Yazın besin zehirlenmesine dikkat!

06.07.2019 20:00

Sağlığımızı tehdit eden ve pek çok besin kaynaklı zehirlenmelerin nedeni olan bakteriler ve onların toksinleri (zehirleri) özellikle sıcaklıkların artmasıyla birlikte üremek için uygun ortam bulmakta ve yaz aylarında besin kaynaklı zehirlenmelerin görülme sıklığında artış olmakta.

Yazın besin zehirlenmesine dikkat!

Yaz aylarında, bir yandan çevre ve hijyen koşullarının iyi olmadığı durumlarda klasik etkenler yaygın olarak infeksiyon oluşturup ishallere neden olarak toplum sağlığını ciddi ölçüde tehdit ederken, öte yandan sağlıksız besin saklama ortamları, besin hazırlanması ve pişirilmesindeki hatalar da besin kaynaklı hastalıkların yaygınlaşmasına neden olabiliyor.
 
Besin kaynaklı zehirlenmelere neden olan etmenler arasında; kimyasal maddeler, doğal besin toksinleri, parazitler ve mikroorganizmaları saymak mümkün. Hijyenik yönden uygun olmayan koşullarda hazırlanan ve pişirilen besinlerde üreyen bakteriler, besin zehirlenmelerine neden olmakta. 

Yemek servis zamanı

Besin zehirlenmesinden korunma yolları “Yemekleri mümkün olduğunca servise yakın zamanlarda pişirmek ve pişmiş yiyecekleri bekletmeden tüketmek.

Pişirdikten sonra hemen tüketilmeyecek yemekleri hızla soğutarak (tezgah veya ocak üzerinde 2 saati geçmeyecek şekilde) yeniden servis edinceye kadar buzdolabında muhafaza etmek. Yemeklerden kalan artıkları hemen buzdolabına koyulup ve servis etmeden önce 75 C’ ye kadar ısıtmak gerekiyor.


 

Buz kritalleri olmuşsa…

Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerine dikkat edilmesi gerekirken, Sebze ve meyveleri bol suda iyice yıkanması da önemlilik arz ediyor.

İçme sularını güvenilir kaynaklardan satın almak, güvenilirliğinden emin olunmamışsa kaynatarak tüketmek çok önemli. Dondurulmuş besinleri satın alırken soğuk zincirin kırılmamış olmasına dikkat edilmeli. Ambalajının içerisinde buz kristalleri olanları kesinlikle satın almamak gerekiyor.  

Dondurulmuş ve çözdürülmüş besinler tekrar dondurulmamalıdır. 

Yumurtayı yıkayın

Konserve besin satın alırken alt kapağı gevşemiş, kırık ya da çatlak olanlar satın alınmamalıdır. Ellerin sık sık yöntemine uygun şekilde yıkanması gerekir.

Besinlerle uğraşırken oje, alyans ve mücevherat kullanılmaması gerekmekte. Et ve et ürünlerini güvenilir yerlerden satın almak, Kırık, çatlak, dışkı ile kirlenmiş yumurta satın alınmaması gerekiyor.

Yumurta kullanılmadan önce mutlaka yıkanmalıdır. Çiğ ve pişmiş etleri hazırlarken farklı bıçak ve doğrama tahtası kullanılmalıdır. Terbiye edilmiş etleri pişirinceye kadar buzdolabında saklanmalı.

Çiğ et, yumurta ve kümes hayvanlarının etlerini elledikten sonra mutlaka elleri sıcak sabunlu su ile yıkanılmalı. Her kullanımdan sonra tüm araç gereçler ve yüzeyler deterjanlı sıcak su ile iyice yıkanmalı.
 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto