Bir tarafta savaş diğer tarafta ekonomik kriz! Bu durum turizmi etkileyecek mi! TÜROFED eski Başkanı Osman Ayık değerlendirdi

20.04.2022 21:20

Antalya haber... TÜROFED eski Başkanı ve Şampiyon Tatil Köyü sahibi Osman Ayık turizmdeki son gelişmeleri ve beklentileri MYGazete.com’a değerlendirdi. Osman Ayık, krizlere alışık olan Türk turizm sektörünün pandemi ve savaşın gölgesinde başlayacak olan 2022 yılı sezonu için umudunu yitirmediği ancak öngörülerin de tutmayabileceğini söyledi. Ayık, “Ukrayna ve Rus pazarı bizim için çok önemli pazarlar. Eğer barış sağlanırsa çok hızlı bir şekilde geri dönebiliriz. Bütün umutlar barışa endeksli” dedi.

Bir tarafta savaş diğer tarafta ekonomik kriz! Bu durum turizmi etkileyecek mi! TÜROFED eski Başkanı Osman Ayık değerlendirdi

Antalya haber...  Türkiye Otelciler Federasyonu eski Başkanı Osman Ayık, MYGazete.com’un 2022 yılı turizm sezonu değerlendirdi. Birbiri ardına gelen pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşının turizmde sıkıntılara neden olabileceğini belirterek geleceğe yönelik tahminde bulunmanın zor olduğunu söyledi. Ayık, “Şimdi öncelikle şöyle başlamak lazım; Kriz tabi ‘Türkiye’nin çok alışık olduğu türdeki krizlerden değil’ demek de çok doğru değil. Çünkü biz zaten 40 yıllık bir turizm serüveni olan ülkeyiz ve yoğun şekilde krizlerle boğuşarak bugünlere geldik. Biz Türkiye’deki turizm sektörünü bağışıklığı olan bir sektör olarak da tanımlıyoruz. Özetle; Biz hemen hemen bütün krizlerin üstesinde gelmeyi başardık. Ama 2020’den beri yaşadığımız süreç geçmişte yaşadığımız krizlerden biraz daha farklı. Çünkü önce bir salgın dönemi oldu.

Bu salgında bizim hatırlayabildiğimiz dünyanın hiçbir zamanında böyle bir şey yaşanmamıştı. Ve henüz pandeminin bıraktığı etkiler toplumlar üzerinde ölçülmedi. Bunun nasıl bir etki yarattığını da bilmiyoruz. Bu süreç böyle devam ederken hemen arkasından hiç alışık olamadığımız savaş ortaya çıktı. Daha önce benzer savaşlar yaşadık ama bugünkü savaş bambaşka. Çünkü bunun potansiyeli dünyayı 3. Dünya Savaşı’na  götürebilecektürden. Dünya bu potansiyelden çekiniyor ve korkuyor. Bir de bunun arkasından gelebilecek ekonomik yaptırımlardan dolayı önümüzdeki süreçle ilgili hiçbir tahminde bulunamıyoruz” dedi.

HIZLA GERİ DÖNÜŞ SAĞLAYABİLDİĞİMİZİ 2019 VE 2021’DE GÖSTERDİK

Şartlar yeniden normale dönmeye başladığında kriz bağışıklığı olan Türk turizm sektörünün muhtemelen çok hızlı bir şekilde geri dönüleceğini düşündüğünü söyleyen Osman Ayık,  “Nitekim biz bunun örneğini 2021 yılında yaşadık. Salgın bütün dünyayı kasıp kavururken, bütün turizm destinasyonları ciddi şekilde sorunlar yaşarken biz 2021 yılında yine de dünyada en hızlı geri dönen destinasyonlardan bir tanesiydik. Çok olumlu reflekslerimizi hemen devreye soktuk. Bunlardan bir tanesi ‘Güvenli Turizm’ Sertifikası’ydı.

Bunu hızlı bir şekilde devreye sokarak birçok destinasyona da örnek olduk. Onun akabinde 2019’da ağırladığımız misafir sayısı Türkiye genelinde yaklaşık 51,5 milyon civarındaydı. Antalya olarak bizim 15.6 milyon gibi bir rakamımız vardı. 2021 yılında sezonun haziran ayında başlamasına rağmen biz yine de Antalya’da 9 milyon gibi bir rakama ulaştık. Bu sektörün ne kadar hızlı bir geri dönüş sağladığının ne kadar dinamik ne kadar esnek davranabildiğini ve olaylara karşı ne kadar hızlı ve olumlu tepki verebildiğinin en önemli göstergesiydi” şeklinde konuştu.

RUSYA VE UKRAYNA İLK 5’TEKİ ÜLKELER

Osman Ayık şöyle devam etti: Şuanda yaşadığımız durumun içine gelirsek bu savaşla birlikte bizim en önemli pazarımız olan Rusya Federasyonu ve Rusya’nın Ukrayna ve Belarus’la oluşturduğu Bağımsız Devletler Topluluğu’nda biz 2021 yılında çok ciddi rakamlara ulaştık. Ukrayna’dan Türkiye olarak yaklaşık 2 milyon Antalya olarak da 1 milyon 300 bin turist sayılarını gördük. Rusya Federasyonundan da Türkiye genelinde 5 milyon Antalya olarak da 3 milyon 800 bin turisti ağırladık. Bunlar son derece önemli rakamlar.

Türkiye Otelciler Federasyonu eski Başkanı Osman Ayık

Toplam içinde baktığınızda rakamsal olarak ilk 5 teki ülkeler bunlar. Yani kaynak pazarlarımız. Dolayısıyla bu iki pazar şuanda bizim için soru işaretli hale geldi.Bizi de en çok tedirgin eden nokta bu. Ukrayna’nın nasıl bir sayı ile geri döneceğini öngörmek mümkün değil. Ama Rusya ile olan görüşmeler devam ediyor. Türk Hava Yolları’nın, diğer uçak firmalarının ve diğer alternatif bir takım yolların devreye girmesi ile muhtemelen Rusya’dan en kötü şartlar altında 1,5 – 2 milyon belki onun üstünde bir sayıyı göreceğiz diye düşünüyorum. Ama bu bugünkü öngörümüz.”

BÜTÜN UMUTLAR BARIŞA ENDEKSLİ

Osman Ayık, savaşın hangi boyuta evirileceğini kimsenin bilmediğini de belirterek, Bütün umutlar aslında barışa endekslidir. Turizm sektörünün de var olması yaşayabilmesi devamlılığı olabilmesi için barışa ihtiyacımız var. Dünya barışına ihtiyacımız var. Bu savaşında en kısa süre içerisinde barışa dönüşmesi bizim öngörülerimizin gerçekleşmesi için en önemli ön koşuldur diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

ALMANYA, AVUSTURYA, POLONYA, İNGİLTERE PAZARI GERİ DÖNÜYOR

Osman Ayık, yaptığı açıklamada diğer pazarların durumuna da değindi. Orta Avrupa’da Türkiye’nin çok ciddi bir turist pazarı olduğunu söyleyen Ayık, “Orta Avrupa bizim için önemli bir kaynak pazardır. Başta Almanya, Avusturya,  İsviçre Polonya gibi ve salgın süresince tamamen devreden çıkan İngiltere pazarı tekrar geri dönüyor. Bütün bunları göz önüne aldığımızda, savaş da sonlanmaya başladığı zaman muhtemelen biz bu pazarlardan beklediğimizin üzerinde bir misafir ağırlayabiliriz.

Çünkü biz şunu biliyoruz geçen iki yılda insanlar tatil yapmayı özlediler. Salgının yaratmış olduğu baskı insanlarda ciddi bulanım da yarattı. Psikolojik olarak da dinlenmeye ihtiyaçları var.Bütün bunların hepsi aslında bizim için umut oluyor. Türkiye her zaman misafirlerine en iyi hizmet fiyat ilişkisini sunan destinasyondur. Bizim dünya pazarında en rekabetçi olduğumuz alanlardan bir tanesi turizm sektörüdür. Bütün bunların hepsi aslında bizim lehimize olan durumlar. Yeter ki barış dünyaya biran önce gelsin ve herkes normal işini yapmaya başlasın” dedi.

İÇ PAZARI GELİŞTİRMEK İÇİN ADIMLAR ATMALIYIZ

Bizim en önemli kaynak pazarlarımızdan bir tanesinin iç turizm, yani Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olduğunu da sözlerine ekleyen Osman Ayık, “Biz iç turizmi de son derece önemsiyoruz. Çünkü her ne koşulda olursa olsun tatil yapabilecek kitle buradadır aslında. Bunun için ne vizeye ne pasaporta ne de sınırı aşmaya ihtiyaçları yok.

Dolayısıyla bizim için en önemli kaynak pazardır. Ama var olan ekonomik şartlar ve koşullar tabi insanların dilediği gibi tatil yapmasına engel olabilir. Bunun için de bizim yurt dışından aldığımız misafir kitlesi ve sayısı da son derece yüksek sayılardır. İç pazara bugün itibariyle baktığımızda böyle bir potansiyele ulaşması çok kolay değil. Ama biz iç pazarın büyümesi gelişmesi için sektör olarak adımları atmaya hazırız” diye konuştu.

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Meteoroloji ve bakanlıktan uyarılar peş peş geldi! Bu saatlerde dışarı çıkmayın

Meteoroloji ve bakanlıktan uyarılar pe..

Meteoroloji ve bakanlıktan uyarılar peş peş geldi! Bu saatlerde dışarı çıkmayın
Wi-Fi'daki büyük tehlike! Her şeyinizi kaybedebilirsiniz!

Wi-Fi'daki büyük tehlike! Her şeyinizi..

Wi-Fi'daki büyük tehlike! Her şeyinizi kaybedebilirsiniz!
IBAN korkusu vatandaşı tedirgin etti! Herkes birbirini ihbar ediyor

IBAN korkusu vatandaşı tedirgin etti H..

IBAN korkusu vatandaşı tedirgin etti! Herkes birbirini ihbar ediyor
Antalya Valiliği Kepez Belediyesine seçim için yazı gönderdi.

Antalya Valiliği Kepez Belediyesine se..

Antalya Valiliği Kepez Belediyesine seçim için yazı gönderdi.
Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden yağış ve toz aşımı uyarısı! 23.4.2024

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden..

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden yağış ve toz aşımı uyarısı! 23.4.2024
Muratpaşa’da 23 Nisan coşkusu! Birbirinden renkli gösterilerle kutladı

Muratpaşa’da 23 Nisan coşkusu! Birbiri..

Muratpaşa’da 23 Nisan coşkusu! Birbirinden renkli gösterilerle kutladı