Midenin Göğüs Boşluğuna Doğru İlerlemesine Neden Olan Durum: Mide Fıtığı

19.03.2021 17:04

Mide fıtığı genellikle 50 yaş üstü bireylerde görülen bir fıtık tipidir. Doktorlarının verdiği bilgilere göre midenin hemen üstündeki kardia kısmındaki kasların genişleyebilme yeteneğini kullanarak yemek borusuna doğru sarkmasıdır.

Midenin Göğüs Boşluğuna Doğru İlerlemesine Neden Olan Durum: Mide Fıtığı

Mide fıtığı genellikle 50 yaş üstü bireylerde görülen bir fıtık tipidir. Mide fıtığı uzmandoktor.net  doktorlarının verdiği bilgilere göre midenin hemen üstündeki kardia kısmındaki kasların genişleyebilme yeteneğini kullanarak yemek borusuna doğru sarkmasıdır. Genel bir açıklama yapmamız gerekirse diyafram kasının zayıflaması ile gelişen bu hastalık kısa süre içerisinde belirtilerini göstermeye başlar.

Birçok nedene bağlı olarak görülebilen mide fıtığı hayatı tehdit edecek riskler taşımasa da ilerleyen vakalarda reflüye sebep olabilmektedir. Mide fıtığı ve reflü ilerleme durumu ve doktor izlemine göre cerrahi işlemle kesin olarak sonlandırılabilmektedir.

Midenin Göğüs Boşluğuna Doğru İlerlemesine Neden Olan Durum: Mide Fıtığı

Mide fıtığı iki şekilde görülebilmektedir:

Paraösefagal Mide Fıtığı: Bu mide fıtığı türü çok sık karşılaşılmayan ve daha çok kadınları etkileyen bir fıtık türüdür. Hızla büyüyebilen bu fıtık türü kısa sürede müdahale edilmez ise yemek borusunu da alarak göğüs boşluğuna ilerler. Acilen cerrahi yöntemler ile tedavi edilmesi gereken bu fıtığın tedavisi mutlaka yapılmalıdır.

Sliding Tipte Mide Fıtığı: Bu mide fıtığı reflü ile beraber seyreder. Bu fıtık türü de göğüs boşluğuna ilerlemesiyle kendini gösterir ve erken tedavi uygulanmadığı durumlarda ilerleyerek paraösefagal mide fıtığına dönüşür.

Mide Fıtığının Belirtileri Nelerdir?

Mide fıtığı hastalığın ilk evrelerinde hiçbir belirti göstermezken ilerleyen vakalarda sindirim sistemi problemleri ve etkilediği bölgede görülen belirtiler ile kendini gösterir. İşte mide fıtığının genel belirti ve bulguları;

1. Midede yanma ve ekşime
2. Mide öz sıvısının ağıza gelmesi
3. Geceleri öksürük nöbetleri
4. Boğaz boyunca seyreden ağrı
5. Yutkunma problemleri
6. Uzun süreli geğirme nöbetleri
7. Az beslenmede dahi hemen doyma hissi

Paraösefagal hastaların bir kısmında mide kanaması ve kahverengi koyu kıvamlı kusmuk görülebilir. Bu durumda hasta bir sağlık kuruluşuna başvurmalı ve bir uzman hekim tarafından acil cerrahi müdahale yapılmalıdır.

Mide Fıtığının Tedavisi Nasıldır?

Mide fıtığı henüz başlangıç aşamasında olan kişilerde tedavi genellikle cerrahi müdahaleye gerek kalmaz. Gastrit ve ülser tedavisi gibi kişiye verilecek özel bir diyet programıyla hastalığın ilerlemesi durdurulabilir.

Teşhis konulan kişiler beslenme düzeninden asitli içecekler, tereyağı, çikolata ve baharatlı besinler tüketmemesi gerekir.

Mide fıtığı olan kişiler basınç oluşmaması için yüksek yastıklar kullanmalı, ağır yükler kaldırmamalı ve gaz yapacak besinleri tüketmemelidirler.

İlerleyen vakalarda uzman hekimin önerisi doğrultusunda cerrahi yöntemlere başvurulabilir. Genellikle laparoskopik yöntem kullanılan bı tedavi yöntemiyle fıtıklı bölge eski haline getirilir. Mide  Fıtığı tedavisi ilaçları ise tamamen semptomları ortadan kaldırmaya yöneliktir.

Mide Fıtığı Nasıl Teşhis Edilir?

Mide fıtığı belirtileri gösteren kişiler teşhisin nasıl koyulduğunu merak etmektedir. Ağızdan mideye doğru ilerletilen, kameralı bir sistemle görüntü alınmasına dayanan endoskopi işlemiyle görüntüleme yapılarak kesin tanı konulmaktadır. Ayrıca tomografi gibi diğer görüntüleme sistemleriyle de tanılar koyulabilmektedir.

Mide Fıtığına Karşı Hangi Önlemler Alınır?

Aşırı kiloları kaybetmek. Fazla kilolar nedeniyle genişleyebilen mide yukarı doğru genişleyerek fıtığa neden olabilmektedir. Uzman bir diyetisyenle görüşerek kalori alımının kısıtlanması mide fıtığı riskini ortadan kaldırabilmektedir.

Meslek grubu seçimi. Eğer ailenizde ve sizde fıtık öyküsü varsa fazla ağırlık kaldırmanız gereken işlerden uzak durmanız gerekir. Fazla basınç nedeniyle mide fıtığı meydana gelebilmektedir.

Kemerlerin sıkı kullanımı mideyi yukarı doğru iteceğinden kemerin sıkı kullanımı alışkanlığı ter edilmelidir.

Ağır karın kası egzersizlerinden kaçınılmalıdır.

Siz de eğer mide fıtığı açısından riskli bir grupta olduğunuzu düşünüyorsanız en yakın genel cerrahi hastaneleri Konya tarafından düzenli kontroller yaptırabilirsiniz. Belirtilerini geç gösterebilen mide fıtığı hastalığında erken tanının önemi çok büyüktür.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da 23 Nisan coşkusu başladı

Antalyada 23 Nisan coşkusu başladı

Antalya'da 23 Nisan coşkusu başladı
Antalya'da kuvvetli fırtınada seralara zarar verdi! Minare külahı koptu

Antalya'da kuvvetli fırtınada seralara..

Antalya'da kuvvetli fırtınada seralara zarar verdi! Minare külahı koptu
Antalya'da zincirleme kaza! 3'ü halk otobüsü, 7 araç hasar gördü! Yaralılar var

Antalya'da zincirleme kaza! 3'ü halk o..

Antalya'da zincirleme kaza! 3'ü halk otobüsü, 7 araç hasar gördü! Yaralılar var
Dünya Takımlar Yürüyüş Şampiyonası yarın Antalya'da başlıyor

Dünya Takımlar Yürüyüş Şampiyonası yar..

Dünya Takımlar Yürüyüş Şampiyonası yarın Antalya'da başlıyor
Antalya'da etkili fırtına! Konyaaltı sahilini birbirine kattı

Antalya'da etkili fırtına! Konyaaltı s..

Antalya'da etkili fırtına! Konyaaltı sahilini birbirine kattı
Antalya'da öğretmen çift ölümden döndü! Film gibi kurtarma operasyonu!

Antalya'da öğretmen çift ölümden döndü..

Antalya'da öğretmen çift ölümden döndü! Film gibi kurtarma operasyonu!