Prof. Dr. Mustafa Özdoğan paylaştı: "Aşılar salgını durdurabilecek mi?"

24.11.2020 20:48

Memorial Antalya Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, “COVID-19 aşılarının, yeni tip koronavirüs olan SARS-CoV-2'nin bulaşmasını önleyip engelleyemeyeceğini henüz göstermediğini belirtiyor; bununla birlikte aşılar etkinlik konusunda heyecan uyandırıyor” diye yazdı. Prof. Dr. Özdoğan, “Teknoloji çağında hayal edebileceğiniz en büyük trajedilerden biri, bilimin oraya gidebileceğimizi söylemesi ve aşıları bize verdiği halde toplumun önemli bir kısmının aşıyı geri çevirmesi ve sonra bu salgın devam etmesidir. Umarım bu şekilde bir senaryo ile karşılaşmayız” ifadelerinin yer aldığı bir paylaşımda bulundu. 

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan paylaştı: "Aşılar salgını durdurabilecek mi?"

Prof. Dr. Mustafa Özdoğan kişisel bloğundan yaptığı paylaşımda, eski ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) Komiseri Dr. Margaret Hamburg’in, "İnsanların enfekte olup olamayacağını ve dolayısıyla koronavirüsün aşılı kişilerle bile bulaşıp bulaşmayacağını bilmiyoruz" dediğini belirterek, uzmanların “Bulaşma sorusunu yanıtlamak için çalışmaların yapılmasının bir yıl veya daha uzun sürebileceği” yönündeki ifadelerini gündeme taşıdı.

Prof. Özdoğan’ın paylaştığı ve dünyanın önemli sağlık yayınlarından alıntı yaptığı yazıda şu ifadeler yer alıyor: 

“Warp Speed ​​Operasyonu denetiminde yer alan bilim insanları, umut vadeden COVID-19 aşılarının, yeni tip koronavirüs olan SARS-CoV-2'nin bulaşmasını önleyip engelleyemeyeceğini henüz göstermediğini belirtiyor; bununla birlikte aşılar etkinlik konusunda heyecan uyandırıyor.

 Warp Speed ​​Operasyonu, ABD hükümeti tarafından COVID-19 aşılarının, ilaçlarının ve tanısının geliştirilmesini, üretimini ve dağıtımını kolaylaştırmak ve hızlandırmak için başlatılan bir kamu-özel ortaklığıdır. Warp Speed ​​Operasyonu'nun ilk raporu 29 Nisan 2020'de ve program resmi olarak 15 Mayıs 2020'de açıklandı.

Aşı, pandemiyi bitirecek mi?

Uzman yorumları:

Amerikan Halk Sağlığı Derneği sponsorluğunda COVID-19 aşıları hakkında 18 Kasım'da yapılan bir brifingde, eski ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) Komiseri Dr. Margaret Hamburg "İnsanların enfekte olup olamayacağını ve dolayısıyla koronavirüsün aşılı kişilerle bile bulaşıp bulaşmayacağını bilmiyoruz" dedi. Bu nedenle pandemiye karşı ve "İnsanlar hala maske takmayı ve yine de hepimizin çok iyi bildiği ilaç dışı korunma önlemlerini (sosyal mesafe, izolasyon, el yıkama) sürdürmeli" diye konuştu. Aşıya erken dönemde ulaşamayanlar ise elbette maske, mesafe, izolasyon ve temizlikte titizliğe devam etmeli.

Bir yıl daha bir süreye ihtiyaç var

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin COVID-19 Önleme Ağının bir parçası olarak aşı denemelerini denetlemeye yardımcı olan Larry Corey, bulaşma sorusunu yanıtlamak için çalışmaların yapılmasının bir yıl veya daha uzun sürebileceğini söyledi. “Aşılama ile araştırmacıların "davranışsal engelleme" dediği şey gelebilir - restoranlarda yemek yemeye, tiyatrolara gitmeye ve maskesiz spor etkinliklerine başlayabilirler” dedi.

Seattle, Washington'daki Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi'nin emekli başkanı ve yöneticisi olan Corey, aşılamanın pendemiyi hızla bitireceğini iddia etmenin iyi bir fikir olmadığını söyledi. Aşılananlar yine de asemptomatik (belirtisiz) olarak ve bilmeden virüs yaymaya ve hastalık yaymaya devam edebilir. "İnsanların bunun farkına varmasını istiyorum" şeklinde konuştu.

Önemli bir soru işareti

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'nü temsilen Dr. Hilary Marston, Sağlık Gazetecileri Derneği'nin düzenlediği bir toplantıda, yolun ilerisindeki ek verilerin aşıların bulaşmayı engelleyip engelleyemeyeceğini belirlemeye yardımcı olabileceğini söyledi. 

Bu veriler, viral bulaşma süresine ve zaman içinde nazofaringeal sürüntülerde veya burun sürüntülerinde virüs miktarına bakacaktır. Bu enfeksiyonların Pfizer/BioNTech ve Moderna çalışmalarında nadir görüldüğünü belirten Marston, "Bu bize çığır açan vakalardaki viral yük hakkında bir fikir verecektir" dedi.
Uğur Şahin ve Özlem Türeci öncülüğünde Pfizer/Biontech, 41.000 katılımcıda 170 enfeksiyon (plasebo grubunda 162) bildirdi. Moderna, bugüne kadar 30.000 katılımcıda 95 vaka (plasebo grubunda 90) bildirdi.

Aşıda olmayan antijenlere sahip olup olmadığına bakılıyor

Marston, Pfizer denemesi ve Warp Speed'in bir parçası olan beş COVID-19 aşısı için benzer olan araştırma protokollerinin, asemptomatik (belirtisiz) bulaşa nihai bir bakış atacağını söyledi. Çalışmalar ayrıca, aşıda olmayan antijenlere sahip olup olmadıklarını belirlemek için katılımcılardan kan alımları da yürütüyor - bu, bir noktada potansiyel bir enfeksiyona işaret ediyor.

Bu çalışmaların bulaşmayı değerlendirmek için tasarlanmadığını akılda tutmakta fayda var. Şu an devam eden ve ön sonuçlarını aldığımız büyük COVId-19 aşı denemelerinin ana sorusu bulaşma üzerine değil ve şu anda bununla ilgili hiçbir bilgi yok.

Enfeksiyon için gerekli olan burun virüs yükü ve bunun süresini ve aşının bu konuda ne yaptığını bilmiyoruz. Özellikle anketlerin birçok Amerikalının bir COVID-19 aşısı mevcut olduğunda aşı olmaya isteksizliğini gösterdiği düşünüldüğünde, "Bu önemli bir soru".

NIH Direktörü Francis Collins, sağlık muhabirlerine, sürü bağışıklığına ulaşmanın % 80 kapsama alacağını ve "her şey yolunda giderse" bunun 2021 yazına kadar gerçekleşmesinin muhtemel olmadığını söyledi. Tabi, toplumun aşıyı kabul etmesine bağlı olarak.

Teknoloji çağında hayal edebileceğiniz en büyük trajedilerden biri, bilimin oraya gidebileceğimizi söylemesi ve aşıları bize verdiği halde toplumun önemli bir kısmının aşıyı geri çevirmesi ve sonra bu salgın devam etmesidir. Umarım bu şekilde bir senaryo ile karşılaşmayız.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto