Reflü, kronik kabızlık ve bağırsak tembelliği olarak adlandırılan Huzursuz bağırsak sendromu (İrritablbağırsak sendromu) olan kişilerin, pandemi sürecinde daha az fiziksel aktiviteyle geçen Ramazan ayında sağlık problemleriyle karşılaşabileceğini belirten İAÜ VM Medical Park Florya Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Kürşat Poyrazoğlu, uyarılarda bulundu.
Yaklaşık 15-16 saat gıda ve sıvı alımının olmamasının gün içerisinde çalışanlar veya evde fizik aktiviteden uzak zaman geçiren kişiler için yeme ve içmenin nasıl olması gerektiği hususunu bir kat daha öne çıkardığını kaydeden Prof. Dr. Orhan Kürşat Poyrazoğlu, midede yanma, ağza acı su gelmesi, ağız kokusu gibi yakınmaları olan reflülü ve haftada iki kez dışkılama alışkanlığı olan kabız kişilerde; yeme düzeninin değişmesi, öğün miktarının ve içeriğinin farklılık göstermesi ve yemek uyku arasındaki geçen zaman değişimi nedeniyle Ramazan’ın daha sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için bazı ek tedbirler alınması gerektiğini söyledi.
SAĞLIK
Yayınlanma: 21 Nisan 2021 - 00:50
Güncelleme: 07 Eylül 2024 - 18:15
Ramazan'da kabızlık problemine karşı bitkisel tavsiyeler
Kabızlık sorunu olan kişilerin Ramazan'da sıvı alımını iftardan sahura yaymasını öneren Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Kürşat Poyrazoğlu, "Özellikle tokluk hissi ve gün içerisindeki şeker düzeninin sağlanması açısından; kabızlıkla ilgili şikâyeti olanların iftar ve sahurda su ile birlikte 5’er gram karnıyarık otu (pysyllium) alması faydalı olur" dedi.
SAĞLIK
21 Nisan 2021 - 00:50
Güncelleme: 07 Eylül 2024 - 18:15
İlginizi Çekebilir