Kulak çınlaması hastalık habercisi olabilir!

11.06.2019 11:02

Uzun süren kulak çınlamasının dikkate alınması gerektiğini söyleyen Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’nden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Halit Çetin Önol, “Bu şikâyet bazen yüksek tansiyon, tiroit hastalıkları, nörolojik ve sistemik hastalıkların belirtisi olabilir” dedi.                                                                                                            

Kulak çınlaması hastalık habercisi olabilir!

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’nden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Halit Çetin Önol, kulak çınlaması hakkında merak edilen her şeyi MYGazete.com'a anlattı.             

"Genelde orta ve ileri yaşlarda olsa da her yaş grubunu etkileyebilen kulak çınlaması özellikle erken tanı ve tedaviyle çözüme kavuşturulabilen bir şikâyettir" diyerek sözlerine başlayan Op. Dr. Halit Çetin Önol,

"Kulakta zil çalması, böcek ötmesi, kalp atışı, deniz ya da çağlayan sesi gibi tanımlanabilir. Durumdan şikâyetçi olan hastadan başkası bu sesi duymaz. Normal kulak çınlaması bir haftadan ve beş dakikadan az sürebilir.

Bu oldukça yaygın ve normaldir. Bu şikâyet bazen yüksek tansiyon, tiroit hastalıkları, nörolojik ve sistemik bazı hastalıkların bulgusu olsa da çoğunlukla kulak kaynaklıdır ve bir KBB tarafından ilk muayene ve tetkikleri yapılmalıdır" şeklinde konuştu.
 

Hayatı kabusa çeviriyor

Halit Çetin Önol, kulak çınlamasının oluşumunu şu şekilde anlattı:

"Kulak çınlaması yani tıptaki adıyla tinnitus, bazen kulak kiri gibi basit dış kulak yolu problemleri, bazen orta kulak ve kemikçik problemleri, çoğu kere de iç kulakta, sesi algıladığımız bölgede bulunan tüylü hücrelerin hasar görmesi sonucu iç kulağın ses üretmesi ve beynimizce algılanması sonucu gelişir.

Ani ve şiddetli gürültüye maruz kalmış, ya da uzun süreli sürekli gürültüye maruz kalmış kişilerde beraberinde işitme azlığı ile birlikte çınlama görülebilmektedir.

Demir eksikliği anemisi ve vitamin B12 eksikliği de çınlamayı tetikleyebilir. Çınlama özellikle ilk başladığı dönemlerde daha belirgin olmak üzere hastalarda iletişim ve algılama sorunlarına, kaygı ve depresif bozukluklara neden olabilmektedir.

Sinirlilik ve baş ağrısı yapabilmektedir."

"Yüksek sesle müzik dinlemeyin"

Kulak çınlaması tedavisinin nasıl yapıldğına dair bilgi veren Önol, şunları söyledi:

"Çınlama ile başvuran hastaya detaylı bir KBB muayenesi, işitme testleri, gerekirse görüntüleme yöntemleri ve kan tahlilleri yapılır. Tanı koymak, kulak çınlaması tedavisi için atılan ilk adımdır.

Eksiksiz bir öykü anlatımı ve güçlü bir iletişim hasta-doktor ilişkisinde çok önemlidir.

Kulak çınlamasının başlangıç zamanı, çınlamaya eşlik eden viral bir hastalığın olup olmadığı, gürültü ya da travmaya maruz kalınıp kalınmadığı son derece önemlidir. Şikayetin çift kulakta birden ya da sağ kulak çınlaması ve sol kulak çınlaması gibi tek taraflı mı olup olmadığı eksiksiz bir şekilde anlatılmalıdır.

Tedavi bazen çok basit bir müdahale ya da ilaç ile mümkün olabileceği gibi bazen ileri tıbbi ve cerrahi uygulamaları da gerektirebilir.

Çınlamaya neden olabilen gürültü faktörü varsa bunun ortadan kaldırılması ya da korunma tedbirleri alınması, yüksek sesle müzik dinlememek, kafeinli içecekleri azaltmak, sigara ve alkolden uzak durmak alınabilecek ilk tedbirlerdir.

Kişide ileri yaşa bağlı işitme kaybı ile beraber çınlama varsa işitme cihazları tedaviye destek sağlar. Çınlaması olan hastalarda iç kulağın beslenmesini artıran ilaç ve vitamin uygulamaları faydalı olabiliyor.

Ancak bu tedaviler genellikle erken başlandığında daha yararlıdır. Bu nedenle kulak çınlaması olan hastaların hekime erken başvurusu hem erken tanı hem de tedavinin başarısı açısından önemlidir."

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto