Tüp bebek tedavisiyle kısırlıktan korkmayın

18.12.2019 10:06

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Berrin Karakuy, tüp bebek tedavi hakkında merak edilenleri anlattı.

Tüp bebek tedavisiyle kısırlıktan korkmayın

Her çift anne baba olacağı günün hayalini kurar.

Günümüzde çiftlerin en büyük sorunlarından biri de çocuk sahibi olamamak. Dünya Sağlık Örgütü(WHO), çocuk isteyen çiftlerin bir yıl boyunca düzenli ilişkiye girmesine rağmen çocuk sahibi olamamalarına ‘kısırlık’ tanımını getirmiştir.

Yapılan bilimsel çalışmalar sonrası, 35 yaş üstü kadınlar için bu süre 6 ay olarak belirlenmiştir.

Günümüzde kısırlık görülme oranının arttığını söyleyen Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Berrin Karakuy, erkek kısırlığı oranının neredeyse kadınlarda görülen kısırlık oranına yaklaştığını belirtti.

Dr. Berrin Karakuy, “Bundan ekolojik değişim, çevre kirliliği ve besinlerdeki katkı maddeleri sorumlu tutulmaktadır” dedi.

Her 7 çiftten 1'i kısır 

Dr. Berrin Karakuy sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün gelinen noktada, Türkiye’de çocuk sahibi olmak isteyen her 7 çiftten birinde kısırlık görülüyor ve kısırlık tedavisi gören her 3 çiftten birinde de tek başına erkek kısırlığı var.

Herhangi bir sebebi bulunamayan erkek kısırlığına ‘idiyopatik erkek infertilitesi’ denilmektedir. Artan erkek kısırlığının en önemli sorumlusu olarak, oksidatif stres gösteriliyor.

Bunun yanı sıra spermlerde sayısal düşüklük, hareket oranı düşüklüğü ya da tam hareketsizlik, şekil bozuklukları ve sperm örneğinde genetik olarak DNA kırıklarının yoğun olması kısırlığa yol açmaktadır.

Kadında en sık görülen kısırlık nedeni ise yumurtlama bozukluklarıdır. Bunun dışında polikistikoversendromu, tüplerin hasarlı ve tıkalı olması, endometriozis verahim ağzına ait problemleri kısırlığa neden olarak sayabiliriz.

Tedavide başarı oranı artıyor 

“Tüp bebek sık uygulanan ve başarısı gittikçe artmakta olan bir tedavi yöntemidir” diyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Berrin Karakuy, “Tüp bebek başarı yüzdesi, yüzde 55 ve 60 aralarında iken, 40 yaş ve üzeri kadınlarda yüzde 15-20’lere düşmektedir.

Transfer edilen embriyonun kalitesi ve rahmin sağlıklı olması için anne adayının yaşı, tüp bebek başarısında önemli bir rol oynar. Günümüzde ozon terapisi ve yumurtalık PRP’si gibi yumurtalıkların kapasitesini arttırmaya yönelik birçok yeni uygulama vardır. Tedavilerin uygulanma tarzı, zamanlanması, süreci, masrafları ve başarı oranı çiftlere detaylı anlatılmalıdır” dedi. 

Embriyo transferi 10 dakika sürüyor 

Op. Dr. Berrin Karakuy ilk denemesi olan 35 yaş altındaki kadınlarda 1 embriyo transfer edildiğini  belirterek, 35 yaş üzeri kadınlarda ise 2 embriyo transfer edilebildiğini kaydetti.

Embriyo transferinin 5-10 dakika sürdüğünü ve ağrısız bir işlem olduğunun altını çizen Op. Dr. Berrin Karakuy şunları söyledi:

“Transfer tamamlandıktan sonra tüp bebek tedavisi tamamlanmış olur.

Transferden sonra 3 gün istirahat önerilir. 12 gün sonra ise gebelik testi yapılır ve tedavinin sonucu tespit edilir. Embriyo transferi döneminde beslenmeye dikkat edilmelidir.

Vücudun ihtiyacı olan vitaminlerin alınması dikkat edilmesi gereken bir başka noktadır. Ayrıca çok yemek değil az az ve sık sık yemek yemek gereklidir. Asitli ve kafeinli içecekler tüketilmemelidir.

Taze sebze, meyve ve kuruyemiş yönünden zengin bir beslenme düzenine sahip olunmalıdır. Tedavi sırasında stresten uzak durmaya da önem verilmelidir.”

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto