Kemal Şahin: Turizme spor alternatifini getirdik

26.09.2021 13:50

Turizmin bu yıl gösterdiği performansı, gelecek yıl perspektifi ve alternatif turizm masaya yatırıldı.

Kemal Şahin: Turizme spor alternatifini getirdik

Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, Meeting Point Turkey CCO’su Kamil Özil ve Anex Tour Genel Müdürü Vural Karasu’nun panalist olduğu toplantıda turizm sektörünün pandemiye rağmen bu yıl gösterdiği peformansı, gelecekteki beklentileri ve cari açığın kapanmasına katkıları hakkında önemli bilgiler paylaşıldı.

Panelde ilk söz alan Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, “Bu sene Belek’te, pandemi döneminde Haziran’a kadar otellerin çoğu kapalıydı. Bir kısmı Haziran’da bir kısmı da Temmuz’da açıldı.  Biz Megasaray’ı kışın kapatmadık ve kış aylarında 100’ün üzerinde enternasyonal turnuva yaptık. Dünyanın farklı ülkelerinden gelen 5 bine yakın sporcu ağırladık. 2021 senesinin ilk aylarında sporcularla ve ilave gelen müşterilerimizden yüzde 50 civarı doluluk yakaladık. Ancak Mart ayının sonuna doğru tam dolacakken Rusya’dan kapanma haberleri geldi ve rezervasyonlar iptal edildi. Nisan’da Rusya’nın tamamen kapanmasına rağmen yüzde 70 doluluk yakaladık. Haziran’da Belek bölgesindeki otellerin doluluğu yüzde 43’ü yakaladı. Megasaray yüzde 78’ i buldu. Temmuz ve Ağustos aylarında ise bölge otelleri yüzde 70’i aştı ve biz de tam doluluğa yaklaştık.  Şu an Megasaray’da 1200 misafirimiz var. Ekim’de de şimdiden yüzde 95 doluluğu bulduk. Görüldüğü gibi Antalya yaz aylarını göreceli olarak diğer bölgelerden daha iyi geçiriyor" dedi.

Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, Meeting Point Turkey CCO’su Kamil Özil ve Anex Tour Genel Müdürü Vural Karasu’nun panalist olduğu toplantıda turizm sektörünün pandemiye rağmen bu yıl gösterdiği peformans değerlendirildi.

STRATEJİK KARARLAR ALINDI

Türkiye’ye Ağustos sonuna kadar 14 milyon turist geldiğini belirten Başkan Şahin, "Geri kalan ayları da turizm bu performansı gösterirse sene sonuna kadar 23 milyonu bulabiliriz. Vaka sayılarını aşağı çekebilirsek, İstanbul ve Batı Anadolu da biraz hızlanırsa 25 milyonu bulabiliriz. Böylece bu sene turist sayısı geçen senenin iki mislini bulacaktır. 2022 yılında pandemi kontrol altına alınırsa, birikmiş tatil arzusunun da ivmesini alarak en azından yüzde 50 artış yakalarız. Biz bu sene pandemiye rağmen önemli stratejik kararlar aldık. Pazarlarımızı çeşitlendirdik. Ukrayna, Polonya, Kazakistan pazarlarına açıldık. Rusya’nın eksikliğini Ukrayna ile kapattık. Bazı oteller müşteri çekebilmek için fiyatlardan taviz verirken biz fiyatlarımızı aynen uyguladık, taviz vermedik. Böylelikle marka değerimizi de koruduk. Bu çalışmalarımızla pandemiye rağmen stratejik adımlarımızla 2019’daki performansımızı yakalayacağız. Şu ana kadarki performansımız onu gösteriyor” diye konuştu.

