Yaz aylarında klima hastalığına dikkat!

02.07.2019 12:18

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Göğüs Hastalıkları bölümünde görev yapan Uzm. Dr. Berna Devrim Yağbasan klimanın akciğere etkilerini anlattı.

Yaz aylarında klima hastalığına dikkat!

Yazın gelmesiyle birlikte aşırı sıcaklar da kendini gösterdi. Sıcaktan bunalanlar klimaları ortamlarda vakit geçirmeye başladı. 

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Göğüs Hastalıkları bölümünde görev yapan Uzm. Dr. Berna Devrim Yağbasan klima ve akciğer arasındaki bağlantının boyutlarını MYGazete.com okurları için anlattı. 

Klimalar akciğer sağlığı için riskli mi?

Aşırı sıcakların kendini hissettirdiği bu günlerde klimalı ortamlar son derece önemli ve gereklidir.  Klimalar ortamın nemini alarak ayarlanan ideal ısıda (23 -24 derece) ortamı soğutur.

 Klimalar havadaki nemi yoğuşturarak su olarak dışarı atar.  Sistemdeki suyun varlığı, düzenli bakımı ve temizliği yapılmayan klimalarda mikropların üremesi için bir ortam oluşturur.

Bilinenin tersine klimalı ortamda bulunmak sağlık için tehlike oluşturmaz.  Ancak ortamlarda bulunan klimaların eğer hijyeni ve temizliği iyi yapılmazsa, “lejyonella” adı verilen bir bakteri üremektedir ve klimaya bağlı gelişebilecek en önemli tıbbi problem Lejyoner zatürresidir.  Hamam,  sauna, jakuzi,  havuz, duş başlığı gibi sulu ve nemli ortamlarda ya da klimalarda üreyen bu bakteri, solunum yoluyla bulaşmaktadır.  Bu hastalık insandan insana bulaşmaz.

 Legionella zatürresi bazen çok ağır seyreden ve yoğun bakım ihtiyacı oluşturabilen, hatta hayati risk taşıyan bir tablodur. Uzman bir doktorun müdahalesi şarttır.

 Aslında her gün karşılaşılan bu bakteri, bağışıklık sistemi güçlü olmayan kişilerde, ilk olarak üst solunum yolu hastalığı olarak kendini gösterir, tedavi edilmediğinde de akciğere yerleşerek zatürreye sebep olabilir.  

Bu durum, kişiyi komaya kadar götürebilecek ciddi bir sürece yol açabilir.  

Lejyoner Zatürresinin Belirtileri:

•    Ateş

•    Halsizlik

•    Eklem ağrısı

•    Kuru öksürük, balgam çıkarmada zorluk

•    Baş ağrısı

•    Bilinç bulanıklığı

•    Nefes darlığı

•    Uykuya meyilli olmak

Lejyoner Zatürre Gelişimi Açısından Yüksek Risk Altındaki Kişiler:

•    50 yaş üstündekiler

•    Astım ve KOAH hastaları

•    Bebek ve çocuklar

•    Kanser tedavisi gören hastalar

•    Uzun süreli kortizon tedavisi gören hastalar

•    Organ nakli olmuş hastalar

Hastalığın tanı ve tedavisi için de doktorun hastayı özellikle klima hastalığı açısından değerlendirmesi önemlidir.  

Hastanın öyküsünde,  klima maruziyeti olması veya gidilen bir otel ya da tatil köyü olup olmadığı gibi konular sorgulanmalıdır.  Tanı konan hastalara gerekli antibiyotik tedavisi başlatılır ve erken dönemde başvuran hastalarda tablo ağırlaşmadan başarılı sonuçlar alınmaktadır. 

Zatürre Dışında Gelişebilecek Hastalıklar: 

Çok sıcak havalarda klimanın fazla açılması dolayısıyla sıcaktan soğuğa girmek ve ani soğuğa maruz kalmaktan dolayı kışın görülebilen hastalıklar yaz ayında da görülebilir. 

Kışın zatürre, nezle ve gribin arttığı gibi ani ısı değişikliği nedeniyle bu hastalıkların yazın ortaya çıkmasına neden olabilir.  Burun tıkanmasına, solunum yolu rahatsızlıklarına ve akciğerlerde probleme yol açabilir.

Rutubetin değişmesi ya da ortamın soğuması gibi nedenlerle Akut farenjit, akut bronşit ve sinüzit ortaya çıkabilir.  Klima yine alerjik bazı reaksiyonları tetikleyebilir.  Alerjik rinit ve sinüzite de neden olabilir.

Klimaya bağlı olarak yüz felci geçirme oranı oldukça fazladır. Genelde geçicidir.

Klima mikrobu belirtileri arasında yer alan klima ateşinin ortaya çıkması klimaya maruz kaldıktan birkaç saat sonra ateşli bir hastalık gibi başlar.

Belirtilerin ortaya çıkması nadiren 12 saati de bulabilir.  Bu problem ile karşı karşıya kalan kişilerde ateş, kas ağrısı, titreme, eklem ağrısı gibi sorunlar görülür.  

Legionella bakterisinin neden olduğu grip benzeri tablodur, beraberinde zatürre yoktur.  Klima ateşi akciğer hastalığı ya da üst solunum yolu rahatsızlığı bulguları taşımaz.  Röntgende akciğerler temiz ve sorunsuz olarak tespit edilir.

Klimaya bağlı kas tutulmaları,  boyun tutulması,  nefes alırken göğüste bıçak batar gibi ağrılar,  eklem ve sırt ağrıları görülebilir.

Klimaların sebep olduğu alerjik zatürre çocuklarda da görülebilirse de, daha çok 50 yaşın üzerinde olanlarda ve diğer akciğer hastalıklarının aksine sigara içmeyenlerde daha çok saptanır.

 Bu tabloya klima sistemlerinin nemlendirme bölümünde üreyen küf mantarları ve bazı bakteriler neden olmaktadır.  Alerjik zatürrenin, ani (akut) ya da sinsi (kronik) başlayan olmak üzere iki türü vardır.

 Akut alerjik zatürre, içinde küf mantarları bulunan havanın solunmasından 4-6 saat sonra ateş, baş, kas ağrıları ve halsizlik ile gribal bir enfeksiyon gibi başlar.

 Öksürük, balgam, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi gibi akciğerlere ait belirtiler ortaya çıkar.  Ateş yüksekliği ile beraber, kalp hızı ve solunum sayısı da artmıştır.  Kronik alerjik zatürre, sinsi olarak yavaş yavaş gelişir. Tipik belirtileri, ilerleyici özellik gösteren nefes darlığı, yorgunluk ve kilo kaybıdır.  

Bazı hastalarda öksürük olabilir, ama ateş, baş ve kas ağrıları gibi belirtilere rastlanmaz.  Akut dönemde, akciğer röntgeninde tipik bulgular vardır. Teşhis için, hastaların kanlarında allerjenlere karşı oluşmuş olan özel antikorların saptanması ve bronkoskopi ile akciğer dokusundan biyopsi alınması gerekir.  

Alınması gereken tedbirler:

Klimalar sıcak yaz günlerinde sağlığımız için son derece gerekli cihazlar olmasına karşın bakımı yapılmayanların sağlığımız için risk taşıyabileceği unutulmamalıdır.  

Klima ateşi ve zatürrenin önlenmesi, bu tür nemlendiricilerin su haznelerinin doğru bakımı ile mümkündür.  Klima ve nemlendiricilerin bakımlarına özen gösterilmeli ve talimatlara uygun kullanılmalıdır.  

Bu aletlerde musluk suyu yerine distile veya demineralize su tercih edilmelidir.  Nemlendiriciler çamaşır suyu gibi dezenfektanlarla zaman zaman temizlenmelidir.
 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto