Veliler ne yapacaklarını şaşırdı! ‘Eyvah çocuğum küfrediyor!’

30.05.2023 11:55

Bilim insanları, çocukların küfür etmesini engellemek için öncelikle niçin küfür ettiğini anlamak gerektiğini belirterek, “Aksi halde ceza, kızma, küsme denense de çözüm olmayabilir. Bu sebeple çocuğun neden küfür ettiği, nereden öğrendiği önemli noktalardır. Bunların yanıtları bulunduktan sonra küfür etmesini engellemek daha kolay olacaktır” diyorlar.

Veliler ne yapacaklarını şaşırdı! ‘Eyvah çocuğum küfrediyor!’

Çocukların küfretmeyi en çok okulda öğrendiği varsayılıyor. Ancak günümüzde bilgisayarda canlı bağlantılı oyunlar oynayan çocukların da aşırı küfür etmeye başladıkları bilinen bir gerçek. Peki veliler çocukları küfür etmeye başladıklarında nasıl tepki gösteriyor?

-“Bizim evde hiç küfür edilmez. Bu çocuk nereden öğrendi bilmiyorum.”

-“Devamlı kötü kelimeler kullanıyor, ne yaparsak yapalım engelleyemiyoruz.”

-“Okulda arkadaşlarına küfür ediyormuş, şikâyet geldi, ne yapacağımızı bilemiyoruz.”

Ebeveynler en sık bu cümlelerle durumdan yakınırlar. Peki çocuklar aile içerisinde yaşananları nasıl zihinlerine kaydediyorlar?

Evde yemek yiyorsunuz ve eşinizle şakalaşırken ona su sıçrattınız. Eğer yanınızda küçük bir çocuğunuz varsa, sizin davranışlarınızdan ve gülüşmelerinizden çıkaracağı tek sonuç vardır. “Ben de su atmalıyım, çünkü bu onları mutlu ediyor.” Sonra suyu üstünüze boşalttığında niçin bu kadar sinirlendiğinizi anlaması genellikle zordur. Aynı şey sözcükler için de geçerlidir. Siz erişkin olduğunuzdan, sinirlendiğinizde kötü sözleri kullanma hakkınız vardır. Ama sizden duyduklarını tekrarlayan ufaklığın hiç şansı yoktur. Oysa, unutmamak gerekir ki onlar birer kayıt makinesi ve aynadırlar.

KÜFRETTİĞİNDE O CÜMLENİN ANLAMINI SORUN

Diyelim ki, siz çok dikkatlisiniz ve hiç küfür kullanmıyorsunuz. Bir gün çocuğunuz küfür sayılan bir kelimeyi söyledi. Anlamını bilip bilmediğini kontrol etmekte yarar var. Büyük olasılıkla çocuk anlamını bilmiyordur. Sadece televizyonda, bir filmde, hatta bir şarkının sözünde duymuştur. Belki kızıldığında söylendiğini de anlamıştır. Ama anlamını, hayır. Eğer siz onun anlamını bilerek söylediğini düşünür ve tepkinizi korkutucu, utandırıcı ya da sindirici şekilde gösterirseniz belki bir daha söylemez. Ama niçin söylememesi gerektiğini de öğrenemez. Bu demektir ki siz duymadan kullanılabilir. Ona, öfkeli olduğu için bu kelimeyi kullandığını, sinirli olduğunu başka türlü de anlatabileceğini aktarmak daha iyi bir yoldur.

İŞTE KÜFÜR ÇEŞİTLERİ

Karşı tarafa kızgınlığımızı, öfkemizi, aşağılamamızı belirtmek için kullandığımız kelimeler, karşımızdaki insanı da kızdırır.

Küfür olarak bedduaları sıkça kullanırız. Bu sözlerle karşımızdakinin kötü duruma düşmesini dileriz. Büyüklerimizin arasında o kadar yaygındır ki, çocuklar niye kullanıyor diye şaşırmamak gerekir.

Bir başka küfür çeşidi, cinsel içerikli konuşmalardır. Daha çok erkeklerin kullandığı, ama kadınların da bu yarışta geri kalmadıkları bir çeşittir. Özellikle 5-7 yaş çocukları, ayıp olduğunu düşündükleri bazı organların (meme vb.) isimlerini söyleyerek, saatlerce gülebilirler. Büyükler kızsa da bu onlar için küfür değil, ayıbı öğrenmiş olmanın heyecanıdır.

Bir diğer küfür çeşidi ise kişiliğe yönelik olan hakaret sözleridir. Genellikle zekâ ve diğer özürlerin ya da hayvan isimlerinin kullanılması yoluyla söylenirler. En küfür etmem diyen erişkinlerin bile sıklıkla kullandıkları küfür çeşididir. Özellikle kızgın anne-babaların çocuklarına söyledikleri, ama onlar söylediğinde kızdıkları küfürler bu gruptadır.

ÇOCUKLAR NEDEN KÜFREDERLER?

Bazen tek neden sadece dikkat çekmektir. Yeterince ilgi görmediğini düşünen çocuk için olumsuz davranışlarla da olsa büyüklerin ilgisini çekmek önemli olabilir. Hatta, sırf sizi şok etmek için bile kullanabilirler. En sık rastlanan nedenler büyümenin ispatı, erişkin dünyasına girdiğini göstermek, bağımsızlıklarını vurgulamaktır. Çünkü büyüklerinden, erişkin olmayı göstermenin yolunun küfür etmek olduğunu öğrenmişlerdir. Birlikte olduğu arkadaşlarına uyum sağlama ve onların kabulünü kazanmak için de küfredebilirler. Ama genellikle, kızdıklarında ve engellendiklerinde kullanırlar. Daha doğrusu yasak olduğunu bilir ama kendini tutamaz ve ağzından kaçırır. Bu duyguları başka türlü ifade etmenin öğretildiği çocuklarda, bu nedenlerle küfür görülmez.

KÜFÜR ETMELERİNİ ÖNLEMEK İÇİN NE YAPABİLİRİZ?

Çocukların küfür etmesini engellememiz gerekir. Bunun ilk adımı erişkinlerin bu sözleri kullanmamaları olabilir. Çocuk evinden başlayarak, arkadaşları, okul ve sokak tarafından etkilenir. Artık bilgisayar ve televizyon nedeniyle çocuklar tüm dünyanın etkisine açılmıştır. Devlet adamlarından, köşe yazarlarına kadar herkesin bir başkasına açıkça, özürleri, hastalıkları hatta hayvan cinslerini hakaret olarak kullandıkları ve bunun normal olduğunu, küfür olmadığını savundukları bir ülkenin çocuklarını küfürden korumak zor olacaktır. Hele bu ülkenin en tanınan dizi kahramanları, sevimli insanları, komedyenleri küfür sözlerini başarı olarak kullanıyorsa, iş daha da zordur. Üstüne üstlük geleneğinde bazı küfür sözlerini, çocukları sevmek ve şirinlik yapmak için kullanma varsa olanaksız bile denilebilir. Ama yine de çocukların küfür öğrenmesini ve kullanmasını engellemek erişkin görevidir. Tabi bu konuda, kendileri erişkin gibi davranan büyüklerle başarı kolaylaşacaktır.

ÇOCUĞUMUZ KÜFREDİYORSA NASIL DAVRANMALIYIZ?

1-Küfürleri duymasını engelleyecek önlemler alın.

2-Ona açıklayın. Çünkü anlamını bilmesi gerekir.

3-Yerine kelime öğretin.

4-Yok sayın. Eğer dikkat çekmek için söylüyorsa kesecektir.

5-Söylememesi gerektiğini hatırlatın.

6-Duygularını anlatacak yollar gösterin.

7-Örnek olun!

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da 20 Nisan Cumartesi günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?

Antalya'da 20 Nisan Cumartesi günü ele..

Antalya'da 20 Nisan Cumartesi günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?
Antalya'da hava durumu! Uyarılar peş peşe geliyor! 20.4.2024

Antalya'da hava durumu! Uyarılar peş p..

Antalya'da hava durumu! Uyarılar peş peşe geliyor! 20.4.2024
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'dan Antalyalılara çağrı: Gelin birlikte temizleyelim

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'..

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'dan Antalyalılara çağrı: Gelin birlikte temizleyelim
Antalya'da Valiliği'nden kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Antalya'da Valiliği'nden kuvvetli yağı..

Antalya'da Valiliği'nden kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı
Meteoroloji 45 il için sarı kodlu uyarı! İçlerinde Antalya da var

Meteoroloji 45 il için sarı kodlu uyar..

Meteoroloji 45 il için sarı kodlu uyarı! İçlerinde Antalya da var
ATSO Başkanı Ali Bahar ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendirdi! Antalya'nın katkısı büyük

ATSO Başkanı Ali Bahar ödemeler denges..

ATSO Başkanı Ali Bahar ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendirdi! Antalya'nın katkısı büyük