Depremzedeler otellere yerleştirilmişti! 15 Mart'a kadar süre tanındı!

28.02.2023 09:00

Kahramanmaraş merkezli 11 ili yıkıp geçen deprem sonrası 65 binin üzerinde depremzede Antalya'daki otellere yerleştirildi. AKTOB Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, 15 Mart’a kadar depremzedeleri misafir edeceklerini söyledi. Depremzedelerin nereye yerleştirileceği ise merak konusu oldu

Depremzedeler otellere yerleştirilmişti! 15 Mart'a kadar süre tanındı!

Kahramanmaraş depremi sonrası evsiz kalan 150 bin kişi Antalya'daki otellere yerleştirilmişti. Yakın zamanda başlayacak olan turizm sezonu ile birlikte tedirginlik başladı. 15 Mart'a kadar depremzedelerin konaklanacağını belirtilirken Ali Bahar, "Sezon yaklaşıyor. Bir gelecek planlaması yapılması gerektiğine inanıyoruz. Afet bölgelerinden gelen bilgilere göre hareket etmek gerekiyor" dedi.

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetlerindeki depremlerden bölgede bulunan 13.5 milyon kişi etkilendi. Depremden sonra evsiz kalan vatandaşlar için ilk etapta bölgeye yakın olan Antalya'daki oteller devreye girdi.

Binlerce yatak kapasiteleri ile birlikte depremzedelere geçici ikamet sağlandı. Antalya Valiliği koordinesinde otel, kamu misafirhanesi, Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü yurtları ve tanıdıkları yanında kalan depremzede sayısı Antalya’da 150 bine yaklaştı. Depremzedelerin konaklama haricinde gıda ve kıyafet ihtiyaçları da karşılanıyor.

KAPASİTE DOLDU

Gazete Oksijen'den Mühübe Taşkın'ın haberine göre; Antalya’ya ulaşan depremzedeler önce 10 bin kişilik Antalya Kapalı Spor Salonu’na giderek kayıtlarını yaptırıyor. Burada AFAD yetkililerinden belge alıyorlar ve ardından otel ya da yurtlara yerleştiriliyorlar. Ancak son birkaç gündür Antalya’da kapasite dolduğu için başka illere yönlendirilmeye başlandı.

ISPARTA'YA YÖNLENDİRİLDİ

İşte bunlardan biri de Mustafa Bayır… Hikayesini şöyle anlatıyor: Kalacak otel bulduk, bize kapılarını açtılar. Ancak nakit ve gıda sorunu yaşıyoruz. Kayıt yaptırınca AFAD’ın yardımcı olduğunu öğrendik ve kayıt yaptırmaya geldim. Kayıt alınınca AFAD yetkilileri ‘Antalya’da artık kapasite doldu. Sizi Isparta’ya yönlendireceğiz’ diyor. Bu bir eziyet. Hasta annem ve babam da bizimle. İki aile adına gıda yardımı alacaktım. Belgem de var ama bir aileye göre yardım veriyorlar. Salona 35 kilometre uzaktayım. Yarın yine gelmem gerekiyor. Böyle sorunlar yaşıyoruz” diyor.

'40 YILIMI BIRAKTIM'

Antalya’da depremzedelerin en yoğun olarak yerleştiği alan Kaleiçi… Buradaki butik otellerden birinde konaklayan Gülay Kara Hatay’dan gelmiş. Kara, "Her yer yıkılmış ve sadece enkaz gördük. Çekirdek ailem ile sarıldık birbirimize arabamızla geldik. Her şeyimizi orda bıraktık. 40 yıllık evliyim ben buraya gelirken 40 yılımı geride bıraktım. Hatıralarımı bıraktım. Güzelim şehrimi bıraktım. Çok güzel bir düzenimiz vardı. Zengin değildim ama güzel bir hayatımız vardı. Burada bize kucak açtılar” diye konuştu.

'YAKIT PARAMIZ BİLE YOK'

Kahramanmaraş’tan 3 çocuğu, eşi ve torunuyla gelen 45 yaşındaki Sibel Yurttaer ve ailesi Antalya’ya gelmeden önce çadırda kalıyormuş. Yurttaer, "Baktık olacak gibi değil. Depremzedelere kapılar açıldı diye duyduk ve internette bir tesisin numarasını bulduk. Konuştuğumuz kişi buyurun gelin dedi. Geldiğimizde ise aynı kişi her yer dolduğunu, AFAD’a başvurmamız gerektiğini söyledi" ifadelerini kullandı. AFAD’la görüştüklerinde ise kendilerine Antalya’da yer kalmadığı, Burdur veya Isparta’ya gitmeleri gerektiği söyleniyor. Yurttaer dört gün deprem bölgesinde kalıp geceyi de yolda geçirdikleri için takatlerinin kalmadığını anlattı. Yurttaer, “Zaten dönelim desek bile yakıt paramız yok. Arabamızda kalan yakıtla bir başka otele kadar geldik. Başımızı sokacak sıcak bir yer bulduk ya başka bir şey istemiyorum” dedi.

'HERKES SUÇLU'

Adıyaman Gölbaşı ilçesinde Kuyumcu esnafı olan 37 yaşındaki Mehmet Fırat, kendi aracıyla ailesini Antalya’ya getirdiğini anlatarak yaşadığı süreci “Cehennem gibiydi” sözüyle özetledi. Yaşanan yıkımdan herkesi sorumlu tutan Fırat, “Herkes benim gözümde suçlu. Belediyesi, devleti herkes suçlu. Parti fark etmeksizin bu durumdan herkes sorumlu… Para hırsı bu hale getirdi" dedi. Yolda yaşadıklarından ise umutlandığını dile getiren Fırat, “Bizim insanımız o kadar vicdanlı ki Antalya’ya gelene kadarki süreçte geçtiğimiz yollarda tüm ihtiyaçlarımızı karşıladılar. Şu anda da 5 yıldızlı bir otelde bizi ağırlıyorlar. Adıyaman’a döneceğiz ama nasıl olacak bilmiyorum" ifadelerini kullandı.