“TURİZMDE ALTERNATİF ŞART"

Golf turizminde isim yaparak Belek’e Megasaray Tenis Akademisi’ni kurup teniste de dünya çapında ses getiren turnuvalar düzenlediklerini belirten Başkan Şahin, Böylece hem doluluğumuzu arttırdık, hem de kış aylarımızı değerlendirdik. Dünyanın dört bir yerinden gelen binlerce ünlü sporcuyu ağırladık. Böylelikle bölgenin tanıtılmasına ve ülkemizin ekonomisine de ciddi katkı sağladık. Ayrıca MTA’da FİFA standartlarında futbol sahalarımızla hizmet veriyoruz. Kano Kompleksi kurarak Avrupa’nın milli takımlarını bölgeye getiriyoruz. Uluslararası Bisiklet Yarışları’na ev sahipliği yapıyoruz. Yaz turizmine alternatif olarak kış turizminde de yatırımlar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Biz Şahinler Holding olarak Tekstil’de yakaladığımız başarıyı turizme de taşıdık ve turizm sektöründe büyümeyi hedefliyoruz. Antalya havzasında ve Batı Anadolu’da bazı otellerle görüşüyoruz. Yeni oteller aramaya devam ediyoruz. Özellikle Antalya bölgesinde bir otel daha devreye almak istiyoruz.”

KRİZDE DE YATIRIM YAPILDI

Turizmde Almanya pazarını değerlendiren Meeting Point CCO’su Kamil Özil, “Pandemiden dolayı 2020'de 400 bin civarında Alman turist geldi. Bu yıl bir milyona ulaşacağız.. 2022'de, 2019'un %80 artmasını hedefliyoruz. Krizli dönemde turizmciler fazla yatırım yapmadılar. Oysa Megasaray hem personeline hem de tesise yatırım yapmaya devam etti. Bundan dolayı yoğun çalıştığımız Megasaray'ın modelinin bütün turizme yayılmasını isterdik. Turizme Megasaray aşısı yapmak lazım. Megasaray Belek'in ilk tesislerinden biri ve Almanya'da çok bilinen bir marka. Megasaray’ın tekrar gelen misafir sayıları çok yüksek olduğu için krizde bile geliyorlar” diye konuştu

TURİZMCİLERİN EN BÜYÜK SORUNU PERSONEL

Turizm de Rusya pazarını değerlendiren Anex Tour Genel Müdürü Vural Karasu, “2016'da Rusya krizini yaşadık ama pandemi çok daha büyük bir kriz oldu. Anex olarak, Rus pazarı için geçen yılı kıstas kabul etmiyoruz. Ukrayna iki katına çıktı. Nisan ve Mayıs’ı Rusya kapalı olduğu için kaybettik ama Ağustos ve Eylül iyi geçti. Ekim ve Kasım da iyi görünüyor. Bu sene Mart ayında otellerin yarısı Rus ile doldu. Bu bizim pek de alışık olmadığımız bir şeydi. Bunda uzak destinasyonların kapalı olmasının avantajı oldu. Turizmcilerin en büyük sorunu personel. Birçok otel %60 dolulukta personel olmadığı için rezervasyon alamıyor. Orta ve uzun vade de personel ihtiyacı doğacak. Sekiz ay açık kalıp on iki ay maaş vermek mümkün değil. En alt kademede maaş alan insanlardan söz ediyorum. Bunu meslek olarak görmek gerekir ve bu ancak hükümet ile işbirliği yapılarak çözülebilir” dedi.

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da meyve deposuna çarptı! Alev alan otomobilde hayatını kaybetti

Antalya'da meyve deposuna çarptı! Alev..

Antalya'da meyve deposuna çarptı! Alev alan otomobilde hayatını kaybetti
TCG Çanakkale S-333 isimli denizaltı Antalya'da

TCG Çanakkale S-333 isimli denizaltı A..

TCG Çanakkale S-333 isimli denizaltı Antalya'da
Antalya'nın çocuk valisi bakın ne istedi?

Antalya'nın çocuk valisi bakın ne iste..

Antalya'nın çocuk valisi bakın ne istedi?
Başkan Böcek koltuğunu çocuk başkan Anıl Kılınçkaya'ya devretti

Başkan Böcek koltuğunu çocuk başkan An..

Başkan Böcek koltuğunu çocuk başkan Anıl Kılınçkaya'ya devretti
Antalya Havalimanı'nda 23 Nisan coşkusu

Antalya Havalimanında 23 Nisan coşkusu

Antalya Havalimanı'nda 23 Nisan coşkusu
Antalya'da eşini keserle dövüp, boğmuştu! İşte verilen ceza

Antalya'da eşini keserle dövüp, boğmuş..

Antalya'da eşini keserle dövüp, boğmuştu! İşte verilen ceza