Sevimli dostlar için kış önerisi

01.10.2019 11:55

Veteriner Hekim Cansu Akdoğan kış mevsiminin yaklaşması nedeniyle evlerinde ve kapalı mekanlarda bakımı yapılan evcil hayvanların kışa nasıl hazırlanması gerektiğini anlattı. Cansu Akdoğan, “Kış mevsimi geliyor. Sevimli dostlarımızın tüyleri kesilmemeli, sık sık taranarak bakımları yapılmalıdır” dedi.

Sevimli dostlar için kış önerisi

Veteriner Hekim Cansu Akdoğan kış mevsiminin canlılar için çok zorlu geçen dönemler olduğunu belirtti.

Akdoğan, “Özellikle sokakta yaşayan tüylü dostlarımız için bu sezon biraz daha sert geçmekte. Bu yüzden kış dönemine girerken evcil dostlarımız tıraş ettirilmemeli ve kışlık kürklerine çabuk kavuşmaları için her düzenli taranmalıdır” dedi.

Araba kaputlarını kontrol edin

Pek çok evcil kedi çoğu zamanını evde geçirse de gün içerisinde sokağa çıkan kedilerin kış döneminde uzun süre sokakta kalmasına izin verilmemesi gerektiğini belirten Cansu Akdoğan, “Hava sıcaklığının çok düştüğü durumlarda özellikle kar yağışının olduğu bölgelerde uzun süre soğukta kalmaları hipotermi sonucu kulak ve kuyruk ucunda donmalara sebep olabilmektedir.

Sokakta yaşayan kediler ise (özellikle yavru olanlar) ısınma ihtiyacı için araba kaputlarına girebilmektedir. Bu yüzden kış aylarında arabayı çalıştırmadan önce kaputa birkaç kez vurup kedi sesi kontrolü yapmakta fayda vardır” diye konuştu.

Soğukların çok arttığı dönemde...

Bahçede ve kulübede yaşayan köpeklerin ise kulübelerinin yalıtımının arttırılması gerektiğini belirten Veteriner Hekim Cansu Akdoğan, “Mevcut kulübelerin giriş kapısı daraltılabilir. Böylece kış boyunca soğuktan daha az etkileneceklerdir.

Soğukların çok arttığı dönemde ise dostlarımızı gece boyunca dışarıda bırakmamak onları için daha sağlıklı olacaktır. Sadece yürüyüş için dışarı çıkan köpeklere ise kışlık kıyafet giydirilebilir.

Unutulmamalıdır ki farklı kürk yapısına sahip köpeklerin (Bir Husky ile Bir Chihuahua) gibi soğuğa karşı toleransları da farklıdır. Yürüyüş sonrası ise patiler ılık su ile yıkanabilir” dedi.

Su kaplarına kesme şeker atın

Yaz aylarında olduğu gibi kış aylarında da sokakta suyu eksik edilmemesi gerektiğini belirten Cansu Doğan şunları söyledi:

“Su kabına bir tutam şeker atarak suyun donma noktası yükseltilmelidir.

Ayrıca soğukta vücudun enerji ihtiyacı artacağı için sokaktaki evcil hayvanlarımızı yüksek kalorili gıdalar ile beklemek onlar için daha iyi olacaktır.

Kış aylarında sıkça kullanılan antifiriz kedi ve köpek dostlarımız için çok tehlikeli. İçerdiği edilen glikol dostlarımız için tatlı bir tada sahiptir ve tüketilmesi sonucu sindirim sistemi hasarı ile zehirlenmeye sebebiyet vermektedir.

Bu yüzden antifrizleri açık bir şekilde orta da bırakmamak gerekir. Soğuk geçen günlerde dostlarımızı da grip olabilir.

Bu yüzden evcil hayvanımızı düzenli gözlemlemeli ihtiyaç halinde bağışıklık sistemi destekleyicileri konusunda veteriner hekiminizden yardım almak en doğrusu olacaktır.”

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto