımı yapanlar'' dedi.

Manavgat Turizm Çalışanları Platformu Başkanı Hasan Duman, pandemi döneminde en fazla mağdur olanların turizm çalışanları olduğunu söyledi. Pandemi öncesi Antalya'da turizm sezonunun 6-7 ay ile sınırlı olmasının turizm çalışanlarının turizmde çalışmayı bir meslek kolu gibi görmemesini sağladığını anlatan Hasan Duman, ''Covid 19 Korunma tedbirleri kapsamında  oteller kapalı olması nedeni ile otellerde çalışan 17 aydır işsiz kalınca 2021 yılı turizm sezonu ne zaman açılacağı konusunda belirsizlik olunca Manavgat'ta yüzde 25-30 göç oldu.Rus turistler 22 Hazirandan sonra Rus turistler gelmeye başlayınca otelciler  sezona  hazırlıksız yakalandı. Yakalanınca oteller fellik fellik kalifiye eleman arıyor?.  Artık otelciler , İspanya'da, Portekiz'de Güney Fransa ve İtalya'da olduğu gibi turizm çalışanlarının yaşam standartlarının yükseltilmesine yönelik şartları düzeltilmeli. Yoksa her sezon başı oteller kalifiye eleman aramaya devam edecektir. Bu zihniyet fukara lığından turizm sektörü artık kurtulmalı. Turizm sektöründe kalifiye eleman kolay yetişmiyor. Akşamdan sabaha yetişmiyor. Turizm sektöründe eleman açığı doğu illerinden getirilen vasıfsız elemanlarla giderilemez.!.' ifadesinde bulundu.

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da 25 Nisan Perşembe günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?

Antalya'da 25 Nisan Perşembe günü elek..

Antalya'da 25 Nisan Perşembe günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?
Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden toz aşımı ve yağış uyarısı! 25.4.2024

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden..

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden toz aşımı ve yağış uyarısı! 25.4.2024
Almanya’da İş Arayanlara Yeni Bir Fırsat: Come4work

Almanya’da İş Arayanlara Yeni Bir Fırs..

Almanya’da İş Arayanlara Yeni Bir Fırsat: Come4work
Danıştay'dan Kındılçeşme'deki plan revizyonuna iptal

Danıştay'dan Kındılçeşme'deki plan rev..

Danıştay'dan Kındılçeşme'deki plan revizyonuna iptal
Antalya'da sahte polis ve savcı operasyonu!

Antalya'da sahte polis ve savcı operas..

Antalya'da sahte polis ve savcı operasyonu!
Antalya'yı toz tabakası kapladı

Antalyayı toz tabakası kapladı

Antalya'yı toz tabakası kapladı