Mevsimsel grip nedir?

26.10.2019 17:35

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nde görev yapan Uzm. Dr. Denizay Yürürer, mevsimsel grip hastalığı hakkında merak edilenler soruları yanıtladı.

Mevsimsel grip nedir?

Grip, influenza virüsünün neden olduğu, genellikle yıl içerisinde sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde daha sık görülen oldukça bulaşıcı bir hastalıktır.

Toplumun özelliklerine göre her yıl belirli sayıda insanı etkiler ve hastalandırır. Bu nedenle, her yıl sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başı arasında beklenen sayıda kişide görülen bu hastalık mevsimsel grip olarak ifade edilmektedir.

Her yıl, mevsimsel gribe neden olan grip virüsü değiştiğini ve grip aşısının içeriğinin Dünya Sağlık Örgütü tarafından bir yıl önce salgın yapan virüs tiplerinin belirlenmesi ile geliştirildiğini ve aşının içeriğinin de bu uygulamaya bağlı olarak her yıl değişir.

Altı aydan küçük bebeklerde grip aşısı koruyuculuk sağlamamaktadır.

Grip nasıl bulaşır?

Hasta bireylerin öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında yaydıkları damlacıkların, sağlıklı bireyler tarafından solunum yoluyla alınmasıyla bulaşmaktadır.

Virüsün bulaştığı yüzey ve nesnelere temas edildikten sonra ellerin ağız, burun veya göze sürülmesi ile de bulaşabilmektedir.

Tokalaşma, öpüşme, bir metreden fazla yaklaşarak konuşma önemli bulaş yollarıdır. Kapı kolu, masa, bardak, vb. yüzeylerde virüs 2-8 saat canlı kalmaktadır.

Hasta kişiler belirtilerin ortaya çıkmasından 1 gün öncesinden başlayarak hastalığın 5.-7. günlerine kadar bulaştırıcıdır.

Grip belirtileri nelerdir?

Grip belirtileri, virüsün vücuda girmesinden sonraki 1-3 gün içerisinde ortaya çıkar.

 Aşağıdaki belirtilerden biri ya da birkaçı görülebilir;

•    Ateş (koltuk altından ölçülen 38°C ve üzeri)

•    Titreme

•    Kuru öksürük

•    Boğaz ağrısı

•    Burun akıntısı ve tıkanıklığı

•    Baş ağrısı

•    Kas ve eklem ağrıları

•    Şiddetli halsizlik

•    İshal, nadiren kusma

Küçük çocuklarda dikkat edilmesi gereken ek belirti huzursuzluk, iştahsızlık ve uyku halidir. Halsizlik grip geçtikten sonra bile bir kaç hafta devam edebilir.Şikâyetler genellikle 7 gün sürer, ilk 2-3 gün içerisinde şiddetlenir ve sonrasında düzelme başlar, ancak iyileşme süresi 1-2 haftaya kadar da uzayabilir.

Antibiyotikler gribi tedavi etmezler ancak,grip/zatürree gelişimine neden olabilir.

Düşmeyen ateş, şiddetli geçmeyen öksürük, nefes darlığı ve öksürükle birlikte sarı-yeşil renkte veya kanlı bir şekilde balgam geliştiğinde mutlaka doktora danışılmalıdır. Gribin ağır seyrettiği grupların başında çocuklar gelir.

Astım, egzama gibi alerjik hastalığı olan çocuklarda grip sonrası zatürree, ortakulak iltihabı, sinüzit, bronşit gibi solunum yolu enfeksiyonları ve diğer sistemleri ilgilendiren komplikasyonlar daha fazla görülmektedir.

Özellikle, belirli hastalıklara sahip olan çocuklara grip aşısı yaptırılmalı

-    Kronik hastalığı olan çocuklara,

-    Astım bronşit problemi olan çocuklara,

-    Bağışıklık sistemi baskılanmış çocuklara,

-    Kan hastalığı olan çocuklara grip aşısı yaptırılması önerilir.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto