Prof. Şevketoğlu 13 ildeki verileri açıkladı! Çocukları bekleyen riskler neler!

16.09.2021 20:49

Antalya haber... Türkiye’de önemli bilim insanlarından olan Prof. Dr. Esra Şevketoğlu, COVİD'e yakalanan ve yoğun bakıma kaldırılan çocuklarla ilgili endişe yaratan açıklamalar yaptı. Prof. Şevketoğlu, “Çocukların  yüzde 50’sinde akciğer tutulumu belirgin, ölüm oranı yüzde 13.1, yaşayanlarda sakatlık oranı ise yüzde 13” dedi. Şevketoğlu, sosyal medya hesabından 4 ve 9 yaşındaki iki çocuğun beyin ve akciğer tutulumlarının görüntülerini de yayınlayarak durumlarının ağır olduğunu açıkladı.

Prof. Şevketoğlu 13 ildeki verileri açıkladı! Çocukları bekleyen riskler neler!

COVİD-19’un çocuklara verdiği zararlarla ilgili açıklamalar yaparak uyarılarda bulunan Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yoğun Bakım sorumlusu Prof. Dr. Esra Şevketoğlu, sosyal medya hesabından endişe veren veriler paylaştı.  Prof. Şevketoğlu, “Çocukların covide yakalanması hafife alınmamalı. Çok korkunç tablolarla karşılaşıyoruz” dedi.

YÜZDE 13.1’İ YAŞAMINI YİTİRİYOR, YÜZDE  13’ÜNDE SAKATLIK KALIYOR

Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yoğun Bakım sorumlusu Prof. Şevketoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi:  “Türkiye’de 23 il, 44 Çocuk Yoğun Bakım’a akut COVID-19 tanısı ile yatan 350 çocuk verilerini paylaşıyorum: Yaş ve cinsiyet açısından fark yok. En sık semptom ateş, öksürük, solunum sıkıntısı. Çocukların yüzde 50’sinde akciğer tutulumu belirgin. Ölüm yüzde 13.1, yaşayanlarda sakatlık yüzde 13.”

Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yoğun Bakım sorumlusu Prof. Dr. Esra Şevketoğlu

YÜZDE 20’SİNİ ENTÜBE ETMEK ZORUNDA KALIYORUZ

Türkiye’de çocuk yoğun bakımı konusunda önemli isimlerden olan Prof. Şevketoğlu, geçtiğimiz günlerde Dr. Tijen’le Anne ve Çocuk Sağlığı adlı You Tube kanalına verdiği bir röportajda da da covide yakalanan çocuklarla ilgili önemli açıklamalar yapmış ve uyarılarda bulunmuştu. Prof. Şevketoğlu o röportajda şu ifadelere yer verdi “Akut covid nedeniyle hastanemize getirilen çocuklarda, ateş, solunum zorluğu, öksürük, hırıltı şikayetleri ön planda.  Daha az görülen belirtiler ise bulantı, kusma karın ağrısı, ishal, bilinç kaybı oluyor. Aileler de sanki grip geçiriyormuş gibi algılıyor. Ama çocukların covide yakalanması hafife alınacak bir olay değil. Artmış solunum sıkıntısı, hipoksi, morarma, halsizlik ve kendinden geçme gibi semptomlarla gelen çocuklar da var. Böyle getirilen çocukların PCR testlerini yapıyoruz ve covid olup olmadığına  bakıyoruz. Ancak sonuçlar hemen çıkmadığı için bu semptomlarla getirilen çocuklara covid’miş gibi yaklaşıyoruz. Bu belirtilerle hastaneye başvuran covidli çocukların hemen hemen yarısında yoğun bakım ihtiyacı oluyor. Çocukların bu durumunu gören birisi olarak covidi hafife almamak ve çok dikkatli olmak gerektiğini söyleyebilirim. Pandeminin yoğun yaşandığı dönemlerde hastalığın seviyesine göre çok sayıda çocuğu solunum cihazlarına bağladık. Yoğun bakıma yatırılan çocukların yüzde 60’ında ciddi akciğer tutulumu oluyor. Bu çocukların yaklaşık yüzde 20’si entübe oluyorlar.”

