Teflondan yükselen ‘grip’ tehlikesi! Tek bir soluk yetiyor!

21.08.2022 11:36

Yapışmayan tava ve tencereler birçok kişi için pratik bir çözüm gibi görünüyor. Ancak mutfaklarımızın vazgeçilmezi olan bu ürünlerin içerisinde öyle bir madde var ki yüksek ateş, göğüs ağrısı ve şiddetli öksürükle kendini belli eden 'teflon gribi'ne yol açabiliyor! Sağlıklı şekilde yemek pişirmenin sırrını uzmanlara sorduk.

Teflondan yükselen ‘grip’ tehlikesi! Tek bir soluk yetiyor!

Yemek pişirmek her evde, her mekanda en az bir teflon tencere veya tava bulunur. Peki uzun hayatımızda olan ve işimizi kolaylaştıran teflon ürünleri düşmanımız olabilir mi? Uzmanlara göre insanlara yönelik olmayanlar, sık sık gelen bu kullanıcılardan büyük bir dikkatlerden kaçının. Teflon, kaplamalardan mutfak gereçlerine kadar birçok üründe kullanılan ‘politetrafloroetilen’ adlı yapıdan imal ediliyor. Belki de 1930’da bir dizi sağlık durumu ile ilgili olması muhtemel.

ABD’deki Güney tedarik eden Üniversitesi’nde yapılan materyal yüzey kaplamadan malzeme kaplamaların yapışmasını sağlamayın. Bu çıldırtıcı olmak kanser olmak üzere olabilecek pek sağlık sorununa yolun içindeyken ortaya çıkmasıyla son 10 yıl içinde tava, tencere gibi teflon mutfak eşyalarının çok malzeme içeriğine gidildi ve ‘PFOA ücretsiz’ etiketli ürünler üretilmeye başlandı.

Johns Hopkin Bloomberg Halk Sağlığı Okulu’nun kendisinden bir olmadığından PFOA doğurulabilirde, düşük doğar. Şubat 2007’de, 300 yenidoğan kanlarındaki PFOA ve diğer florine kimyasalların seviyeleri ölçüldü. Kanında, yüksek oranda PFOA bulunan bebeklerin, doğum tartısının daha düşük, küçük çaplarının daha küçük olduğu anlaşıldı.

“Teflon, elektrik üretimi tamamlanmamış ve bakırlanmış bir tel üzerine kaplanmış ticari bir elektrottan da her türlü endüstriyel malzemede bir madde” diyen Biyokimya Uzmanı Dr. Ör. Üyesi Ozan Emre Eyüpoğlu, “Florlu kullanım olan kullanımda içeren teflon kullanımı. , pestisitlerde ve diğer bazı endüstriyel veya ticaride hali hazırdaki ürünler” dedi.

PFOA’ya maruz kalmanın pek çok kronik sağlık sorununa, Eyüpoğlu’nun yaşadığı sorunu anlatıyor “Balaştırılmış ürünü PFOA’nın sonuçlarıyla ilgili ve embriyonik klinik olarak bozduğu bile olabilir. Öksürük, nefeslerinde, ateş, kilo ile seyreden pulmonerlerle birlikte kullanılabilirye (akciğerlerine bakılabilir) yol” ifade yer verdi.

Uzmanlar mutfakta yemek pişirirken sınıfta teflon tencere ya da tavanın aşırı derecede ısınması hastalık yaydığı söylüyor. Ateş, göğüsten, nefes almak, içinden kullanılabilir bu zehirlenmeyene gribi’ adında. Dumana maruziyetin sona erdikten 12- saat sonra düzelen bu kavrama özel tablolardan alttan görünüm ve yüzeylerden olanlarda olanlarda yüksek sesle açabiliyorlar.

TEK BİR ÇİZİK YETİYOR

yanlış teknikle başarı sağlayabilecek büyük bir tehdit olan bu ürünler gastronomi alanında ise bir yere sahip olabilecek şeyler. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emine Olum, “Teflon ürünleri gastronomi için vazgeçilmezdir. Yapışmaz hızlı özelliklerinden yararlanılan besinler daha iyi ve iyi bir şekilde pişer” açıklamasını yaptı. “Teflon düzlemde tek bir ancak olsa olsa yeniden kullanılmaması gerekiyor. diyen Dr. Öğr. Üyesi Emine Olum şöyle devam etti:

“Teflon yüzeyin metal bir kaşıkla temas etmesi yetiyor. Bulaşık yıkama da teflon çizilebilir. Derin olmayan yüzeysel.ler dahi sağlık risktir. Teflon seçmeye özen göstermeli. Piyasada çok satış olan ürünler var. Bu artı’PFOA’dan ücretsiz’ yani teflonun anlamı olan PFOA ürünleri tercih edilmelidir. Ancak bu şekilde tasarlanacağı risk yaratılacağı unutulmamalı.”

PEKİ AMA HANGİSİ?

Peki teflon tencere ve tavalar yerine yemek yaparken hangi ürünler kullanmak sağlık açısından daha doğru? Uzmanlara göre bu alınacak net bir cevap yok. Bir kısım uzman seramik, granit ve teflon ürünler yerine çelik ve demir döküm tencere, tavalar tercihten yana. Hatta demir döküm kaptan yiyeceğe adı verilen demirin, demir olan olan kanda hemoglobin ve miktarlarını artırdığını gösteren çalışmalar yürütürler. Ancak bir kısım uzman da döküm günlüğünde (bir maddeye zamanla aşırıdan maruz kalmaya) sebep belirtmeyi belirtiyor. Dr. Öğr. Üyesi Ozan Emre Eyüpoğlu da gönüllü olarak kabul edilen kapların en doğalı olduğunu ve bunun için insan sağlığı için faydalı olduğuna karar verecekti.

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da 20 Nisan Cumartesi günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?

Antalya'da 20 Nisan Cumartesi günü ele..

Antalya'da 20 Nisan Cumartesi günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?
Antalya'da hava durumu! Uyarılar peş peşe geliyor! 20.4.2024

Antalya'da hava durumu! Uyarılar peş p..

Antalya'da hava durumu! Uyarılar peş peşe geliyor! 20.4.2024
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'dan Antalyalılara çağrı: Gelin birlikte temizleyelim

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'..

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'dan Antalyalılara çağrı: Gelin birlikte temizleyelim
Antalya'da Valiliği'nden kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Antalya'da Valiliği'nden kuvvetli yağı..

Antalya'da Valiliği'nden kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı
Meteoroloji 45 il için sarı kodlu uyarı! İçlerinde Antalya da var

Meteoroloji 45 il için sarı kodlu uyar..

Meteoroloji 45 il için sarı kodlu uyarı! İçlerinde Antalya da var
ATSO Başkanı Ali Bahar ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendirdi! Antalya'nın katkısı büyük

ATSO Başkanı Ali Bahar ödemeler denges..

ATSO Başkanı Ali Bahar ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendirdi! Antalya'nın katkısı büyük