Yemek pişirirken hepimiz aynı yanlışları yapıyoruz! İşte en yaygın hatalar!

31.10.2022 08:30

Yemek pişirme sanatı çok fazla beceri, zaman ve odaklanma gerektirdiğinden zorlu bir iştir. İdeal amaç ise damak tadına hitap eden, tencerenin dibine yapışmayan ve yanmayan bir yemek hazırlamaktır. Ne yazık ki, elimizden gelenin en iyisini yapsak bile, mutfak sanatlarında hepimiz başarılı değiliz. Ancak bu kurallar ile siz de en az bir şef kadar iyi yemek yapabilirsiniz.

Yemek pişirirken hepimiz aynı yanlışları yapıyoruz! İşte en yaygın hatalar!

İşte yemeklerinizi daha lezzetli ve pratik hazırlamanız için altın değerinde öneriler…

MAKARNAYI AZ SUDA HAŞLAMAK

Makarnayı hazırlamak basit görünse de aslında gerçek öyle değildir. Pişirmenin doğru olması için bazı faktörleri göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin yeterli miktarda su kullanmak büyük önem taşır. Aksi takdirde makarna fazla kuruyabilir, kekleşebilir veya tencereye yapışabilir. Bu potansiyel problemlerin çözümü, yarım kilo kuru makarna için yaklaşık dört litre su kullanmaktır. Veya su seviyesinin, pişirildiğinde bile makarnanın oldukça üzerinde olmasına dikkat etmeniz önerilir.

HER BİLEŞENİN PİŞİRME SÜRESİNİ DİKKATE ALMAK

Çoğumuz haşlamadan önce önce sarımsağı sonra soğanı ve diğer baharatları soteleyerek başlıyoruz. Sonra garnitür veya daha yüksek proteinli yiyecekleri ekliyoruz. Ancak bir hata yapıyoruz: örneğin sarımsak küçük parçalar halinde olduğundan, diğer malzemeleri eklemeden önce pişiriyor ve hatta yanıyor. Bu nedenle, diğer malzemelerden önce önce soğanı, ardından sarımsağı sote etmeniz önerilir. Öte yandan deneyim kazandıkça hangi sebzelerin daha çabuk piştiğini ve hangilerinin daha uzun sürdüğünü öğrenmeniz de kolaylaşır. Bu şekilde, her bir malzemeyi pişirmeniz gereken sırayı mükemmelleştirebilirsiniz.

SON ANDA TUZ ATMAK VE AŞIRI BAHARAT KULLANMAK

Yapılması gereken en doğru şey malzemeleri ekleyip ara sıra tadına baktıkça tuzu da eklemektir. Bu şekilde lezzetin emilmesini ve kuvvetlenmesini sağlarız. Ayrıca çok fazla tuz koymamaya özen göstermeniz de önemlidir çünkü bu yemeğin tadını bozabilir.

YUMURTALARI AYRI KABA KIRIN

Acele edildiğinde, insanların aynı kapta birbiri ardına yumurtaları kırmaları çok yaygındır. Ama bu kötü bir hata olabilir. Bir yumurtanın bozulduğu ortaya çıkarsa, diğerlerini de mahvetme riskiyle karşı karşıya kalırsınız veya bitmiş yemeğin içinde kabuk parçaları kalır ki bu parçaların sonradan çıkarılması oldukça zordur. Bu riskleri önlemek için yumurtaları küçük kaselere kırın ve pişirmek için kullanmadan önce daha büyük bir kasede birleştirin.

KIYMA İÇİN KAŞIK KULLANMAK

Herhangi bir yemeği karıştırmak için bir kaşık kullanmak yaygındır; ancak, kıyma söz konusu olduğunda, süreç yavaşlar ve sıkıcı hale gelir. Öte yandan, et istediğimiz kadar ayrılmayabilir. Bu nedenle eti bölmek için patates ezici kullanılması tavsiye edilir. Ardından tahta kaşıkla eziciden kalan eti sıyırabilirsiniz. Bu şekilde et eşit şekilde pişecektir.

YEMEK HAZIRLAMADAN ÖNCE HAZIRLIK YAPMAMAK

İnsanlar genellikle kullanacakları malzemeleri doğrarken tava veya tencelerelerini ısıtırlar. Ancak malzemeleri yanlış şekilde kesmek ya da hazırlarken oyalanmak tavanızın fazla ısınmasına ve malzemelerin kısa sürede yanmasına neden olabilir. Bir başka olumsuz durum da çok hızlı pişeceklerinden baharat eklemenize fırsat kalmamasıdır. Buradaki fikir, tavayı ateşe vermeden önce tüm malzemeleri doğramak değil, önce kullanmanız gerekenleri hazırlamak ve bunlar pişerken gerisini doğramaktır.

KÖR BIÇAK KULLANMAK

Kör bir bıçak, et veya sebzeleri keserken kolayca kayabileceği ve zarar verebileceği için göründüğünden çok daha tehlikelidir. Mutfak uzmanı Mark Bittmanes'e göre yapılacak en iyi şey, elinizde bir bileme aleti bulundurmaktır. Ve bu mümkün değilse, bıçaklarınızı bileme için uzman bir kişi bulabilrsiniz.

TAVA VE TENCEREYE AŞIRI MALZEME KOYMAK

Her ne kadar bariz görünse de, genellikle tencere veya tavada yeterli alanın olup olmadığını fazla önemsemeyiz. Bunları aşırı yüklemenin birkaç sonucu olabilir. Örneğin, et sıkışıp ve nemli hale gelebilir. Ayrıca sıcaklık düştükçe buhar oluşur; bu nedenle yiyecekler kızarmak veya kızartmak yerine kaynatılarak pişirilir. Öte yandan, malzemenin eşit şekilde pişmesi için karıştırılması da zorlaşır. Bu nedenle, tavada daha az miktarda yiyecek olması tavsiye edilir. Yeterli büyüklükte bir tavamız yoksa parça parça pişirmek en iyisidir. Isıyı korumak için hazırlananları alüminyum folyoya sarmak veya kaplamak uygundur.

SARIMSAKTAN ALINABİLECEK LEZZETİ BİLMEMEK

Sarımsak, güçlü bir koku ve tada sahip bir çeşnidir, ancak çok az kişi, lezzetinin nasıl hazırlandığına bağlı olarak değişebildiğini bilir. Örneğin rendelerseniz lezzeti daha da nüfuz edecektir; çok ince doğrarsanız kızartmanız daha kolay olacaktır ama aynı zamanda özellikleri de yitirecektir. Öte yandan, biraz sarımsak aromasını korumak istiyorsanız, tarife birkaç diş sarımsak ekleyebilirsiniz.

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da 25 Nisan Perşembe günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?

Antalya'da 25 Nisan Perşembe günü elek..

Antalya'da 25 Nisan Perşembe günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?
Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden toz aşımı ve yağış uyarısı! 25.4.2024

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden..

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden toz aşımı ve yağış uyarısı! 25.4.2024
Almanya’da İş Arayanlara Yeni Bir Fırsat: Come4work

Almanya’da İş Arayanlara Yeni Bir Fırs..

Almanya’da İş Arayanlara Yeni Bir Fırsat: Come4work
Danıştay'dan Kındılçeşme'deki plan revizyonuna iptal

Danıştay'dan Kındılçeşme'deki plan rev..

Danıştay'dan Kındılçeşme'deki plan revizyonuna iptal
Antalya'da sahte polis ve savcı operasyonu!

Antalya'da sahte polis ve savcı operas..

Antalya'da sahte polis ve savcı operasyonu!
Antalya'yı toz tabakası kapladı

Antalyayı toz tabakası kapladı

Antalya'yı toz tabakası kapladı