Amerika Birleşik Devletleri’nin Utah Eyaletinde omicron varyantı nedeniyle hastanelerde tedavi altına alınan çocuklarla ilgili veriler ciddi endişe yarattı. İstatistiki veriler, covid-19’a yakalanan çocukların bu dönemi hiç de ‘Hafif’ geçirmediklerini ve hayati ciddi hayati tehlikelerle karşı karşıya kaldıklarını gösteriyor.

İŞTE COVİDE YAKALANAN ÇOCUK SAYILARI

Utah eyaletinde covid-19’un omicron varyantına yakalanan her yaştan çocuklarla ilgili veriler basınla paylaşıldı. İstatistiklere göre, eyalette son dönemde covide yakalanan ve hastanede tedavi altına alınan 0-1 yaş arası 231, 1-14 yaş arası 718 ve 15-24 yaş arası 2.098 arası çocuk ve gençlerin hayata tutunabilmeleri için ciddi bir mücadele veriliyor.

HAYATİ RİSKLERLE KARŞI KARŞIYALAR

Bir pediatri uzmanı, çok küçük çocuklar için, omicron varyantının virüsün önceki türlerinden çok daha “hafif” olmadığını söyledi. İlköğretim Çocuk Hastanesi'nde pediatrik bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan Dr. Andrew Pavia, “Omicron'un küçük çocuklarda olumsuz gelişmelere yol açtığını gösteren gelişmeler var” dedi.

BEBEKLER DE HASTANEDE TEDAVİ ALTINDA

Utah Sağlık Bakanlığı tarafından bu hafta açıklanan verilere göre, 45 yaşın altındaki tüm yaş gruplarından Utahlılar rekor oranlarda COVID-19 ile hastaneye kaldırılıyor. Ancak bebekler için hastaneye yatışlar, Utah'taki diğer tüm yaş gruplarına göre daha keskin bir şekilde arttı. Sadece bu da değil, bebekler artık 65 yaş ve üstü olanlar hariç Utah'taki diğer tüm yaş gruplarından daha yüksek oranda COVID-19 nedeniyle hastaneye kaldırılıyor.

VİRÜSTE BİR DEĞİŞİKLİK VAR GİBİ

Sağlık Bakanlığı yetkilileri yaptıkları açıklamada, “Küçük çocuklarda hastalığa yakalanmada artış görüyoruz; Bunun muhtemelen virüsteki değişikliklerle ilgisi var” ifadelerini kullandılar. Perşembe günü yayınlanan devlet verilerine göre, son iki hafta içinde 1 yaşından küçük 50'den fazla çocuğun COVID-19 ile hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Yalnızca Salt Lake County'de, geçen hafta 5 yaşın altındaki 15 çocuk hastaneye kaldırıldı, bu da pandeminin diğer haftalarında iki katından fazla.

YÜZ ÇOCUKTAN 14’Ü HASTANEYE YATIRILIYOR

Koronavirüs nedeniyle hastaneye kaldırılan tüm Utah bebeklerinin % 26'sının, omicron'un eyalette koronavirüsün baskın varyantı haline gelmesinden yaklaşık bir hafta sonra, 30 Aralık'tan bu yana rapor edildi. Bu, 1-14 yaş arası çocukların hastaneye yatışlarının % 14'ü, 15-24 yaş arası çocukların % 12'si ve diğer yaş grupları için % 10'dan azına karşılık geliyor. Özetle; Covid 19’a yakalanan çocukların yüzde 14’ü hastaneye yatırılıyor.

DİĞER EYALETLERDE DE DURUM AYNI

Pavia bu hafta, "Utah verileri, tüm pediatrik hastane yatışlarının artan bir oranının omicron döneminde 0-1 ve 1-4 arası çocuklar arasında olduğunu gösteren diğer eyaletlerden gelen verilerle paralellik gösteriyor" dedi. "Bu yaş grubunda hastaneye yatış insidansı da önceki dalgalara göre çok daha yüksek."

ÜST SOLUNUM YOLUNU DA TUTUYOR

Dr. Andrew Pavia, omicron varyantının "[üst] hava yollarına akciğerlerden daha fazla saldırdığını ve küçük yaştaki çocukların daha küçük hava yollarına sahip olduğunu" açıkladı. Pavia geçen Cuma günü düzenlediği basın toplantısında, "Bu oldukça kötü bir durum ve çocuklar çok zor solunum yapıyor" dedi ve “COVID olduğu tespit edilen 0 ila 1 arasındaki çocuklarda, geçmişte çoğunlukla çok fazla semptom yoktu” diye konuştu. Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.