Göğüs hastalıkları uzmanı olan ve gıda konusundaki uyarılarıyla sık sık gündeme gelen Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, “Bu yeni mutasyon hiç de hayra alamet değil” başlıklı bir yazı yayınladı. Prof. Dr. Küçükusta yazısında, “İngiltere' de tespit edilen yeni mutasyonun virüsün bağlanma bölgesine yakın olması dolayısıyla virüse karşı antikorların bağlanmasını etkilemesi kuvvetle muhtemeldir. Antikorların etkisiz kalması KOVİD geçiren birinin mutasyona uğrayan virüsle tekrar enfekte olabileceği ve özellikle de spike proteini ile ilgili mRNA ve protein bazlı aşıların da etkinliklerini kaybetmelerine sebep olabileceği ihtimallerini artırıyor” ifadelerini kullandı.
İşte Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta’nın kendi blogunda yayınladığı o makale:"BU YENİ MUTASYON HİÇ DE HAYRA ALÂMET DEĞİL"İngiltere' de birkaç hafta önce yüzde 10-15 oranında tespit edilen mutasyona uğramış koronavirüsün (VUI–202012/01 veya B.1.1.7 kökenli) yaygınlığının yüzde 60' ı bulması ve yüzde 70 daha hızlı bulaşıyor olması, salgını kontrol etmenin çok ama çok zorlaştığını gösteriyor.Bugüne kadar 4 binden fazla mutasyon tanımlanmış olmakla beraber bunların hiçbirinin, virüsün fonksiyonlarını ciddi derecede etkilemediği, virüsün ağır hastalık yapması ve aşıların koruyuculuğu üzerine bir tesiri bulunmadığı düşünülüyordu.Yeni mutasyonun virüsün bağlanma bölgesine yakın olması dolayısıyla virüse karşı oluşan antikorların bağlanmasını etkilemesi kuvvetle muhtemeldir.
Antikorların etkisiz kalması KOVİD geçiren birinin mutasyona uğrayan virüsle tekrar enfekte olabileceği ve özellikle de spike proteini ile ilgili mRNA ve protein bazlı aşıların da etkinliklerini kaybetmelerine sebep olabileceği ihtimallerini artırıyor."Çin aşısı" gibi inaktive edilen virüsten hazırlanan aşılar ise spike proteini dışındaki virüs proteinlerine karşı da "nötralizan antikorlar" geliştirebildiğinden bu aşıların diğer aşılara göre koruyuculuğunu muhafaza etmesi mümkün olabilir.Gelelim neticeyePfizer-BioNTech aşısını alelacele ilk onaylayan ülkenin İngiltere olması üzerinde düşünmek gerekir.Bu yeni mutasyon hiç de hayra alâmet gibi görünmüyor!





Kutlamalar öncesi kısıtlamalar artırıldı
İngiltere'de mutasyona uğrayan yeni koronavirüsün tespit edilmesiyle noel kutlamaları öncesi kısıtlamalar artırıldı, Türkiye dahil birçok ülke İngiltere'den seyahatleri yasakladı. Yetkililer, İngiltere'de milyonlarca kişiyi etkileyen yeni sokağa çıkma kısıtlamalarının aşı ülke genelinde uygulanmaya başlayana kadar yürürlükte olabileceğini söylüyor. Değişime uğrayan yeni tür virüs ilk olarak Eylül ayında tespit edildi. Kasım ayında Londra'da tespit edilen vakaların dörtte birine yakını yeni tür virüsle bağlantılı. Bu oran, Aralık ortasında vakaların üçte ikisine yükseldi. Yetkililer yeni türün çok daha hızlı yayıldığı uyarısı yaptı.
Yetkililer ne dedi?
