Skolyoz nedir? Nasıl tedavi edilir?

23.07.2019 15:04

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü'nde görevli Prof. Dr. Özgür Özdemir skolyoz (omurga eğriliği) hakkında merak edilenleri anlattı.

Skolyoz nedir? Nasıl tedavi edilir?

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü'nde görevli Prof. Dr. Özgür Özdemir skolyoz (omurga eğriliği) ile ilgili soruları yanıtladı. 

İşte skolyoz hakkında her şey... 

Skolyoz, omurganın göğüs veya bel bölgelerinde görülebilen, yana doğru eğriliğidir. Normal ve sağlıklı omurgada omurlar arkadan bakıldığında yukardan aşağıya yani boyun, sırt ve bel bölgelerinde düz bir hat şeklinde uzanır.

Skolyozda ise omurlar sağa veya sola doğru yer değiştirir ve aynı zamanda kendi eksenleri etrafında döner.Omurgaya arkadan bakıldığında eğrilik düz durulduğunda bile fark edilebildiği gibi bazen bu denli net değildir ve ancak öne eğilme durumunda, kontroller ve röntgen filmlerinde anlaşılabilir.

Skolyozun belirtileri nelerdir?

Skolyoz daha çok ergenlik yaşlarında karşımıza çıkar ve erken dönemlerde müdahale edilmediği takdirde hem kozmetik hem de kalp ve solunum sistemi üzerinde telafisi zor hasarlara yol açabilir.Hastanın ve kendisinin vücut şeklini gözlemleyerek bazı belirtileri fark etmesi hastalığın teşhisinde önem arz eder. 

Belirtiler:

•    Omuz seviyeleri arasında eşitsizlik

•    Bel çukurlarındaki asimetri

•    Bel kemiğinde bir tarafın öne çıkıntı yapması

•    Sırtta bir tarafta kemik kabarıklık (kürek kemiğinde tümsek görünümü)

Skolyoz tanısı nasıl konur?

Skolyoz tanısı ayakta çekilen tüm omurgayı içine alan röntgen filmi ve klinik muayenede yukarıda sayılan belirtilerin bir veya birkaçının bulunması ile konulur. Skolyoz tanısı konulduğunda sebebe yönelik MR incelemesi gereklidir.

Ayakta çekilen tüm omurganın ön arka ve yan radyografilerinde, eğriliğin başladığı ve sonlandığı omurlar arasındaki açı ölçülür ve bu açının ilerlemesine göre takip edilir. Bu açıya “Cobb Açısı” denir. Bu açı 10 dereceden fazla ise skolyoz teşhisi konur.

Skolyozun tedavisi nasıldır?

50 derecenin üzerindeki eğriliklerde ve takiplerde eğriliğin arttığı hastalarda cerrahi uygulanmalıdır. Diğer durumlarda korse tedavisi ve fizik tedavi yapılmalıdır. Cerrahi tedavi sırt ve bele yerleştirilen implantlar (vida-çubuk) yardımıyla başarılı bir şekilde yapılabilmektedir. Cerrahi sırasında omurilik fonksiyonlarının monitorize edilmesi (nöromonitorizasyon) hasta ve hekim açısından işlemin güvenilirliğini artıran bir yöntemdir ve merkezimizde rutin olarak kullanılmaktadır.
 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto