WhatsApp’ın kişisel verileri ihlal ettiği gerekçesiyle tepki toplayan güncelleme süreciyle ilgili WhatsApp’tan açıklama yapıldı. Şirketin açıklamasında “Hayır, kişisel mesajlarınızı göremiyoruz. Hayır, hesabınızı silmeyeceğiz. Evet, istediğiniz zaman kabul edebilirsiniz” denildi.

NELER OLMUŞTU

Facebook’un 4 milyar dolar nakit, 12 milyar dolar facebook hisse senedi bedeli karşılığı ve 3 milyar dolar da satın alma tamamlandığında çalışanlara ve kuruculara verilmek üzere toplamda 19 milyar dolara satın aldığı dünyanın en büyük mesajlaşma platform olan whatsapp Dünyada son günlerin en çok tartışılan uygulamalardan biri olmuştu. Hatırlanacağınız gibi WhatsApp, 2021 yılı Ocak ayında ilettiği mesajında ülkemizde tüm abonelerinden yeni kullanım sözleşmesini kabul etmelerini istedi. Yeni sözleşmenin onaylanması halinde kabul edilecek olan yeni gizlilik ilkelerine göre ise kullanıcılar WhatsApp’a, her türlü verilerinin Facebook’un yanında şirketin diğer yan kuruluşlarıyla paylaşım izni vermiş olacaktı. Whatsapp kullanıcılarından yeni sözleşmeyi 8 Şubat 2021 tarihine kadar kabul etmelerini istemiş, bu tarihe kadar kabul etmeyen kullanıcılarında veri akışlarında önce yavaşlamaya gidileceğini, sonrasında da bu kişiler için uygulamanın kullanıma tamamen kapatılacağını açıklamıştı. Bu kararın açıklanmasından sonra WhatsApp kulllanıcıları, yazışmalarının ve kişisel verilerinin başka mecralarda paylaşılacağı için paniğe kapılıp, alternatif uygulamalara yönelmeye başlamıştı. Bir çok kullanıcısını başka uygulamalara kaptıran ve kendine yeni rakipleri kendi oluşturan WhatsApp geri adım atarak, yeni sözleşmenin kabul süresini 15 Mayıs 2021 tarihine ertelemişti. Bu gelişmeler üzerine, Türkiye Rekabet Kurulu’da, Facebook’un Türkiye’de WhatsApp kullanıcılarının verilerini başka hizmetler için kullanılmasına yönelik getirdiği koşullar ile ilgili olarak soruşturma başlattığını, soruşturma sonuçlanıncaya kadar tedbir kararı verdiğini açıklamıştı. Kullanıcıların büyük bölümü ilk açıklamalardan sonra telegram, signal ve diğer alternatif mecralara da abone olmaya başlasa da, 15 Mayıs’ta bu kararın uygulanmayacağını düşünerek WhatsApp’ı kullanmaya devam etti.

HERKES ŞİMDİ NE OLACAK? DİYORDU

Genel olarak bir çok açıklama ile beklenen 15 Mayıs’tan itibaren WhatsApp, tüm kullanıcılara yeni sözleşme göndereceği ve bu sözleşmede bir takım yaptırımların olacağıydı. Kimsenin hesabı silinmeyecek ve ilk başta gizlilik sözleşmesini imzalamayanlar bir kısıtlamaya maruz kalmayacaktı. Fakat bir süre sonra kısıtlamanın dozu artmaya başlayacak, sözleşmeyi kabul etmeyen kullanıcılara yeni mesaj gönderilerek sözleşmenin imzalanması hatırlatılacaktı. Bu süre zarfında bazı kullanıcılarda kısıtlamalar başlayacak ve kısıtlamanın dozu tedricen arttırılacaktı. Sözleşmeyi kabul etmeyen tüm kullanıcılara bu kısıtlama uygulaması aynı anda olmasa da, kademeli olarak yayılacaktı. Buna rağmen sözleşme imzalanmadığı takdirde, kullanıcıların sohbetlere ve diğer kullanıcıların listesine erişimleri kısmi olarak engellenecekti. Bundan sonraki aşamada kullanıcılar sadece mesajlarını görebilecek, devamını okuyamayacaktı. Ve nihayet en sonunda yeni sözleşmeyi kabul etmeyenlerin Whatsapp hesapları kapatılacaktı. Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.