Dikkat! İşte dolandırıcıların yeni yöntemi

31.12.2020 16:14

Bankalar vatandaşları her geçen gün değişen yeni dolandırıcılık yöntemlerine karşı uyarıyor. İşte TEB internet bankacılığındaki o uyarılar…

Dikkat! İşte dolandırıcıların yeni yöntemi

İnternet üzerinden yapılan dolandırıcılık işlemlerinde farklı birçok yöntem kullanılıyor. Bankalar internet bankacılığı hesaplarına girişte bir takım bilgiler vererek vatandaşların dolandırılmamaları için uyarılarda bulunuyor.

DOLANDIRICILIK 11

İşte bankaların dolandırıcılara karşı vatandaşları uyarmak için internet bankacılığı sitelerinde yayınladıkları o mesajlardan biri:

Böyle bir dolandırıcılık girişimi ile karşı karşıya kalmanız halinde bunu fark edebilmeniz için aşağıdaki bilgileri okumanızı tavsiye ederiz.

DOLANDIRICILIK 444

Ö N E ML İ  UY AR I

Dolandırıcılık girişimlerine maruz kalmamak için;

• Anne kızlık soyadınızın tamamı,

• Kredi Kartı ve Banka Kartı şifresi,

• Kredi Kartı güvenlik numarası,

• İnternet Şubesi parolası,

• İnternet Şubesi tek kullanımlık giriş ve işlem şifresi gibi kişisel ve finansal bilgilerinizi TEB personeli dahil kimse ile talep edilse dahi kesinlikle paylaşmayınız.

Bankamız kişisel bilgilerinizi veya şifrelerinizi hiçbir şekilde e-posta yoluyla talep etmemektedir. Bu ve bunun gibi e-postalarda yer alan linklere kesinlikle tıklamayınız ve kişisel bilgilerinizi paylaşmayınız. İnternet şubesine giriş yapacağınız ekranda sizden, cep telefonu marka / modeli, cep telefonu numarası veya anne kızlık soyadı gibi bilgiler istenmemektedir. Bu tür bilgilerin istendiği aşağıdaki gibi ekranlarla karşılaşmanız durumunda kesinlikle giriş yapmayınız ve Telefon Şubesi'ni arayınız.

İnternet Şubesi Güvenliği için dikkat etmeniz gerekenler:

• Parolanızı veya herhangi bir şifrenizi kimse ile paylaşmayın. Bu bilgileri bilmediğiniz uygulamalarda kullanmayın ve size bu bilgileri soranlara asla itibar etmeyin.

• Müşterilerimiz İnternet Şubesi'nin Kullanıcı kodu / Parola sorulan giriş sayfasının ve işlem sayfalarının açıldığı tarayıcıdaki KİLİT işaretini kontrol etmelidir.

• Sosyal medya platformlarında Bankamıza ait olarak gördüğünüz kampanyalardan emin olmak için Bankamızın web sitesini veya resmi sosyal medya hesaplarımızı ziyaret ediniz.

• Çeşitli nedenler ile Bankamız adını da kullanarak sizlere ulaşan ve sizden kartınızın son kullanma tarihi, kartınızın arkasındaki 3 haneli güvenlik kodu, kartınızın şifresi veya SMS ile size gelen şifre gibi bilgileri isteyen kişilere itibar etmeyin bu kişiler ile bilgilerinizi paylaşmayın.

• Uygulamayı yüklediğiniz cihazınızı her zaman yanınızda ve güvende bulundurun. Cihazınızı korumak için güvenilir yazılım firmalarına ait güvenlik yazılımları kullanın.

• Cihazınızın veya SIM kartınızın çalınması / kaybolması halinde hemen bankamıza bildirin. Cihazınızı başkasına devretmeden önce içindeki bankacılık uygulamalarını sildiğinizden emin olun.

• İnternet& Mobil Bankacılık Kullanıcı kodu, Şifre ve Parola gibi size özel bilgileri kesinlikle üçüncü kişilerle paylaşmayınız. Bu bilgilerin yazılı olarak saklamayınız.

• Hatırlamanızın daha kolay olacağını düşünerek Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numaranızı, doğum tarihinizi, telefon numaralarınızı vs. parola olarak kullanmayınız. Bunlar, kolayca tahmin edilebilirler.

• Parolanızı mutlaka belirli aralıklarla değiştiriniz.

• İnternet Şubesi’nden çıkarken mutlaka "Çıkış" butonunu kullanınız veya Mobil uygulamayı arka planda çalışmayacak şekilde kapattığınızdan emin olunuz.

• Banka personeli hiçbir zaman sizden şifre ya da parolanızı söylemenizi istemeyeceklerdir. Böyle bir taleple karşılaşırsanız lütfen 0850 200 0 666 numaralı telefonu arayarak durumu bildiriniz.

• İnternet Şubesi “Güvenli Giriş” adında ek güvenlik uygulaması sunmaktadır.

• Son dönemde ortaya çıkan bazı yazılımlar, bilgisayar klavyesinde basılan her tuşun kaydedilmesini sağlamaktadır.

Özellikle bilgisayarların çoklu kullanıldığı yerlerde kullanılan bu tip yazılımlardan olumsuz etkilenmemek için İnternet Şubesi’ne giriş sırasında “Sanal Klavye” uygulamasının kullanılması tavsiye edilmektedir. Bu uygulama, Kullanıcı kodu ve şifresindeki rakam bölümünü “sanal klavye” üzerindeki tuşları mouse ile tıklayarak girmenizi sağlar. Eğer bilgisayarınızda sunulan Güvenli Giriş yüklü değil ise lütfen şifre ve parola girişlerinizde “Sanal Klavye” kullanarak giriş yapınız.