'GERİSİNİ BİLMİYORUZ' DEDİLER

5 yıldızlı bir otelin lojmanında kalan 71 yaşındaki Mehmet Hasırcı ve eşi Hatay Kırıkhan’dan gelmiş. Hasırcı, kızını, damadını torunlarını depremde kaybetmiş. Kayıplarını defnettikten sonra Antalya’ya geldiğini anlatan Hasırcı, “Biz kendi canımızı kurtardık, damadım vardı onun enkazdan çıkarılmasını 5 buçuk gün bekledik. 5 gün sonra çıkardılar, teslim ettiler, götürdük mezarlığa defnettik. Sabah da mezarlığa ziyaretlerine gittim çocuklarımla vedalaştım, yola çıktım. Orada hiçbir şeyimiz kalmadı. Orası sözün bittiği yer. Bir kızım, bir damadım, iki de torunum vardı; hepsi gitti, o ocak söndü” diyerek acısını tarif etti. “Artık Hatay Kırkhan’da bir şeyimiz kalmadı. Bahçemiz vardı, toprağımız vardı, ev vardı hiçbiri kalmadı” diyen afetzede Hasırcı, “Geldik buraya bize burada kimin yemek verdiğini yardım ettiğini bilmiyoruz. İlk günler sordum ‘Bize burada bu yardımı kim sağlıyor otel sahibi mi veriyor? Devlet mi veriyor?’ diye. Çalışanlar ‘Biz size hizmet veriyoruz. Gerisini bilmiyoruz’ diye yanıt veriyorlar” dedi.

SEZON YAKLAŞIYOR

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Bahar ise afetzedelere destek olmak istediklerini söyledi. Bahar, "Bu bir kısa mesafe koşusu değil, bir maraton koşusu. Bölgeye ilgimiz ve desteğimiz devam edeceği gibi illerimizdeki misafirlerimizle ilgili çalışmalar da devam edecek. Özel sektör ve sivil toplum kuruluşları olarak kalıcı bir koordinasyon sisteminin oluşturulması, bir gelecek planlaması yapılması gerektiğine inanıyoruz. Alanya’dan Kaş’a kadar otellerde kayıtlı 55 bin kişi misafir ediliyor ve kayıtsız daha fazla kişi olduğunu düşünüyoruz. Sezon da yaklaşıyor. Afet bölgelerinden gelen bilgilere göre hareket etmek gerekiyor" dedi.

'15 MART’A KADAR AĞIRLAYACAĞIZ'

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, depremzedelere büyük küçük tüm otellerin kapısını açtığını belirtti. 65 binin üzerinde depremzedeyi yerleştirdiklerini ve 15 Mart’a kadar depremzedeleri misafir edeceklerini söyleyen Kavaloğlu, “Çözümler noktasında Vali beyle ve diğer başkanlarımızla toplantılar yapıyoruz. Küçük otellerimiz çok yürekli insanlar ve büyük bir özveri ile otellerini açtılar. Dolayısıyla 3 öğün yemek verme sisteminde de zorlanan otellerimiz var. Onlara da yardımcı oluyoruz. Hep birlikte gönüllülük esası ile çalışıyorlar. Açık oteller diğerlerine yardımcı oluyor. Her şey birazcık da yeni şekilleniyor. Biz 15 Mart’a kadar misafirlerimizi ağırlayacağız.

Depremzedelerimiz bizim misafirlerimiz günde 3 öğün yemek barınma çamaşır ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bu konuda hep birlikte el birliği ile bu yaraları sarmaya çalışıyoruz. Açık olan oteller lojmanlarını açtı. Kendi otelime de misafir aldım. Kemer’deki, Belek’teki otellerimi açtım. Kimi otelci lojmanlarını, kimi açık otellerini açtı. Herkes ne bulduysa yardımcı oluyor” dedi.

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da ruhsatsız çalıştırılan ambulansı jandarma yakalandı

Antalyada ruhsatsız çalıştırılan ambul..

Antalya'da ruhsatsız çalıştırılan ambulansı jandarma yakalandı
Antalya'da bayramda 20 milyon yolcu! Gelir beklentisi yüz güldürecek

Antalya'da bayramda 20 milyon yolcu! G..

Antalya'da bayramda 20 milyon yolcu! Gelir beklentisi yüz güldürecek
SON DAKİKA: Komşuda 5.7 büyüklüğünde deprem oldu

SON DAKİKA: Komşuda 5.7 büyüklüğünde d..

SON DAKİKA: Komşuda 5.7 büyüklüğünde deprem oldu
Akaryakıt fiyatları üç haneye mi çıkacak? Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

Akaryakıt fiyatları üç haneye mi çıkac..

Akaryakıt fiyatları üç haneye mi çıkacak? Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi
Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu! O süre uzatıldı!

Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu! O sü..

Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu! O süre uzatıldı!
Antalya'ya acil kırmızı uyarı yapıldı! İlk kez görülen hayvan büyük istilaya başladı! Ayak parmağı yiyor

Antalya'ya acil kırmızı uyarı yapıldı!..

Antalya'ya acil kırmızı uyarı yapıldı! İlk kez görülen hayvan büyük istilaya başladı! Ayak parmağı yiyor