ÇOCUK COVİDİ ATLATIYOR AMA KALP YETMEZLİĞİNE YAKALANIYOR

Covide yakalanan ve atlatan çocukların bu tehlikeden tamamen kurtulmadığını da sözlerine ekleyen Prof. Esra Şevketoğlu, “Covidi hafif atlatan çocuklar da bu ciddi sağlık sorunundan tamamen kurtulmuş  olmuyor. Örneğin covid olup iyileştikten 1 ay sonra çocuklarda yeni bir tablo ortaya çıkabiliyor. Çocuk, hastaneye kalp yetmezliği tablosuyla getirilebiliyor. Ancak test yapıyorsunuz covid ortada yok. Virüs bombayı çocuğun vücuduna atıp kaçmış, sonrasında buna şiddetle tepki gösteren savunma sistemi bir türlü sakinleşmemiş, kendi organlarına zarar vermiş. Ciddi bir iltihabi süreç başlamış oluyor. Bu durumda en sık gördüğümüz tutulum kardiyak tutulum, sonrasında diyare ile mide, barsak tutulumuyla karşımıza geliyor. Ancak kalp yetmezliği tablosu çok ağır derecelerde olabiliyor. Virüs, neden olduğu ağır miyokardit nedeniyle çocukların hayatını tehdit ediyor. Öyle çocuk hastalar geliyor ki, kalbin yanında altı organın aynı anda tutulduğu görülüyor. Mide, barsak, beyin, karaciğer, pankreas hepsi beraber tutulabiliyor. Bu korkunç gelişmelerin hepsini hastanemizde görüyoruz. Covid’in sebep olduğu miyokardit çok yaygın ve sekel bırakıp, ölüme sebep olabiliyor. Onlarca ilaçla mücadele etmemize rağmen kalpte ve diğer organlarda hasar bırakıyor” şeklinde konuştu.

Prof. Şevketoğlu, yoğun bakım servisinde tedavi gören 4 ve 9 yaşındaki iki çocuğun akciğer ve beyin tutulumu görüntülerini paylaştı ve çocukların birinin felç olduğunu, diğerinin ise ağır akciğer tablosuyla getirimdiğini yazdı.

İşte Prof. Şevketoğlu’nun You Tube kanalında yaptığı o açıklamalar;

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Meteorolojiden Antalya dahil 17 için sarı kod uyarısı! Gökyüzü kızıla mı bürünecek?

Meteorolojiden Antalya dahil 17 için s..

Meteorolojiden Antalya dahil 17 için sarı kod uyarısı! Gökyüzü kızıla mı bürünecek?
Alanya sahilinde ceset! 76 turist ölü bulundu

Alanya sahilinde ceset 76 turist ölü b..

Alanya sahilinde ceset! 76 turist ölü bulundu
Bu kez uyarı astrologdan geldi! 'Sismik artış var' diyerek uyardı! Tarih vererek deprem uyarısında bulundu

Bu kez uyarı astrologdan geldi! 'Sismi..

Bu kez uyarı astrologdan geldi! 'Sismik artış var' diyerek uyardı! Tarih vererek deprem uyarısında bulundu
Araç sahipleri dikkat! İndirim bekleniyor! Gözler gece yarısına çevrildi

Araç sahipleri dikkat! İndirim bekleni..

Araç sahipleri dikkat! İndirim bekleniyor! Gözler gece yarısına çevrildi
WhatsApp kullanıcılarına müjde! İnternetsiz kullanılabilecek

WhatsApp kullanıcılarına müjde İnterne..

WhatsApp kullanıcılarına müjde! İnternetsiz kullanılabilecek
Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden fırtına uyarısı! 24.4.2024

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden..

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden fırtına uyarısı! 24.4.2024