DOLANDIRICILIK 222

• İnternet Şubesi işlemlerinizi, güvenliğinden emin olmadığınız halka açık alanlardan (internet cafe vb.) veya başkalarına ait bilgisayarlardan yapmayınız.

• Halka açık bilgisayarlarda, hesap bilgilerinizi ve kişisel şifrelerinizi ele geçirmek amacıyla kullanılan çeşitli programların yüklenmiş olması riski vardır.

• Hesabınızda olağandışı bir hareket olduğundan şüpheleniyorsanız Telefon Şubesi’ni kullanarak banka ile irtibata geçiniz.

• Cep telefonunuzun SIM kartı bilginiz dışında bloke olursa derhal operatörünüzle irtibata geçiniz.
Bilgisayarınızın & Cihazınızın güvenliği için dikkat etmeniz gerekenler!

• Bilgisayarınızda ve cihazınızda kurulu güncel bir güvenlik yazılımı olmasına dikkat ediniz. Anti-virüs yazılımları, sisteminizi bilinen virüslerden ve olası saldırılardan korur. Anti-virüs yazılımı sürekli olarak güncellenmeli ve özellikle İnternet’ten dosya indirirken çalışır halde tutulmalıdır. Disket veya CD'den bilgisayarınıza program yüklemeden önce, disket veya CD'yi mutlaka virüs tarama programından geçiriniz.

• Bilgisayarınızda kişisel güvenlik duvarı (firewall) yazılımının kurulu olması, güvenliğinize olumlu katkı sağlayan bir unsurdur. Bu yazılımlar, bilgisayarınızda bulunan dosya veya bilgilerin başka bir kullanıcıya sizin bilginiz olmadan gönderilmesini ve bilgisayarınıza uzaktan erişilmesini engeller.

DOLANDIRICILIK 555

• Kullandığınız tarayıcının güvenlik yamalarını mutlaka yükleyiniz. Bu tür güvenlik güncellemelerini kontrol etmek için kullandığınız tarayıcının yayımcısının web sitesinde bulunan “Download” sayfasını ziyaret edebilirsiniz. ATM ve TURBO Güvenlik Uygulamaları ATM Kart şifrenizi, Bankamız personeli dâhil hiç kimseyle paylaşmayınız.

DOLANDIRICILIK 333

ATM'e giriş esnasında şifrenizin güvenliğini sağlamak adına ATM'lerimizin tuş takımının üzerinde bir kalkan bulunmaktadır. Söz konusu kalkan, çevrenizdeki şahısların şifrenizi görmesini veya ATM üzerine olası dolandırıcılık amacıyla yerleştirilebilecek kameraların şifrenizi kaydetmesini engelleyecektir. Söz konusu kalkanın olmadığını fark etmeniz durumunda bilgi vermenizi rica ederiz.

Belirleyeceğiniz kart şifrenizin, kolayca tahmin edilemeyecek sayılardan oluşmasına özen gösteriniz. Doğum tarihiniz veya ardışık sayılar gibi basit sayıların şifre olarak belirlenmesi güvenliğiniz için Bankamız tarafından engellenmiştir. Şifrenizi kartınızın üzerine yazmayınız. Cüzdanınızda veya dijital cihazlarınızda şifrenizi yazılı olarak saklamayınız.

ATM'deki işlemlerinizi tamamladıktan sonra kartınızı almadan kesinlikle ATM'den ayrılmayınız.

Kartınızın veya paranızın ATM'de sıkışması durumunda tanımadığınız kişilerden yardım istemeyiniz, bu kişilerin yardım taleplerine itibar etmeyiniz ve şifrenizi onların görebileceği şekilde tuşlamayınız.

ATM üzerinde; özellikle kartı taktığınız alanda sıra dışı bir parça ya da bir parçanın söküldüğünü gösteren yapışkan izleri görmeniz durumunda durumu bildiriniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da Valiliği'nden kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Antalya'da Valiliği'nden kuvvetli yağı..

Antalya'da Valiliği'nden kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı
Meteoroloji 45 il için sarı kodlu uyarı! İçlerinde Antalya da var

Meteoroloji 45 il için sarı kodlu uyar..

Meteoroloji 45 il için sarı kodlu uyarı! İçlerinde Antalya da var
ATSO Başkanı Ali Bahar ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendirdi! Antalya'nın katkısı büyük

ATSO Başkanı Ali Bahar ödemeler denges..

ATSO Başkanı Ali Bahar ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendirdi! Antalya'nın katkısı büyük
Antalya'da heyecan zirveye çıkacak! Kempo IKF Dünya Şampiyonası'nda Türk Milli Takımı sahne alıyor!

Antalya'da heyecan zirveye çıkacak! Ke..

Antalya'da heyecan zirveye çıkacak! Kempo IKF Dünya Şampiyonası'nda Türk Milli Takımı sahne alıyor!
Alanya'da CHP'li belediye ile MHP arasında afişli borç atışması

Alanya'da CHP'li belediye ile MHP aras..

Alanya'da CHP'li belediye ile MHP arasında afişli borç atışması
İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya turist rehberlerinin sorunlarını meclise taşıdı

İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut K..

İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya turist rehberlerinin sorunlarını meclise taşıdı