Hollanda–Türkiye ilişkilerinde son durum! Pandemiye rağmen turistlerin gözdesi Türkiye oldu

21.02.2021 10:03

Gazeteci Mevlüt Yeni’nin moderatörlüğünü yaptığı Yeni Bakış programına katılan Gazeteci Yusuf Özkan, Hollanda – Türkiye ilişkilerini değerlendirdi. Sokaktaki insanın Türkiye ile sorunu olmadığına dikkat çeken Özkan, “Geçen yıl pandemi olmasaydı. Ben tahmin ediyorum ki turist artışı yüzde 50’lileri bile bulurdu. Hatta pandeminin başlangıcında Hollanda sınırları kapatmak istememişti. Yine birçok turist Türkiye’ye gitmek istedi.” ifadelerini kullandı.

Hollanda–Türkiye ilişkilerinde son durum! Pandemiye rağmen turistlerin gözdesi Türkiye oldu

Her hafta farklı konu ve konukların yer aldığı, MYGazete.com Genel Yayın Yönetmeni, Akdeniz Gazeteciler Federasyonu ve Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni’nin moderatörlüğünü yaptığı Yeni Bakış programının dün akşamki canlı yayın konuğu, Hollanda’dan deneyimli Gazeteci Yusuf Özkan oldu.

Hollanda'dan deneyimli gazeteci Yusuf Özkan Hollanda'da pandemi sürecinin nasıl geçtiğini anlattı

“HOLLANDALILAR HAYATI EVE SIĞDIRIYOR”

İlk başlarda Hollanda’da her şeyin serbest olduğunu belirten Gazeteci Özkan, “Yaz aylarında vaka sayılarının hızla artmasıyla birlikte Hollanda Avrupa’da en sıkı önlemleri alan ülkelerin başında geliyor. Avrupa’da en uzun sokağa çıkma yasağının uygulandığı ülke akşam 21.00’den itibaren sabah 04.30’a kadar sokağa çıkma uygulanıyor. O nedenle de birçok yer kapalı hayat evde geçiyor. Hollandalılar hayatı eve sığdırıyor.” dedi.

“TÜRKİYE’Yİ ÖVEN HABERLER ÖN PLANDA”

Yusuf Özkan, pandemi döneminde Türkiye’de yapılan çalışmalara Hollanda’nın nasıl baktığını da şöyle aktardı:

“Hem Hollanda devlet televizyonu hem de özel kanallarda özellikle aşılama çalışmaları konusunda Türkiye’deki gelişmeler yansıtıldı. Hollanda’nın oradaki muhabirleri Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki aşılama çalışmalarını, Van’ın ücra bir köyünde sağlık ekiplerinin evinden çıkamayan yaşlı insanların ayağına gidip onları aşıladığı görüntülere yer verdiler. Bir anlamda Hollanda hükümetinin salgının başından bu yana ilk dönemlerde koruyucu tıbbi malzeme, maske gibi konularda sıkıntıya düşmesi ardından aşı tedariği konusunda yeterli çalışmanın yapılamayışı ve aşılamanın diğer Avrupa ülkelerine göre geç başlaması sebebiyle hükümete bir eleştiri var. Bu anlamda da Türkiye’de pandemi ile mücadele ya da o konudaki aşılama çalışmalarına ilişkin haberler geniş yer bulmaya başladı. Siyasi anlamdaki olumsuz ilişkilerin aksine Türkiye’nin bu konudaki mücadelesini öven ya da olumlayan haberler ön plana çıktı.”

Yeni ve Özkan Türkiye-Hollanda ilişkilerini Yeni Bakış'ta değerlendirdi

HOLLANDA - TÜRKİYE İLİŞKİLERİ NE DURUMDA?

Gazeteci Yusuf Özkan, Hollanda - Türkiye ilişkilerini de şöyle yorumladı:

“Siyasi anlamda zaman zaman olumsuzluklar yaşansa da şu anda Hollanda, Türkiye’deki en büyük yatırımcı. Yaklaşık 22 milyar avroluk yatırım miktarı var. O anlamda da özel bir ilişki var. Çünkü diğer Avrupa Birliği ülkeleri arasında Türkiye’nin ekonomik ilişkileri anlamında bir numaralı ortağı, partneri Hollanda. O nedenle de çok ciddi bir ilişki özellikle ekonomik anlamda devam ediyor. Antalya deyince de tabi Türkiye’nin bacasız fabrikası turizm akla geliyor. Bu anlamda da Hollandalı firmaların Türkiye’deki yatırımların önemli bir kısmı turizm alanında. Her yıl artan sayıda Hollandalı turistin Antalya’yı tercih etmesi de yine bu ilişkilerde lokomotif görevi üstlenmesini sürdürüyor.”

HOLLANDALI VATANDAŞLAR TÜRKLERE NASIL BAKIYOR?

“Sokaktaki insanın Türkiye ile sorunu olduğunu düşünmediğini bildiren Özkan, “Her yıl yüzde 12 ile yüzde 30 oranında bir artış var. Hollanda’dan Türkiye’ye giden turist sayısı. Geçen yıl hiç beklenmeyen bir olayla karşılaştık. Bütün hayat durdu. Turizm hareketliliği durdu. Ama ondan önceki yılda yine yüzde 15 civarında bir artışla bir milyon 13 binden fazla Hollandalı Türkiye’ye tatile gitti. En fazla 17 milyon nüfuslu bir ülkede bu çok ciddi bir rakam. Özellikle Türk Lirası ile döviz arasındaki uçurumun artmasıyla birlikte Türkiye sadece Hollanda değil aslında batıdaki birçok ülkede tatilin gözdesi oldu. Antalya da o tatil konseptinin başkenti durumunda. Sokaktaki her insan Antalya’yı, Alanya’yı ve Kemer’i çok çok iyi bilir. İnsanlar gitmek istiyor. Geçen yıl pandemi olmasaydı. Ben tahmin ediyorum ki bu turist artışı yüzde 50’lileri bile bulurdu. Hatta pandeminin başlangıcında Hollanda sınırları kapatmak istememişti. Yine birçok turist Türkiye’ye gitmek istedi.” İfadelerini kullandı.