İngiltere hükümetinin Sağlık Baş Danışmanı Prof. Dr. Chris Whitty yazılı açıklamasında 'yeni türün daha hızlı yayılabildiğini' söyledi. Whitty, "Dünya Sağlık Örgütü'ne bildirimde bulunduk ve durumu daha iyi anlamamıza yardımcı olacak olan mevcut verileri incelemeye devam ediyoruz. Şu anda bu yeni türün daha ölümcül olduğuna ya da mevcut aşı ve tedavileri etkileyebileceğine dair henüz bir bulgu yok. Ancak bu görüşün net bir şekilde teyit edilmesi için konuyla ilgili acil çalışmalar yürütülmesi gerekiyor" dedi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson da Cumartesi günkü açıklamasında yeni türün eskisine kıyasla yüzde 70'e varan oranlarda daha bulaşıcı olabileceğini belirtti.Johnson, eldeki ilk verilere göre, tespit edilen bu yeni türün eskisine kıyasla yüzde 70'e varan oranlarda daha bulaşıcı olabileceğini ifade etti. Johnson, bu yeni türün daha ağır hastalığa yol açtığı ya da daha yüksek ölüm oranına sahip olduğunu gösteren herhangi bir bulgu da bulunmadığını belirtti.
Değişime uğrayan virüs neden kaygı yaratıyor?
Koronavirüsün mutasyona uğrayan yeni türüyle ilgili üç kaygı verici faktör var: Diğer virüs türlerinin hızla yerini alıyor. Virüsün önemli olan bölgelerini etkileyen mutasyonlar var. Bu mutasyonlardan bazıları laboratuvar çalışmalarında virüsün hücreleri etkileme özelliğini artırdığı görüldü. Bütün bunlar bir araya geldiğinde virüsün önceki versiyonuna kıyasla daha hızlı yayılmasının önü açılıyor. Genomics UK Consortium'dan Prof. Nick Loman, "Laboratuvar deneyleri gerekiyor. Ama (yayılma hızının önüne geçmek için) sonuçların gelmesini haftalarca, aylarca beklemeli miyiz? Bu koşullar altında muhtemelen hayır" dedi.
Virüs daha önce de değişime uğramış mıydı?
Evet. BBC'den Sağlık ve Bilim Muhabiri James Gallagher'ın aktardığına göre ilk başta Çin'in Wuhan şehrinde görülen virüsle şimdi dünyanın dört bir yanında görülen virüs aynı değil. Koronavirüsün mutasyona uğramış hali D614G, ilk olarak Avrupa'da Şubat ayında görülmüştü. Şimdi küresel koronavirüs vakalarında ağırlıklı olarak mutasyona uğrayan bu tür görülüyor. Mutasyona uğrayan bir diğer tür de A222V. Bu da İspanya'da tatil yapanlarla bağlantılı olduğu belirtilen ve Avrupa'ya yayılan bir mutasyon."400'den fazla mutasyon tespit edildi"
İngiliz hükümetine bağlı Yeni ve Gelişmekte Olan Solunum Virüsü Tehditleri Danışma Grubu (Nervtag) üyesi Dr. Müge Çevik, Sars-Cov-2 virüsünün şimdiye kadar 4000'den fazla mutasyonunun tespit edildiğini söyledi. Çevik, 'yalnızca birkaçının önemli mutasyonlar olduğunu' ifade etti. Hükümetin baş danışmanı Whitty de, koronavirüsün yeni mutasyonunun bulaştırma katsayısı olan R değerini 0.4 oranında artırabileceği uyarısında bulundu. Danışma grubu Nervtag'in Pazar günü yayımladığı açıklamada, 'değişime uğrayan virüsün diğer değişim gösteren türlere kıyasla bulaşıcılığında artış olduğunu' belirtti ama bilim insanları, verilerin henüz ilk aşama bulgular olduğunu ve modellemeye dayandırıldığını ifade etti. Dr. Çevik, bulguların, aktarılan verilerin kalitesi ve miktarına bağlı olduğunu söyledi ve "Şimdilik rastlantılar bir bağ kuramayız, bu sadece birleşimin etkisi" dedi.