Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri tarafından (CDC) yapılan yeni bir araştırma, insanların spor salonlarında sosyal mesafe kurallarına uyması halinde bile eğer maske kullanmazlarsa bu salonların koronavirüsün yayılmasında merkez konumuna gelebileceğini ortaya koydu. Yapılan araştırmaya göre; Hawaii'de, enfekte bir bisiklet eğitmeni 3 gün boyunca ders verdikten sonra yaptırdığı koronavirüs testi pozitif çıktı. Ardından salonda bulunan 21 kişi koronavirüse yakalandı. Sosyal mesade kuralına uyulsa da salonda kimsenin maske takmadığı öğrenildi. Yine araştırmada yer alan bilgilere göre; daha sonra kickboks dersleri veren ve koronavirüs testi pozitif çıkan bir başka kişinin daha spor salonunda koronavirüs vakalarında artışa neden oldu. [caption id="attachment_298380" align="alignnone" width="646"] Yapılan araştırma spor salonlarında koronavirüsün hızlı bir şekilde yayılabileceğini ortaya koydu [/caption] Chicago'da, Ağustos ayının son haftasında kalabalık fitness derslerine katılan 81 kişiden 55'inde koronavirüse rastlandı. İnsanların derse girmeden önce ateşleri ölçülse ve semptomları taransa da egzersiz sırasında maskelerini çıkarmalarına izin verildiği öğrenildi. CDC ekibi Chicago raporunda, "Kapalı alan egzersizleri artan solunum eforu ile birlikte SARS-CoV-2'nin bulaşmasını kolaylaştırır" diye yazdı.

ÖLÜM KAYDEDİLMEDİ

CDC raporlarına göre, salgınlarla bağlantılı ölüm kaydedilmedi. Ancak Hawaii'de iki kişi hastaneye kaldırıldı ve biri yoğun bakım ünitesinde tedavi edildi. Chicago'da bir kişi hastaneye kaldırıldı ve iki kişi COVID-19 semptomları ile acil servise geldi. CDC araştırmacıları, her iki salgında da ana faktörün maske kullanımının olmaması olduğunu yazdı. Hawaii bisiklet dersi o zamanlar maske kullanımını zorunlu kılmıyordu ve Chicago'daki spor salonu kullanıcıları nadiren maske kullanıyordu. [caption id="attachment_298381" align="alignnone" width="646"] Araştırmacılar spor salonları yerine evde veya açık havada spor yapmanın daha güvenli olduğunu söyledi[/caption]

SPOR SALONLARINA UYARI

Hawaii tesisinin dersler sırasında kapıları ve pencereleri kapalı tuttuğu bunun da bulaşma riskini artırabileceği belirtildi. CDC araştırmacıları, spor salonlarını ve egzersiz tesislerini maske ve fiziksel mesafe kurallarını uygulamaya, havalandırmayı iyileştirmeye, sınıf kapasitelerini azaltmaya, personele ve müşterilere hasta olduklarında evde kalmalarını hatırlatmaya teşvik etti. CDC her iki raporda da, "Dışarıda ve ya evde egzersiz yapmak SARS-CoV-2 bulaşma riskini daha da azaltabilir" ifadelerini kullandı.