“HOLLANDA’DA MAYIS AYININ BAŞINA KADAR TURİZM HAREKETLİLİĞİ OLMAYACAK”

Hollanda’da Mayıs ayının başına kadar turizm hareketliliğinin olmayacağını söyleyen Özkan, “Sadece Hollanda değil Avrupa Birliği komisyonunun geçtiğimiz günlerde yapılan Avrupa Birliği liderler zirvesinde alınan kararlardan birisiydi. Fransa tarafından genel seyahat yasağı önerisi gelmişti. Ancak bir karar alınamadı. Buna rağmen pek çok Avrupa Birliği ülkesi Almanya başta olmak üzere tatil rezervasyonları noktasında acele etmeyin uyarısında bulunuyorlar.” şeklinde konuştu.

Yusuf Özkan: "Türkiye sadece Hollanda değil aslında batıdaki birçok ülkede tatilin gözdesi oldu"

“HOLLANDA’DA AŞILAMA ÇALIŞMALARI YAVAŞ İLERLİYOR”

Ülkedeki aşılama sürecine ilişkin son gelişmeleri değinen Yusuf Özkan, “Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa ülkelerinin 25 Aralık’tan itibaren aşılamaya başlayabileceklerinin müjdesini vermişti. 27 Aralık’ın hemen ertesi günü aşılama çalışmaları başladı. Ancak Hollanda en geç başlayan Avrupa Birliği ülkesi oldu. Şu anda istenilen düzeyde değil. Aşı tedariği noktasında sadece Hollanda değil Avrupa Birliği yönetimi de kağıt üzerinde yaptığı anlaşmaların gerçekle uyuşmaması nedeniyle bir tedarik sorunu yaşanıyor. O nedenle de Hollanda’da aşılama çalışmaları biraz yavaş ilerliyor.” yorumunu yaptı.

“TÜRKİYE DE AVRUPA BİRLİĞİ’NE ÜYE OLABİLİR”

Mevlüt Yeni’nin kendisine yönelttiği “Hollanda, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girme isteğini destekliyor mu?” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Hukukun üstünlüğü ilkesine bağlılık, demokratik haklar, temel insan hakları ve temel özgürlüklerin serbestçe yasanması gibi kriterlerin yerine getirilirse Türkiye de Avrupa Birliği’ne üye olabilir. Ancak şu anda asıl sorun Türkiye Avrupa Birliği’ne girmek istiyor mu ve bu konuda ne yapmak istiyor. Bunu bize kanıtlaması lazım. Son günlerde Dışişleri Mevlüt Çavuşoğlu’nun Brüksel temasları, Berlin temasları ardından Ankara hükümetinin bizim yönümüz Avrupa, tekrar Avrupa Birliği ile ilişkileri geliştirmek istiyoruz yönünde açıklamaları olumlu bir hava estirdi. Bunun üzerine Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve Avrupa Birliği yetkilileri, Mart ayında Avrupa Birliği Liderler Zirvesinde Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerine ilişkin yaptırım kararının gündeme gelmeyeceğini açıkladı. Bir yumuşama var.”

“GAZETECİLERİN DÜNYA’DA EN RAHAT ÇALIŞTIĞI 4 ÜLKEDEN BİRİSİ HOLLANDA”

Yusuf Özkan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Gazetecilerin Dünya’da en rahat çalıştığı ilk 4 ülkeden birisi Hollanda. Gazeteciler özgürce mesleklerini yapabiliyorlar. Yasalar anlamında da siyasetin medyaya bakış açısı anlamında iyi düzenlemeler, iyi bakış açısı var. Basın özgürlüğünü siyasetin büyük bir bölümü özümsemiş durumda.”

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da ruhsatsız çalıştırılan ambulansı jandarma yakalandı

Antalyada ruhsatsız çalıştırılan ambul..

Antalya'da ruhsatsız çalıştırılan ambulansı jandarma yakalandı
Antalya'da bayramda 20 milyon yolcu! Gelir beklentisi yüz güldürecek

Antalya'da bayramda 20 milyon yolcu! G..

Antalya'da bayramda 20 milyon yolcu! Gelir beklentisi yüz güldürecek
SON DAKİKA: Komşuda 5.7 büyüklüğünde deprem oldu

SON DAKİKA: Komşuda 5.7 büyüklüğünde d..

SON DAKİKA: Komşuda 5.7 büyüklüğünde deprem oldu
Akaryakıt fiyatları üç haneye mi çıkacak? Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

Akaryakıt fiyatları üç haneye mi çıkac..

Akaryakıt fiyatları üç haneye mi çıkacak? Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi
Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu! O süre uzatıldı!

Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu! O sü..

Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu! O süre uzatıldı!
Antalya'ya acil kırmızı uyarı yapıldı! İlk kez görülen hayvan büyük istilaya başladı! Ayak parmağı yiyor

Antalya'ya acil kırmızı uyarı yapıldı!..

Antalya'ya acil kırmızı uyarı yapıldı! İlk kez görülen hayvan büyük istilaya başladı! Ayak parmağı yiyor